Cselgáncs: két éve nem találkozhatott az izraelivel, most összejöhet a sportágtörténeti küzdelem

LIPICZKY ÁGNESLIPICZKY ÁGNES
Vágólapra másolva!
2021.02.17. 18:43
null
Szaid Mollaei (fehérben) már mongol színekben versenyezve érkezett meg Izraelbe (Fotó: AFP)
Pénteken akár sportágtörténeti küzdelem szemtanúi is lehetnek a tel-avivi cselgáncs Grand Slam részvevői: először találkozhat egymással a tatamin az exiráni, ma már mongol színekben versenyző Szaid Mollaei és az izraeli Szagi Muki.

Két esztendővel ezelőtt a tokiói világbajnokságot követően döntött úgy Szaid Mollaei, hogy elhagyja hazáját, Iránt. A 2019-es események ugyanis megrengették a hitét, hiszen azon a világbajnokságon az iszlám ország sportvezetése a családja fenyegetésével kényszerítette arra az akkor világbajnoki címvédő Mollaeit, hogy szándékosan elveszítsen mérkőzéseket, nehogy az izraeli Szagi Mukival kelljen megmérkőznie. Sőt, a bronzmérkőzést is el kellett buknia, hogy még a dobogón se állhasson együtt az akkor világbajnoki címig jutó izraeli dzsúdóssal.

Az esetet követően Mollaei Németországban kért menedéket, majd később mongol állampolgárságot kapott, amelyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is elismert.

Mollaei most mongol színekben érkezett meg oda, ahová iráni állampolgárnak tilos a belépés, oda, ahol szeretettel köszöntik őt, mint kiváló sportoló, mint nagy rivális, mint barát, hiszen az elmúlt években szoros barátság fűződött közte és Szagi Muki között.

„Tíz évvel ezelőtt, sőt még négy esztendeje is, ha azt kérdezte volna tőlem, hogy versenyezhetek-e Izraelban, akkor azt mondtam volna: ez nem lehetséges – magyarázta Mollaei a nemzetközi szövetség honlapján megjelent cikkben, ahol úgy fogalmaznak, az 1979-es iszlám forradalom óta ő lehet az első iráni születésű, aki izraeli földre teszi a lábát. – Amikor leszálltunk a Ben Gurion repülőtéren, azt mondtam az edzőmnek: »Izraelben vagyunk és nem álmodunk, ébren vagyunk. Ez új.«”

Mollaei fogadtatása emberséges volt, ahogy fogalmaz, mindenki nagyon kedves vele, sőt, együtt edzhetett az izraeli csapattal. „Ezt sosem fogom elfelejteni” – hangsúlyozta, egyben köszönetet mondott a Nemzetközi Judo Szövetségnek minden érte tett erőfeszítésért.

„Szeretnék köszönetet mondani, kezdve Marius Vizer elnöktől, mert mindig megvédtek és óvtak engem.”

Az Iráni Cselgáncsszövetség vezetője, Aras Miresmaeili nem nyilatkozott ilyen baráti hangvételben a kialakult helyzetről.

„Ez nem az, amire büszkék lehetünk, inkább a szégyen jegye, amit az örökkévalóságig magán fog viselni Szaid Mollaei. Bocsánatot fogok kérni az iráni áldozatok családjától és az iráni emberektől ezért a tettért, és szégyellem, hogy egy ostoba sportoló, aki csak a személyes érdekeit nézi, elutazott Tel-Avivba és még büszke is rá. Szaid, hátat fordítottál a hazádnak egy marék dollárért vagy éremért”hangsúlyozta az iráni sportvezető, aki szerint Mollaei csinált politikai ügyet ebből, miközben ők azon dolgoznak, hogy az iráni sport ne legyen a politika színtere.

A 2019-es világbajnokság történései után egyébként a nemzetközi szövetség felfüggesztette az iráni szövetséget, sportolóik nem indulhatnak nemzetközi versenyeken.

Egy biztos: pénteken a 81 kilogrammos súlycsoportban kiemeltként tatamira lép Izraelben Szaid Mollaei, aki első mérkőzésén akár rögtön egy izraeli versenyző ellen állhat ki, ha Szegev Ben Haros legyőzi azeri ellenfelét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik