nemzetisport.hu 2016.05.16 11:24 Frissítve: 2016.05.16 11:37

A duma, az megy! Ki nem találná, miben lettünk Európa legjobbjai

Sohasem látott magyar sikerrel ért véget Európa legjobbjainak versenye Temesváron: négy kategóriában osztottak díjakat, a magyar csapat két arany- és egy bronzéremmel zárta a megméretést. És hogy mi volt a „sportág”? Szónoklás. Ebben is jók vagyunk.

A magyar csapat: Szűcs László mehet a világbajnokságra, de Hajdu Péter (balra) és Lippner Tamás is örülhetett


Temesváron került megrendezésre a Toastmasters International nyilvános beszélő és beszédértékelő Európa-bajnoksága. 14 ország legkiválóbb szónokai versengtek a helyezésekért két napon keresztül. A győztes kvalifikálta magát az augusztusi washingtoni világbajnokságra.

A világbajnokságra viszont még soha nem jutott ki magyar induló – mostanáig. Amerikában Szűcs László képviselheti hazánkat.

Az International Speech kategóriában 5-7 perces időkeretben kellett előadniuk beszédeiket a versenyzőknek, szabadon választott témában. Közel hatszáz fős szakértő publikum előtt szigorú szabályrendszer szerint folyt a küzdelem a zsűri kegyeiért. Számos egyéb szempont mellett a bírák figyelték a beszéd felépítését, szerkezetét, a hangjátékot, de értékes pontokat lehetett bezsebelni kiváló testbeszéddel vagy vizuális segédeszközök használatával is.

Szűcs pénteken magabiztosan túljutott az elődöntőn, majd szombaton délelőtt újra színpadra lépett angol nyelvű beszédével – a versenyen ez számít a királykategóriának. Szűcsöt óriási tapssal díjazta a közönség előadása végén, majd az esti díjátadó gálán kiderült: mindenkit maga mögé utasítva, a zsűrinél is elnyerte az aranyérmet.

Összemérték tudásukat német nyelven is a toastmasterek. A népes magyar szurkolócsapat itt Lippner Tamás diadalának örülhetett. Szerves része a Toastmasters klubok kultúrájának, hogy konstruktív ódon adnak visszajelzést a beszélőknek: hazai delegáció éremkollekcióját angol nyelvű beszédértékelésével Hajdu Péter egy bronzmedállal egészítette ki.

2021.05.16 08:52:23

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

Évtizedek óta vágyott feladatot kapott: első osztályú klubnál foglalkozhat kommunikációval.

2021.05.15 23:24:10

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ebben kizárólag egy részletes, őszinte, feltáró vallomás segíthet. Ha úgy tetszik, vezeklés, amely teljes feloldozást, bűnbocsánatot ugyan nem adhat, de némi könnyítést azért igen, tisztázná a másikat, ezzel növelné olimpiai részvétele esélyeit.

2021.05.15 16:14:45

Egyéb egyéni K. T. I.

A francia sportlap magazinja többoldalas interjút közölt a világ legidősebb, még élő olimpiai bajnokával.

2021.05.15 09:23:47

Egyéb egyéni BERTA MIHÁLY

Első aranyérmünket a műkorcsolyázó Földváry Tibor nyerte 126 évvel ezelőtt – Budapesten.

2021.05.14 22:15:15

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. A bizonytalanság, az óvatoskodás vezetői gyengeséget takar.