Asztalitenisz: nagy dobásra készül a Szudi, Pergel duó

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2021.06.12. 13:59
null
Nagy dobásra készül a Szudi, Pergel duó (Fotó: Tumbász Hédi)
Klampár Tibor 1988-ban Szöulban, a Bátorfi Csilla, Tóth Krisztina kettős pedig 2000-ben Sydneyben végzett pontszerző helyen, s bár nem ígérkezik egyszerűnek, a Szudi Ádám, Pergel Szandra duó Tokióban folytathatja a sort.

 

SZUDI ÁDÁM

Született: 1996. január 29.
Klubja: SPG Walter Wels (osztrák)
Játékstílus: jobbkezes, támadó
Világranglista-helyezés: 115.
Legjobb világranglista-helyezés: 115. (2020. december)
Legjobb eredményei: 7x magyar bajnok (egyes: 2017, 2019, 2020; páros: 2018, 2020; vegyes páros: 2015, 2020), Top 16-győztes (2020), U21-es Eb-3. (páros: 2017), 2x ifjúsági Eb-1. (páros: 2013, 2014)

– Igencsak kicentizték, az utolsó pillanatban kapták meg hivatalosan a tokiói kvótát. Megkönnyebbültek?     
Pergel Szandra: 
– Tulajdonképpen két hónapja tudjuk, hogy kijutottunk, hiszen áprilistól már nem rendeztek újabb versenyt, ami módosíthatott volna a rangsoron, csak a nemzetközi szövetség megerősítésére vártunk, ezért nem is lehetett az a fajta nagy fellélegzés, amikor a semmiből kap az ember egy ilyen hírt.
Szudi Ádám: – Kilencvenkilenc százalékig biztosak lehettünk abban, hogy indulhatunk Tokióban, ezért én is nyugodt voltam, de mégiscsak jobb érzés, hogy most már hivatalossá vált a kvótánk.

PERGEL SZANDRA

Született: 1988. december 24.
Klubja: CTT Quimper (francia)
Játékstílus: balkezes, támadó
Világranglista-helyezés: 76.
Legjobb világranglista-helyezés: 61. (2018. január)
Legjobb eredményei: Európa-bajnok (csapat: 2007), 3x Eb-3. (páros: 2016; csapat: 2011, 2019), Bajnokok Ligája-2. (2013), 16x magyar bajnok (egyes: 2019; páros: 2007, 2011, 2014, 2015, 2017, 2018; vegyes páros: 2006, 2008, 2015, 2018, 2020; csapat: 2011, 2013, 2015, 2020), 3x Top 12-győztes (2009, 2012, 2014)

–  A múlt heti országos bajnokságon sérülés miatt nem indult. A felkészülést ez mennyiben érinti?     
P. Sz.:
– Szerencsére csak kisebb problémáról van szó, a vádlimmal akadt gond, de nem hiszem, hogy ez bármit is befolyásolna. Már tudok edzeni, így reményeim szerint a közelgő Európa-bajnokságon és az olimpián is rendben leszek.

– Az Eb-t is a járvány miatt halasztották mostanra. A felkészülés szempontjából nincs túl közel az olimpiához?     
Sz. Á.: 
– Nem gondolom, sőt tulajdonképpen egy pluszesélyt kínál, hogy élesben gyakoroljuk a vegyes párost.

LEGYŐZHETŐ EURÓPAIAK A NYOLCADDÖNTŐBEN

Tokióban mindössze tizenhat vegyes páros indul, a paletta mégis igen sokszínű. Az olimpiai eszme jegyében képviselteti magát minden kontinens, de miután ebben a sportágban Ausztrália, Afrika és Dél-Amerika kevésbé meghatározó, az innen érkezdő duókra nem is kell különösebben figyelni. Más okból ugyan, de a mieink szempontjából a legjobb ázsiaiak, azaz a kínaiak, a japánok, a tajvaniak és a hongkongiak sem tartoznak a közvetlen konkurenciához, igazából a középmezőnyre érdemes koncentrálni. A pontszerző, azaz a negyeddöntős helyért minden bizonnyal a szlovák Pistej, Balázová, az osztrák Fegerl, Polcanová, a német Franziska, Solja és a romániai Ionescu, Szőcs kettős lehet Szudiék legnagyobb ellenfele. Egyikük sem verhetetlen, de mivel Tokióra vélhetően ők is kiemelten készülnek, akárki is jön szembe, Szudiék nagy csatára számíthatnak.

– Azért ez olyan mint a biciklizés, nem lehet elfelejteni, nem igaz?     
P. Sz.:
– Sokat játszottunk már együtt, megvan a rutinunk, de időnként nem árt a gyakorlás, pláne, ha olimpiáról van szó. Hónapok óta nem versenyeztünk együtt, szükség is lesz rá, de mivel Ádám a felkészülés bizonyos szakaszaiban Németországban edz, minden lehetőséget ki kell használnunk.
Sz. Á.: – Igen, az Eb előtt és után is lesz amikor Ochsenhausenben edzek, a tapasztalataim szerint ott mindig sikerül jó formába lendülnöm. Ami a vegyes párost illeti, az Eb-t követően lesz lehetőségünk Budapesten együtt készülni, de az utolsó simításokra Tokióban marad még öt napunk a rajt előtt.

–  Legutóbb 2000-ben Sydneyben volt asztaliteniszben pontszerzőnk az olimpián. Tokióban sikerülhet újra?     
Sz. Á.:
–  Azon leszünk. Annak ellenére, hogy az utolsó kvótát kaptuk meg, a kiemelés már a ranglista alapján készül, amit azt jelenti, hogy a tizenhat párt felvonultató mezőnyben a 9–12. hely valamelyikén emelnek ki bennünket, vagyis a nyolc közé jutásért az 5–8. helyen rangsoroltak közül kapunk ellenfelet. Innen a szlovák és az osztrák kettős sem tűnik legyőzhetetlennek, de a másik két páros ellen is lehet esélyünk.
P. Sz.:  – Mint mindig, most is sok függ a sorsolástól, de mivel győztünk már le világbajnok japán párost is, kellő önbizalommal várhatjuk a rajtot. A szlovákoktól még nem kaptunk ki, az osztrákokkal pedig még nem játszottunk, szerintem velük szemben is lehet keresnivalónk, de ahogy Ádám is mondta, ha a sors úgy hozza, a másik két egységtől sem ijedünk meg.

TUDATOSAN FELÉPÍTETT, JÓL MŰKÖDŐ MAGYAR KETTŐS

A válogatottat irányító szakmai stáb a kvalifikációs időszak elején remekül felmérte, hogy érdemes ráfeküdni a vegyes párosra: ezt a számot az elmúlt évtizedekben a legtöbben elhanyagolták, ezért egy jól megválasztott duóval igenis lehet remek eredményeket elérni. A Szudi, Pergel páros tulajdonképpen ezen felismerésnek a „találmánya”, az eredmények pedig már az első pillanattól kezdve igazolták a szakemberek választását. A Tokióig vezető úton számos skalpot sikerült begyűjteni, a leghangosabb siker kétségkívül a 2019-es dél-koreai world tour versenyen született, az akkor világbajnoki címvédő japán Josimura, Isikava egység elleni 3:1-es győzelemhez hasonlót ritkán könyvelhet el magyar asztaliteniszező. Szudi és Pergel is kiváló párosjátékos – előbbi Ecseki Nándorral, utóbbi Madarász Dórával is remekel –, ráadásul a klasszikus jobb és balkezes felállásnak is megfelelnek, azaz minden megvan ahhoz, hogy legalább egy fontos meccset megnyerve pontszerzők legyenek Tokióban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik