T. N. 2022.05.25 19:14 Frissítve: 2022.05.25 19:47

Csupasport: Suhajda Szilárd a Lhoce után a Mount Everest megmászását tervezi

Suhajda Szilárd a sikeres Magyar Lhoce Expedíció 2022 után hamarosan megkezdi a felkészülést, hogy 2023 tavaszán a Föld legmagasabb pontján állhasson.

 

– Mikor érkezik haza?
– Az eredeti terv szerint június harmadikán, mert arra a napra érvényes a repülőjegyem, amelyet még otthon foglaltunk le – kezdte a Csupasportnak Katmanduból, Nepál fővárosából Suhajda Szilárd, aki megmászta a 8516 méter magas Lhocét, amelynek csúcsán május közepéig magyarként csak Erőss Zsolt és Gál László járt, még 2011-ben. – Ugyanakkor dolgozunk rajta, hogy esetleg hamarabb is utazhassak, mert a tervezettnél lényegesen gyorsabban befejeződött az expedíció.

– Valóban, mintha minden kedvezően alakult volna.
– Azért nem teljesen, de ha kizárólag a csúcsmászást vesszük figyelembe, akkor szerencsém volt az időjárási ablakkal, mert lényegében a két akklimatizációs kör után elsőre sikerült feljutnom a csúcsra.

– És ha nem csak a csúcsmászást vesszük figyelembe?
– Akkor lényegében „csak” a magashegyi mászásoknál előforduló problémákat kellett leküzdeni. Az időjárás-előrejelzésnél lényegesen erősebben fújt a szél hétezer méter felett, ezért a négyes táborból összesen tizenöt óráig tartott a csúcsmászás. Napközben elviselhetetlen volt a meleg, ezért amikor csak lehetett, inkább éjszaka mozogtam.

A teljes interjút elolvashatja a csupasport.hu oldalon.

2022.06.23 15:21:50

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A verseny fő mobilitási partnere idén is aktívan jelen lesz a balatoni térségben. (x)

2022.06.29 23:06:43

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Popovici két aranyérme azonban mindent vitt, és miután mindkettőt kivételesen rokonszenves, beszélni szerető és tudó 17 éves srác nyakába akasztották, az esemény néhány napra még a futballt is lesöpörte a címlapokról. Az írások egymást túllicitálva igyekeztek dimenzionálni a „miként történhetett, hogy nem vettük észre, mekkora zseni él közöttünk?” kollektív bűnét.

2022.06.28 12:37:49

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Ha rendszeresen sportolunk, vagy most készülünk életmódot váltani, akkor elengedhetetlen a megfelelő lábbeli kiválasztása hozzá.