Darts PL: Van Gerwen 8–2-re kikapott, nem lesz ott a londoni elődöntőben!

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.09.05. 21:58
Két meccs, két önmagához képest borzalmasan játszó világbajnok. A darts Premier League 16., záró fordulója olyan találkozókkal indult, amelyek után az emberben az az érzés alakult ki: néhányan talán nem is szeretnének 2020-ban eljutni a londoni fináléig, csak kötelességtudatból teljesítették a rájátszást. A mezőny világbajnokai közül Peter Wright volt az első, aki vb-győzteshez méltó játékkal rukkolt ki, ő, ahhoz képest, hogy három fordulóval a vége előtt még a legjobb négy között sem volt, végül második helyen jutott tovább.

Michael van Gerwen súlyos vereséggel búcsúzott a PL-idénytől (Montázs: PDC Twitter)
Michael van Gerwen súlyos vereséggel búcsúzott a PL-idénytől (Montázs: PDC Twitter)
Michael van Gerwen súlyos vereséggel búcsúzott a PL-idénytől (Montázs: PDC Twitter)
Michael van Gerwen súlyos vereséggel búcsúzott a PL-idénytől (Montázs: PDC Twitter)
Michael van Gerwen súlyos vereséggel búcsúzott a PL-idénytől (Montázs: PDC Twitter)

 

A rájátszás utolsó fordulójának úgy indultunk neki, hogy a Gary Anderson, Peter Wright, Nathan Aspinall, Michael van Gerwen, Gerwyn Price ötös küzd egymással a három még kiadó elődöntős helyért. Hatuk közül Gary Anderson volt a legjobb helyzetben, egy esetleges vereséggel is csak akkor kerülhetett volna ki a legjobb négyből, ha Price kivételével mind a három riválisa nyerni tud. Míg Price szinte lehetetlen helyzetben volt, egy magabiztos győzelem mellett Van Gerwen és Aspinall vereségére is szüksége lett volna a top négybe kerüléshez. A listavezető Glen Durrant lényegében páholyból figyelhette a társakat – persze azért neki is táblához kellett állni.

GERWYN PRICE–GARY ANDERSON

Ezek után a sorsolás úgy hozta, hogy Price és Anderson épp egymással meccselt az est első találkozóján. Price egészen elképesztő koncentrációval vetette magát játékba, míg a walesin azt érezte az ember, mindenáron meg akarja ragadni az utolsó szalmaszálat, addig a skót világbajnok játékáról inkább az juthatott a szurkolók eszébe: ez az ember nagyon nem szeretne októberben Londonba utazni...

Price 2–2 után óriási fölényt dolgozott ki, és 8–3-ra megverte Andersont – egészen döbbenetes, de a két játékos átlaga között majdnem 25 pont volt a különbség! A walesi 107.70-nel, a skót 83.39-cel zárt – mindezt úgy, hogy utóbbinak volt egy 170-es kiszállója is... de nem ért sokat.

 

VAN GERWEN–DARYL GURNEY

Michael van Gerwennek is muszáj lett volna győznie, hogy egyáltalán sansza maradjon a négyes döntőre – mivel a rájátszás utolsó helyén végző Daryl Gurney várt rá, a győzelemre reális esélye volt. Ám nem tudta beváltani a papírformát!

A holland világklasszis, akit az elmúlt pár hét – vélhetően a családjától való elzártság – látványosan megviselt, rögvest elvesztette a kezdését, majd a második és a harmadik kezdést is... Hiába nem volt nagy különbség a két játékos pontátlagában, Gurney annyival magabiztosabban kiszállózott, amivel 6–0-ra meg tudott lépni a háromszoros világbajnoktól.

Van Gerwen a hajrában – becsületből – két leget behúzott, de a felzárkózásra semmi esélye sem volt (2–8). Ezzel eldőlt, hogy a sorozatot címvédőként kezdő holland nem lehet elődöntős – Anderson viszont biztosan a négy között marad.


PETER WRIGHT–MICHAEL SMITH

Peter Wright 2–1 után először, majd 5–2-t követően másodszor is brékelte a továbbjutásra már esélytelen Michael Smitht. 7–2-nél úgy tűnt, a 2020-as világbajnok villámgyőzelmet arat az angollal szemben, ám Smith hozta a kezdését, majd szinte a semmiből brékelte a skótot, így 7–4-re felzárkózott. Sőt, 7–5-re is feljött egy két tripla triplás leg után. A 7–6 sem volt messze, a 13. legben hátsó pályáról ismét kiszállót dobhatott az angol, ám elrontotta a dupla tízet – Wrightnak pedig több sem kellett, lezárta a mérkőzést (8–5).



NATHAN ASPINALL–GLEN DURRANT

Bár az utolsó mérkőzésen Aspinall és Durrant állt a táblához, a találkozó fő kérdése mégis úgy hangzott: Aspinall vagy Price jut a négy közé. Aspinall nem bízta a véletlenre a dolgot, azonnal megnyerte a kezdését, majd brékelte a listavezető Durrantot, aki 10 meccs után pénteken kapott ki először, most pedig rögvest közel került az újabb vereséghez.

A világranglista 13. helyén álló Durrant 3–0 után tudott először leget nyerni, ám 4–1-et követően megint elveszítette a kezdését, ezzel már tetemes hátrányba került. A következő három kört mindig az nyerte, aki első pályáról dobhatott, így 7–2-nél már a meccsben maradás volt a tét az éllovas számára. Durrant azonban nem találta a triplákat, így Aspinall ismét brékelni tudta, és 101.46-os átlaggal, 60 százalék feletti kiszállózással (szemben Durrant 22.22 százalékával) 8–2-re legyőzte honfitársát.

Sikerével Aspinall biztosította helyét a fináléban, míg az utolsó versenynapokon jól hajrázó Price sorsa megpecsételődött.


Ezzel tehát eldőlt, Durrant, Wright, Anderson és Aspinall küzdhet meg a 2020-as darts PL bajnoki címéért.

Az elődöntőket és a döntőt október 22-én, a londoni O2 Arénában tartják meg.

DARTS
PREMIER LEAGUE
16. ÁLLOMÁS,

RÁJÁTSZÁS, 6. (UTOLSÓ) FORDULÓ
Peter Wright (skót, 96.62)–Michael Smith (angol, 94.33) 8–5
Michael van Gerwen (holland, 91.74)–Daryl Gurney (északír, 91.04) 2–8
Nathan Aspinall (angol, 101.46)–Glen Durrant (angol, 100.15) 8–2
Gerwyn Price (walesi, 107.70)–Gary Anderson (skót, 83.39) 8–3

A RÁJÁTSZÁS VÉGEREDMÉNYE

A rájátszás végeredménye a darts Premier League 2020-as idényében – a meccsek száma, a győzelmek, a döntetlenek és a vereségek száma, a leggyőzelmek különbsége, a pontok száma, végül az aktuális forma (Forrás: PDC)
A rájátszás végeredménye a darts Premier League 2020-as idényében – a meccsek száma, a győzelmek, a döntetlenek és a vereségek száma, a leggyőzelmek különbsége, a pontok száma, végül az aktuális forma (Forrás: PDC)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik