SZŰCS MIKLÓS 2020.06.29 20:50 Frissítve: 2020.06.29 21:36

Asztalitenisz: a Pécs és a Budaörs nyerte meg az Extraligát

A férfiaknál óriási meccsen dőlt el az első hely sorsa, a PTE PEAC története második aranyérmét szerezte meg, a nőknél viszont a budaörsiek a vártnál simább találkozón érték el negyedik bajnoki címüket az asztalitenisz Extraligában.

Megvan a bajnoki serleg, a Budaörs női csapatáról készülhet az ilyenkor kötelező szelfi (Fotó: Tumbász Hédi)
A GALÉRIA MEGNYITÁSÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE!

„A szokásos második helyet ezúttal átadnánk másnak” – mondta Ács Pongrác, még az élvonalbeli csapatbajnokság négyes döntőjét megelőzően. A PTE PEAC ügyvezető elnökének ironikus megjegyzése annak szólt, hogy csapata a férfiaknál a legutóbbi hat kiírásból ötször ezüstérmes lett, a számukra üdítő kivételt a 2016–2017-es kiírás jelentette, amikor sikerült megszerezniük az együttes történetének első bajnoki címét.

Ezzel szemben a PTE PEAC hétfő délutáni ellenfele a Celldömölk már rutinos „aranygyűjtőnek” számított, 2010 óta nyolcszor végzett az Extraliga élén, ráadásul a kispadon egy legendával megerősítve, a kétszeres világbajnok Klampár Tibor vezetőedzővel várta a finálét. Érvek és ellenérvek is szóltak tehát mindkét alakulat mellett, s a tét nagyságához méltón mintegy négy órára volt szükség ahhoz, hogy a pécsiekből kitörjön az üvöltés: „Megvaaaaaan!”

Óriási meccs volt, számos nagy poénnal, felejthetetlen párharccal. A celldömölki Szita Márton 0:2-ről fordított Demeter Lehellel szemben („Számomra Demeter az egyik legkellemetlenebb ellenfél idehaza, nagy taktikai csatát vívtunk.”) Fazekas Péter káprázatos játékkal verte meg ugyancsak 3:2-re a pécsiek szerbiai légiósát, Pető Zsoltot („Különösen mentálisan volt megerőltető a mérkőzés, Petőt megpróbáltam távol tartani az asztaltól.”), a Szitával szemben esélytelenebbnek tartott Gerold Gábor iskolajátékkal cáfolt rá a papírformára („Az egymás elleni meccseinket általában Szita nyeri meg, döntő volt, hogy a kritikus helyzetekben is nyugodt tudtam maradni.”), 3:3-nál pedig a Kriston Dánielt négy szettben legyőző Demeter Lehel vitte be a mindent eldöntő találatot.

„Óriási hullámvasút volt. Nagyon jól kezdtük a döntőt, aztán volt egy pillanat, amikor nem nekünk állt a mérkőzés, de ekkor sem adtuk fel, mentünk előre, s a végére bedaráltuk a celldömölkieket. Boldogok vagyunk, hogy a legutóbbi két elveszített finálé után sikerült ismét megszerezni a bajnoki címet” – értékelt Demeter Lehel.

A pécsi Demeter Lehel magabiztosan hozta a mindent eldöntő meccset (Fotó: Tumbász Hédi)
A GALÉRIA MEGNYITÁSÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE!

A hölgyeknél viszont elmaradtak a várt izgalmak. A járvány miatt félbeszakadó csonka alapszakaszban csak egyszer találkozott a Budaörs és a Budapesti Erdért SE, s mivel az akkor 5:5-re záruló összecsapás végén inkább a budaörsiek örülhettek a pontmentésnek, benne volt a pakliban, hogy az Erdért a döntőben is megizzasztja valamivel esélyesebbnek tartott ellenfelét.

A több hónapos kényszerszünet azonban a jelek szerint jócskán átírta a forgatókönyvet, a Budaörs különösebb gond nélkül szerezte meg története negyedik elsőségét. A Bachmann Péter irányította együttesnek még az is belefért, hogy a tizenegy év után távozó, a következő idényben a francia Quimper CTT-t erősítő Pergel Szandra kikapott Ambrus Krisztinától.

„Ellene mindig nehezen megy a játék, a stílusa nem fekszik” – jegyezte meg Pergel, de mert amikor ezt mondta, már kialakult a 4:1-es végeredmény, az aranyos mosolyt ez sem tudta letörölni az arcáról.

„Korábban eldőlt, hogy tizenegy év után távozom a csapattól, Franciaországban folytatom, így hát igazi hollywoodi befejezés volt, hogy az idei döntőben én játszhattam az utolsó meccset. Ennyi idő után nehéz a váltás, éppen ezért örülök, hogy ilyen szép sikerrel búcsúzhatok Budaörstől” – mondta Pergel Szandra.

„Nagyszerű érzés, hogy öt év szünet után már negyedszer a mienk Magyarország legjobb női csapata – mondta Szvitán Krisztina szakosztályvezető. – Az érdem elsősorban a játékosoké, akik kiválóan megoldották ezt a nehéz feladatot, de mindenki hozzátette a magáét. Egy korszak véget ért, Pergel Szandra bajnoki címmel köszön el a klubtól, Nagyváradi Mercédesz is külföldön folytatja, és hosszú idő után két támogatónkkal való kapcsolatunk is lezárul. Nehéz helyzetben vagyunk, de bízunk benne, hogy a sikeres olimpiai kvalifikáció, valamint a sorozatban tizennyolcadik nemzetközi kupaszereplésünk miatt állami támogatást is kiérdemlünk. Somlyó Gergely klubelnök is sokat tett értünk, közös álmunk, hogy a szövetség kezdeményezésére Budaörsön megépülhessen egy asztalitenisz-csarnok.”

ASZTALITENISZ EXTRALIGA, NÉGYES DÖNTŐ
FÉRFIAK. Döntő
PTE PEAC Kalo-Méh I–CVSE Swietelsky Jufa Hotels I 4:3

Demeter Lehel, Pető Zsolt–Fazekas Péter, Szita Márton 3:1 (5, 5, –8, 8)
Gerold Gábor–Fazekas 2:3 (–6, 11, –4, 5, –6)
Pető–Kriston Dániel 3:2 (–11, 2, –9, 9, 6)
Demeter–Szita 2:3 (7, 10, –7, –11, –9)
Pető–Fazekas 2:3 (–10, 7, –6, 13, –10)
Gerold–Szita 3:0 (6, 6, 12)
Demeter–Kriston 3:1 (–7, 4, 6, 9)
A 3. helyért
Szerva ASE Szécsény I–Hed-Land Sportcsarnok SE Mezőberény 4:3

Jakab János, Ingemar Péter–Szabó Krisztián, Vajda Viktor 3:2 (–4, 8, 5, –4, 9)
Jakab–Kiss Dániel 3:0 (6, 10, 6)
Németh János–Sebestyén Péter 2:3 (9, –4, 9, –5, –9)
Bátorfi Zoltán–Vajda 1:3 (–6, –10, 7, –5)
Jakab–Sebestyén 1:3 (2, –9, –10, –10)
Bátorfi–Kiss 3:1 (8, 5, –9, 5)
Németh–Vajda 3:0 (11, 8, 9)
NŐK. Döntő
SH-ITB Budaörs 2i SC–Budapesti Erdért SE 4:1
Pergel Szanda, Fazekas Mária–Varga Tímea, Imre Leila 3:0 (6, 6, 6)
Surján Szabina–Imre 3:0 (10, 9, 7)
Pergel–Ambrus Krisztina 1:3 (6, –5, –7, –5)
Lovas Petra–Varga 3:0 (4, 5, 8)
Pergel–Imre 3:0 (5, 10, 9)
A 3. helyért
Kecskeméti Spartacus SK és KT–Statisztika PSC I 4:2
Alekszandra Radonjics, Füle Kata–Dari Helga, Fejős Anna 3:0 (8, 12, 10)
Radonjics–Fejős 3:2 (–4, 3, 5, –20, 7)
Drabant Anita–Dari 0:3 (–8, –8, –7)
Füle–Molnár Kendra 3:0 (6, 4, 6)
Radonjics–Dari 1:3 (9, –9, 6, 6)
Füle–Czeglédi Szilvia 3:0 (7, 11, 7)

2021.09.25 09:48:37

Egyéb egyéni NÉMETH ANDREA

Olyan egyetemet szeretne, amely a világ sportjában ismert és elismert intézmény.

2021.09.24 15:15:09

Egyéb egyéni B. D. K.

Valerie Loureda ketrecharcos egyáltalán nem szégyenlős, a képeiért pedig odavannak a követői.