Az Év Sportolója Gála: csillagfényes este az Operaházban

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2023.01.09. 10:22
null
Fabio Capello, minden idők egyik legsikeresebb futballedzője a gála kedvéért jön Budapestre (Fotó: Imago Images)
Az Operaház hétfő este összetéveszthető lesz a Hírességek Csarnokával: díjazottként, díjátadóként, fellépőként és nézőként egyaránt nevezetes vendégek érkeznek Az Év Sportolója Gálára.

Ahogy a korábbi években megszokhattuk már, valóságos sztárkavalkád helyszíne lesz ma este a budapesti Operaház, amely a 65. M4 Sport – Az Év Sportolója Gála új helyszínéül szolgál, miután a legutóbbi hét évben a Nemzeti Színházban rendezték meg a rangos eseményt.

A főszereplők természetesen a kitüntetett sportolók lesznek, az egyes kategóriák három-három meghívott jelöltje, akiket egyesével bemutattunk az elmúlt napok visszaszámlálása során, ám rajtuk kívül díjátadó hírességek, szupersztár díszvendégek, neves előadóművészek, fontos közéleti személyiségek is növelik az egész estés esemény fényét.

A gála kedvéért például Budapestre utazik Olaszországból minden idők leghíresebb és legsikeresebb futball­edzőinek egyike, Fabio Capello, aki játékosként is kiemelkedő volt, bajnokságok és kupák sokaságát nyerve a Roma, a Juventus és a Milan labdarúgójaként, edzőként viszont valóságos legenda: 1992 és 1994 között sorozatban háromszor megnyerte a bajnoki aranyérmet a Milannal, 1994-ben pedig a Bajnokok Ligájában is a csúcsra jutott a csapattal, az athéni döntőben Johan Cruyff rettegett Barcelonáját győzték le 4–0-ra. Két ciklusban volt a Real Madrid vezetőedzője is, mindkét ottani idényében bajnok lett (1997, 2007), és az AS Roma mindmáig utolsó scudettóját szintén az ő irányításával nyerte meg 2001-ben. Két ízben szövetségi kapitányként is dolgozott, 2007 és 2012 között az angol, 2012 és 2015 között az orosz válogatottat irányította.

Capello emlékezetes szerephez jutott már a 2021 januárjában tartott M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán is, amikor a magyar válogatottat a 2021-es Európa-bajnokságra kijuttató és a Nemzetek Ligája B-ligájában csoportelsőséghez segítő, olasz származású magyar szövetségi kapitánynak, Marco Rossinak – aki ezúttal is a három jelölt között van – virtuálisan átadta az Év edzőjének járó díjat. A covid okozta sajátos körülmények miatt a trófea tényleges átnyújtása nem történhetett meg, ezúttal azonban már személyesen is adhat át díjat a gálán.

Szintén díjátadó díszvendég lesz a felvidéki Farkas Henrietta, aki szlovák színekben 11-szeres paralimpiai bajnok, a vak sízőt 2019-ben a Laureus-gálán a világ legjobb parasportolójának is megválasztották.

A felvidéki Farkas Henrietta is díjátadó lesz a hétfő esti gálán (Fotó: Getty Images)
A felvidéki Farkas Henrietta is díjátadó lesz a hétfő esti gálán (Fotó: Getty Images)

Korábbi olimpiai bajnokaink közül ezen a gálán a kerek évfordulók kapcsán megünneplik az Operaházban a 70 és az 50 évvel ezelőtti helsinki, illetve müncheni aranyérmeseket is. Az 1952-es olimpiai bajnokok közül erre az alkalomra hazajött Magyarországra a kanadai Torontóból Gyenge Valéria úszó (a vele készült miniinterjúnkat lásd keretes írásunkban), és szintén repülőre ült Németországban Benedek Gábor öttusázó, mind a ketten szerepet is kapnak a show-ban. És velünk lesznek a párbajtőröző Osztrics Istvánék is, tehát az 1972-es olimpiai bajnokok.

Szabó Lászlótól, a gála kreatív producerétől megtudtuk, hogy a kilencvenperces show során, a díjátadások közötti produkciókban ezúttal is sok sztárfellépőre, előadóművészre lehet számítani. A Himnuszt az X-Faktor tizedik évadának felfedezettje, a közösségi médiában rendkívüli népszerűségnek örvendő Paulina énekli, fellép mások mellett a kultikus KFT zenekar, jelenetek láthatók-hallhatók a Kőszívű – A Baradlay-legenda című musicalből, a fináléban a ValMar Úristen című száma kerül színpadra Szikora Robi közreműködésével.

„Csináltunk egy remek számot a ValMarral, ami az év legnépszerűbb dala lett harmincegymilliós nézettségével a legnépszerűbb videómegosztó portálon, örülünk, hogy előadhatjuk az Év Sportolója Gálán is – mondta megkeresésünkre Szikora Robi, a csikidám stílus magyarországi megteremtője. –  A versenysportolók többnyire fiatalok, bízunk benne, hogy ők is szeretik ezt a fiatalos dalt. Az Operaházban fellépni olyan, mint belépni a Parlamentbe, mindannyiszor összeszorul egy kicsit az ember szíve. Vendég sokszor voltam már az Operaházban, de előadóként csak akkor jártam ott, amikor írtam egy musicalt Szent Erzsébetről, illetve egyszer egy karácsonyi videóklipet ott vettünk fel. Tökéletesen méltó hely arra, hogy megtiszteljük és megünnepeljük a legnagyobb sportolóinkat.”

Mravik Gusztáv, a gála protokollfőnöke, a Magyar Sportújságírók Szövetsége alelnöke elmondta: díjat ad át az említetteken túl és mások mellett Temesvári Andrea, párosban Roland Garros-győztes teniszező, Taróczy Balázs, párosban Wimbledon- és Roland Garros-győztes teniszező, Gyulay Zsolt kétszeres olimpiai bajnok kajakos, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Dallos Gyula miniszteri biztos, a magyar lovassport örökös bajnoka, Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója, Csisztu Zsuzsa sportriporter, az MSÚSZ alelnöke és Novotny Zoltán sportrádiós, a közmédia legendája, az MSÚSZ tiszteletbeli elnöke is.

„Nem díjátadóként, de vendégként jelen lesz körünkben mások mellett Kemény Dénes háromszoros olimpiai bajnok vízilabdaedző, Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, a korábbi győztesek közül például Nagy Tímea vívó, Talmácsi Gábor motorversenyző, a kajakos Kovács Katalin és Kőbán Rita – tette hozzá Mravik Gusztáv. – De említhetném Rátgéber Lászlót, a klasszis kosárlabdaedzőt, Novák Károly Eduárd paralimpiai bajnokot, Románia sportminiszterét, Stephen Roche ír kerékpáros-legendát, az előadóművészek közül Mága Zoltánt vagy Feke Pált, Ókovács Szilvesztert, az Operaház főigazgatóját, Török László rádióslegendát, Berkesi Juditot, az M4 Sport riporterét, a gála korábbi többszörös műsorvezető-háziasszonyát, Jura Ozmecet és Charles Camenzulit, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség, az AIPS horvát főtitkárát és az AIPS Europe máltai elnökét, további nemzetközi sportdiplomatákat, sportági vezetőket, a klubok elöljáróit, a szomszédos országok sportújságíró-szervezeteinek elnökeit, Kárpát-medencei sportvezetőket, volt és jelenlegi bajnokokat – mert persze ne feledkezzünk meg a főszereplőkről sem, hiszen ha sztárokról van szó, érkezik a gálára a jelöltek között Milák Kristóf, Bíró Attila vagy éppen Gulácsi Péter is.”

Ma este 19.30 órától minden reflektor az Operaházra irányul.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik