Cselgáncs: legyőzte a kórt Karakas Hedvig

LIPICZKY ÁGNESLIPICZKY ÁGNES
Vágólapra másolva!
2021.09.24. 08:36
null
Karakas Hedvig (Fotó: IJF.com)
Véget ért a versenymentes időszak a tokiói olimpiát követően, péntektől Zágrábban Grand Prix-versennyel újraindul a nemzetközi szövetség world tour sorozata. Az ötkarikás játékokon szereplő magyar dzsúdósok közül egyelőre senki sem lép tatamira, volt, aki feltöltődéssel, nyaralással töltötte pihenőidejét, Karakas Hedvig azonban nagyon nehéz időszakon ment keresztül.

„Nagyon hosszan tartó betegség után a héten végre újból el tudtam kezdeni az edzéseket”  – írta meg a közösségi médián Európa-bajnokunk, Karakas Hedvig. Az elmúlt időszakban csend volt a versenyző körül, az 57 kilogrammban szereplő dzsúdós és edzője, Toncs Péter nem verte nagydobra, hogy nagy a baj.

Karakas Hedvig kálváriája már Tokióban elkezdődött, a versenye előtt két nappal elvesztette perifériás látását, szédülni kezdett, de edzőjével azt gondolták, a fogyasztás miatt van, a mérlegelés után elmúlnak a panaszai. Nem múltak el. A BHSE versenyzője másnap is rosszul lett, a verseny napján kettős látásra panaszkodott, emiatt már Tokióban elvégeztek rajta egy MR- és egy szemészeti vizsgálatot, de az orvosok nem jöttek rá az okokra.

„Amikor hazaértünk, akkor jött a keményebb része    – mondta Toncs Péter. – Hédi egyre rosszabbul lett, vírusos tünetei voltak hányással, hasmenéssel kísérve, fájtak a végtagjai, a fél arca lebénult, ez az állapot megközelítőleg hat hétig elhúzódott. Ijesztő volt látni, ahogy felemészti a betegség. Tápszerekkel etettük, és rendszeresen infúziót kapott, hogy ne száradjon ki. Sajnos olyannyira legyengült, hogy heteken át csak annyit tudott mozogni, hogy az emeletről lement a nappaliba, és szinte egyfolytában aludt.”

Hogy mi történt vele, arra máig nincs magyarázat, mert az orvosi vizsgálatokból nem derült ki semmi.

„Hédi azt mondta, olyan érzés, mintha folyamatosan influenzás lenne, a szervezete pedig nem tud küzdeni ellene. Amikor jobban lett, képes volt a háztól harminc méterre lévő közértbe elmenni, de ez is teljesen kimerítette. Most ott tartunk, hogy elkezdte az edzéseket, pontosabban képes kocogni, ami azok után, amit átélt, óriási előrelépés” – mondta a tréner, aki szerint még jó néhámy hónapnak el kell telnie ahhoz, hogy versenyzője visszaerősödjön versenyformájába.

„Nem reklámoztuk ezt az állapotot, az olimpiai szereplés után ez magyarázkodásnak hatott volna, ráadásul Hédi olyan nagy bajban volt, hogy inkább azzal voltunk elfoglalva, hogy megtaláljuk a kivezető utat”   – tette hozzá Toncs Péter, aki jelenleg Zágrábban van a Grand Prix-n szereplő magyar csapattal.

És hogy kikért lehet szorítani a hétvégén?

A hölgyeknél Kovács Kitti (57 kg, BHSE) és Szigetvári Mercédesz (+78 kg, Mogyi-Bajai JC), a férfiaknál Tóth Benedek (81 kg, MTK) és Rajkai Róbert (81 kg, MTK), valamint Gőz Roland (90 kg, MTK) lép tatamira.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik