MTI 2019.11.27 12:10 Frissítve: 2019.11.27 12:34

Dopping: együttműködik az orosz kormány a WADA-val

Oroszország mindenben együttműködik majd a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel (WADA) és a nemzetközi sportszervezetekkel – jelentette ki a Kreml szóvivője arra reagálva, hogy a WADA illetékes bizottsága az ország négy évre szóló eltiltását javasolta nemzetközi sportrendezvényekről.

 

Dmitrij Peszkov szerdán telefonos interjúban beszélt arról, hogy az orosz kormány eddig is, jelenleg is és a jövőben is maximálisan nyitott a nemzetközi sportközösségek és a WADA felé.

Az orosz doppingbotrány és az azzal kapcsolatos büntetések, intézkedések hétfőn vettek újabb fordulatot, amikor nyilvánosságra került, hogy a WADA-szabályzatnak való megfelelést ellenőrző bizottság azt javasolta az ügynökség végrehajtó testületének, hogy Oroszországot négy évre tiltsa el a nemzetközi sportrendezvényektől. Az indítvány oka, hogy a szakellenőrök szerint manipulálták az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) moszkvai laboratóriumának adatbázisát, amelyet januárban szolgáltattak ki a WADA-nak.

A végrehajtó bizottság december 9-én hozza meg döntését, amely alapján Oroszországot eltiltanák a nemzetközi versenyek megrendezésétől és a szereplést azoktól, de a „tiszta” sportolóknak semleges színekben engedélyeznék az indulást.

A várható szankciók híre, amelyek ellen csakis a RUSADA jogosult fellebbezni, nagy felbolydulást keltett az orosz közéletben. Ugyanakkor a RUSADA-t irányító Jurij Ganusz kedden úgy nyilatkozott, hogy nincs jogalap a WADA várható szankcióinak bírósági úton való megtámadására.

A WADA közben szerdán jelezte, hogy amennyiben a végrehajtó bizottság elfogadja a javaslatot, és annak megfelelően büntet, a tiltás akkor sem vonatkozik majd a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság szentpétervári mérkőzéseire és a 2021-es Bajnokok Ligája-döntőre, amelynek szintén Szentpétervár a házigazdája. James Fitzgerald WADA-szóvivő mindezt azzal indokolta, hogy a futball Eb és a BL-finálé sem multisport esemény, vagy világbajnokság, hanem regionális, egy sportágat érintő torna.

 

2021.01.21 23:42:57

Egyéb egyéni KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Kiszámíthatatlanság – talán ez a legjobb szó, ami valahol még manapság is jellemzi az itáliai miliőt. Aztán jött 2020, és átalakult a világ. Sőt, megszűnt a világ, legalábbis egy vérbeli olasz futballszurkoló világa. Üresek a stadionok, üresek a lelkek.

2021.01.21 10:42:04

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

„Értékelni kell és »jól tartani« azt a szervet, amelyet kaptam, azt a testet, amelyben élhetek.”

2021.01.13 15:47:10

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

A 46. amerikai elnök, Joe Biden elődei többek között lovagoltak, bokszoltak és amerikai futballoztak is.

2021.01.18 20:28:38

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Az olimpia örök szerelmeseként is legfeljebb reménykedem: elég erős az öt karika ahhoz, hogy kötőanyag legyen ott, ahol minden szétesni látszik.

2021.01.18 10:59:21

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az egészséges élethez nem csupán a testmozgás szükséges. (x)

PR