Csupasport: Rakonczay Gábor jegesmedvétől tartott a Grönland-expedíción

T. N.T. N.
Vágólapra másolva!
2022.06.17. 17:54
Címkék
Az extrém sportoló és párja, Vámos Nóra harminc nap alatt szelte át a Föld legnagyobb szigetét, a 165 kilós felszereléshez fegyver is tartozott.

– A hatszáz kilométeres átkelés Grönlandon férfi-női párostól nemzetközi szinten is ritka, magyar nő pedig korábban még sosem teljesített ekkora távú sarkvidéki expedíciót. Ön viszont már másodszor. Miben volt más a mostani?– A hatszáz kilométeres átkelés Grönlandon férfi-női párostól nemzetközi szinten is ritka, magyar nő pedig korábban még sosem teljesített ekkora távú sarkvidéki expedíciót. Ön viszont már másodszor. Miben volt más a mostani?

– Való igaz, 2018-ban már teljesítettem ezt az expedíciót, akkor hétfős csapatban – mondta Rakonczay Gábor. – Most Vámos Nórával ketten mentünk végig. A páros teljesítés sok mindenben különbözik, például abban, hogy mindegy mennyien vagyunk, mindig kell vinnünk pluszban egy-két eszközt. Ezért volt az élelmiszerrel kiegészülve együttesen százhatvanöt kilós a felszerelésünk. Többfős csapatban el van osztva, mindig más megy elől, tapossa a havat és nézi az iránytűt. Ha a negyedik, ötödik helyen haladsz, kvázi kitaposott úton mész, ám ha ketten vagytok, akkor a második embernek sincs kitaposva az út, neki is nehéz.

– Előfordultak nehéz helyzetek?

– Volt három-négy nap, amikor nagyon mély volt a hó. Térdig süllyedtünk benne, a szán pedig szinte alatta akart menni. Lassan haladtunk, rengeteg kalóriát égettünk el, nem volt ideális. Volt olyan szakasz, amelynél előzetesen huszonöt kilométert akartunk haladni, ám tizennyolcnak már örültünk. A legnehezebb része az expedíciónak a mély hó volt. Amikor négy évvel ezelőtt kint voltam, könnyebb volt, mert tudtam, ha van egy gyengébb napom, majd egy másik srác megy elől, és töri az utat. Itt nem így volt, ketten voltunk, a felelősség teljesen más volt. Harminc napig ez a rizikófaktor… Nehéz, ám számomra irtó jó ez az érzés.

A teljes interjút elolvashatja a csupasport.hu weboldalon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik