Ajánló: megjelent a Sport 2022 évkönyv

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2022.11.29. 18:34
A Magyar Olimpiai Bizottság kiadásában, a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága és a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla-programjának támogatásával megjelent a 2022-es sportévkönyv, amelynek szerzői, szerkesztői között a Nemzeti Sport számos munkatársa is megtalálható.
Fotó: Dömötör Csaba – A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE!
Fotó: Dömötör Csaba – A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE!

Újabb sikeres évet tudhat maga mögött a magyar sport, 2022-ben is van mire büszkének lennünk. A visszaemlékezést, összegzést szolgálja a Magyar Olimpiai Bizottság által kiadott sportévkönyv.

„Felemelő érzés, amikor az ország legjobb sportolóiról az ország legjobb újságírói készítenek riportokat – mondta a könyvbemutató sajtótájékoztatón Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki éppen az első sportévkönyv megjelenésének évében, 1988-ban szerzett két olimpiai aranyérmet Szöulban. – A kajaknégyes tagjaival sokat forgattuk az első kiadványt, örülök neki, hogy a sportévkönyv kiadásának hagyománya folytatódott, és az idén is szép sikerekről számolhattak be a szerzők. Megpróbáltatásokkal teli, de eredményes év volt, amelyre jó visszaemlékezni. Magyar szempontból minden idők legsikeresebb téli olimpiája után a téli és a nyári EYOF-on is kitűnően szerepeltek fiatal sportolóink, akik megérezhették, milyen egymásért és a hazánkért küzdeni. Jövőre már az olimpiai kvalifikáció kerül előtérbe, többek között a női kardcsapatunk világbajnoki címe és a női vízilabda-válogatott hazai vb-ezüstérme is előre vetíti, hogy újabb sikeres olimpia elé nézünk.”

Hazai rendezésű sporteseményekből is szép számmal akadt 2022-ben, a sportévkönyv természetesen ezekkel is részletesen foglalkozik. A férfi kézilabda Európa-bajnokság és a Milák Kristóf révén magyar világcsúcsot is hozó vizes világbajnokság mellett három szakasszal Magyarországról rajtolt el az olasz kerékpáros körverseny, a Giro d'Italia, a labdarúgó Nemzetek Ligájában pedig telt ház előtt fogadta ellenfeleit, s aratott emlékezetes sikereket a Puskás Arénában a magyar válogatott.

„Igyekeztünk olimpiai szemüvegen keresztül visszaadni az esztendő történéseit, ugyanakkor szélesebb perspektívát használtunk, így az utánpótlás- és a szabadidősportnak, valamint a nemzetközi eseményeknek is külön blokkot szenteltünk a könyvben – hangsúlyozta Amler Zoltán, a Sport 2022 főszerkesztője, a Nemzeti Sport korábbi rovatvezetője. – Megtiszteltetésnek érzem, hogy immár hatodik alkalommal vehettem részt főszerkesztőként a sportévkönyv elkészítésében, amely 512 oldalon, csaknem egymillió karakterben, képekkel gazdagítva eleveníti fel a meghatározó pillanatokat.”

Lapunk főszerkesztője és a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöke, Szöllősi György így fogalmazott:

„A Sport 2022 ezúttal is a magyar sport közös nagy teljesítménye, nem jöhetne létre a sportolók, edzők fantasztikus munkája és sikerei nélkül, de az azokról beszámoló krónikások, a sportújságírók fotói, közvetítései, riportjai, interjúi, publicisztikái nélkül sem. Örülök, hogy az elmúlt években világossá vált, az évkönyv műfaját nem sodorja el a sajtótörténelem, érdemes évente legalább egyszer, egyet hátralépve, nagyobb perspektívából áttekinteni, mi történt abban az esztendőben és azt összegezni, leírni, megörökíteni, ilyen színvonalon kiadni, hogy feltehessük a polcra és onnan az utókor is bármikor levehesse. Ezért külön öröm, hogy a Nagy Béla-program és az MLSZ partnersége révén újraéledt a futballévkönyv, amelyet már ötödik alkalommal támogathatunk és harmadszor működhetünk közre a Magyar Olimpiai Bizottság sportévkönyvének megjelentetésében is.”

Az idei sportévkönyv elkészítésében a Nemzeti Sport tizenhárom jelenlegi és tizenegy korábbi munkatársa működött közre szerzőként, szerkesztőként.

Megtiszteltetés a sportévkönyvben szerepelni
A kötetben világ- és Európa-bajnok kajakozónkkal, Nádas Bencével is olvashatnak interjút, aki az idén Kopasz Bálinttal és Tótka Sándorral is versenyzett a régi-új olimpiai számban, K–2 500 méteren.

„Bálint sokat bír, Sanyi gyors, én meg a menedzserem szerint univerzális vagyok – mosolygott a 26 éves Nádas, aki a terveiről is beszélt. – Jó érzés, hogy kettesben mindkét világversenyt megnyertük Bálinttal, de könnyen lehet, hogy jövőre a négyes kerül előtérbe, mert szeretnénk mind a hat kvótát megszerezni a párizsi olimpiára. A napokban négyestáborban vettünk részt, kipróbáltuk a lehetséges összeállításokat, hogy idővel kialakuljon a leggyorsabb magyar négyes.”

Nádas Bence hangsúlyozta, jó érzés, hogy a fiatal tehetségek szemében példakép lehet, míg a hazai rendezésű világbajnokságon ezüstérmes női vízilabda-válogatott kapusa, Magyari Alda szerint minden sportolónak megtiszteltetés, ha a sportévkönyvben szerepelhet.

„Amikor a nagypapámtól megkaptam ajándékba a tavalyi kötetet, az jutott eszembe, hogy míg régen a nagymamám, a diszkoszvető Pógyor Klára sikereiről olvashattam, immár rólam írnak a sportévkönyvben – mondta Magyari Alda, aki a válogatottban és az UVSE-ben is alapembernek számít. – Az olimpián és a világligában sikerült legyőznünk az amerikaiakat, a hazai rendezésű vébé döntőjében nem, de az ezüstérem is büszkévé tett minket. Láthatatlan lépcsőfokokon haladunk Párizs felé, a fukuokai világbajnokságon a kvótaszerzés a célunk.”

Bíró Attila szövetségi kapitány félmosollyal az arcán hozzátette, szerencsére ő látja ezeket a lépcsőfokokat, de az olimpiára még nem gondol, előbb ugyanis még ki kell jutni Párizsba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik