MTI, Cs. M. 2021.04.24 18:39 Frissítve: 2021.04.24 19:02

Birkózó Eb: Kiss döntős, Fritsch bronzért mérkőzhet

Kiss Balázs bejutott a kötöttfogásúak 97 kilós súlycsoportjának döntőjébe a varsói birkózó Európa-bajnokságon. A 72 kilogrammos Fritsch Róbert bronzéremért mérkőzhet vasárnap, a 60 kilós Andrási József pedig vigaszágra került.     

 

A 2009-ben világbajnok, 38 esztendős Kiss azután, hogy a nyolc között 4–0-ra megverte az azeri Zamir Magomedovot, az elődöntőben a fehérorosz Mikalai Sztadubbal csapott össze. Az első három percben ellenfele passzivitása miatt 1–0-s előnybe került, a földön viszont nem tudta megpörgetni Sztadubot.

A második szakaszban a fehérorosz hasonló módon egyenlített, aztán ő sem tudta növelni pontjai számát parterhelyzetben. Nem sokkal később megint a fehérorosz birkózót küldte le a bíró a szőnyegre, de Kiss szorításból ki tudott jönni, felállt, a magyar oldal azonban challenge-et kért. Lábfogásért utóbb két pont járt a magyar birkózónak, aki ezzel 3–1-re megnyerte az összecsapást.

Ezzel már biztos, hogy kontinensviadalon pályafutása legfényesebb érmét nyeri, mivel eddig háromszor volt harmadik az Eb-ken.

Fritschnek hosszabb útja volt, francia, finn és szerb birkózó legyőzésével jutott el az elődöntőig. Ott Smagi Bolkvadzével csapott össze, és helyt állt a Rióban 66 kilóban olimpiai bronzérmes georgiaival szemben.

Szűk másfél perc elteltével az ellenfél a magyar passzívabb birkózása miatt került előnybe, majd parter helyzetben nem tudta megpörgetni Fritschet, de billentésért így is kapott két pontot, ezzel a szünetben 3–0-ra vezetett. A második szakaszban a magyar birkózó egyszer kitolta a szőnyegről Bolkvadzét, így végül 3–1-re kapott ki.

A 60 kilós Andrási József a vigaszágra került, mert az orosz Szergej Jemelin, aki őt a negyeddöntőben legyőzte, fináléba jutott. Az esti programban a világbajnoki címvédő Lőrincz Tamás a 77 kilogramm döntőjében lesz érdekelt.

2023.06.04 17:58:42

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. És hogy milyen edző volt, az egy hete 79 éves korában elhunyt korábbi kiváló öttusázó, vízilabdázó Bodnár János? Sportágtól függetlenül, íme rá egy jellemző mondat: „Ars poeticám nincs, mert az alapvetés, hogy nem csupán versenyzőt, embert is kell faragnom a tanítványaimból.”

2023.06.03 23:04:45

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszkén vállalja a klub iránti szeretetét, lassan egy éve pedig már hivatalosan is tesz, tehet a Lokiért.

2023.06.03 22:20:18

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Ez a publicisztika nem Suhajda Szilárdról, hanem a halálát övező reakciókról, a szokás szerint kettészakadt közhangulatról, a szinte kizárólag „féloldalas” gondolkodásról és véleményekről szól. Ezért vártam vele ennyit. Hiszen nem az a kérdés, kinek van igaza, hanem az, miért akarunk megint igazságot hirdetni olyan ügyben, amelyben egyetlen, objektív, osztatlan igazság nincs, nem is lehet.

2023.05.30 17:00:59

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszke rá, hogy harmadik olimpiai bajnoki címének megszerzése után megszólaltathatta Szilágyi Áront.

2023.05.25 15:33:37

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A gazdasági, társadalmi, kulturális háttér fellebbentése segít megismerni az ok és okozati összefüggéseket.