SZ. M.
2023.03.25 22:35 Frissítve: 2023.03.26 17:33

Asztalitenisz: Szudi Ádám negyedszer nyerte meg a királyszámot az ob-n

A válogatott keret meghatározó játékosai játszották a főszerepet az Ormai László Asztalitenisz-csarnokban zajló ob férfi egyes számában, a győzelmet végül a fináléban állandó párospartnerét, Ecseki Nándort legyőző Szudi Ádám szerezte meg.

Szudi Ádám végig kiegyensúlyozott teljesítménnyel szerezte meg a bajnoki címet (Fotó: Dömötör Csaba)

 

A férfi egyesnek különleges helye van az országos bajnokságok történetében. Nem ok nélkül hívják királyszámnak, hiszen az itt megszerzett arany a legbecsesebb mindegyik közül, s azt se feledjük, férfi egyesben avatnak a legrégebben bajnokot, ugyanis az első, 1905-ös versenyen még csak ebben a számban döntötték el, ki az aktuálisan legjobb asztaliteniszező idehaza. Így aztán a későbbi győztesek, a legendás Barna Viktortól kezdve Sidó Ferencen és Berczik Zoltánon át egészen Jónyer Istvánig e tekintetben mindenképpen az 1905-ös aranyérmes Redlich Béla utódai. A jelen legjobbjai, a válogatott keret rutinosabb tagjai közül Majoros Bence, Szudi Ádám és Lakatos Tamás már állt a dobogó tetején viszont a pénteken férfi és vegyes párosban is aranyérmet szerző Ecseki Nándor dicsőséglistájáról még hiányzik ez a cím, miként a feltörekvő fiatalok legjobbja, András Csaba sem vehetett még át bajnoki aranyat egyesben.

Nem meglepő hát, hogy utóbbi kettő sokat tett azért, hogy ez a helyzet megváltozzon. Egy ideig Ecseki és András is magabiztosan menetelt, előbbi Szántosi Dáviddal szemben a nyolcaddöntőben, utóbbi pedig a Lakatos Tamás elleni negyeddöntőben izzadt meg leginkább, ám végül egyikük sem ért fel a dobogó tetejére – mindkettejük vesztét Szudi Ádám okozta.

A világranglistán a 177. helyen álló 27 éves játékosnak általában jól megy a játék az ob-n, 2017-ben, 2019-ben és 2020-ban is a csúcsra ért, s most sem adta alább: az elődöntőben András Csabát öt, a fináléban Ecseki Nándort pedig négy játszmában győzte le, így ebben a számban begyűjtötte pályafutása negyedik magyar bajnoki címét.

Ezzel az is eldőlt, hogy a férfiaknál a hosszú ideje együtt játszó párostársak, azaz Szudi Ádám és Ecseki Nándor döntetlenre hozta ezt az ob-t, hiszen mind a ketten két arannyal (Szudi egyesben és párosban, Ecseki párosban és vegyes párosban) és egy ezüsttel (Szudi vegyes párosban, Ecseki egyesben) zárták a versenyt, amely vasárnap a női egyesek és a női párosok küzdelmével ér véget.

106. egyéni országos bajnokság, Ormai László Asztalitenisz-csarnok
Férfiak.
Egyes
Elődöntő:
Ecseki–Molnár D. 4:1 (9, 3, –9, 4, 11)
Szudi–András 4:2 (–8, –4, 11, 8, 9, 4)
Döntő:
Szudi–Ecseki 4:0 (8, 7, 5, 5)
Országos bajnok: Szudi Ádám (SPO Rouen TT – Franciaország)
2. Ecseki Nándor (SPG Felbermayr Wels – Ausztria)
3. András Csaba (TTC Bad Homburg – Németország) és Molnár Dávid (PTE PEAC)

2023.06.04 17:58:42

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. És hogy milyen edző volt, az egy hete 79 éves korában elhunyt korábbi kiváló öttusázó, vízilabdázó Bodnár János? Sportágtól függetlenül, íme rá egy jellemző mondat: „Ars poeticám nincs, mert az alapvetés, hogy nem csupán versenyzőt, embert is kell faragnom a tanítványaimból.”

2023.06.03 23:04:45

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszkén vállalja a klub iránti szeretetét, lassan egy éve pedig már hivatalosan is tesz, tehet a Lokiért.

2023.06.03 22:20:18

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Ez a publicisztika nem Suhajda Szilárdról, hanem a halálát övező reakciókról, a szokás szerint kettészakadt közhangulatról, a szinte kizárólag „féloldalas” gondolkodásról és véleményekről szól. Ezért vártam vele ennyit. Hiszen nem az a kérdés, kinek van igaza, hanem az, miért akarunk megint igazságot hirdetni olyan ügyben, amelyben egyetlen, objektív, osztatlan igazság nincs, nem is lehet.

2023.05.30 17:00:59

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszke rá, hogy harmadik olimpiai bajnoki címének megszerzése után megszólaltathatta Szilágyi Áront.