KOVÁCS NIKOLETT 2020.09.11 11:09 Frissítve: 2020.09.11 12:01

MotoGP: Pol Espargaró sok panaszra számít a pálya miatt Misanóban

A teljes mezőny nagy várakozásokkal tekintett az újraaszfaltozott misanói Marco Simoncelli-pályára, de a KTM-es szerint lesznek majd meglepetések az első edzésnap után, Pol Espargaró szerint a mezőnynek fogalma sincs, hogy mi vár rájuk.

Espargaró huplikat és kellemetlen meglepetéseket vár Misanótól (Fotó: AFP)

„Teszteltünk itt az új aszfalton az új gumikkal néhány hónappal ezelőtt és Dani (Pedrosa, a KTM tesztpilótája – a szerk.) is ment itt néhány napja. Ez volt az utolsó extra előnyünk, amit a Dornától kaptunk, és ez sokat fog segíteni nekünk itt Misanóban” – kezdte Pol Espargaró, utalva a koncessziós jog által biztosított előnyökre, mint például a korlátlan tesztelési lehetőség, amit a legutóbbi futamon elvesztett az osztrák gyár dobogós eredményeinek köszönhetően.

„Legalább az első héten lesz egy kis pluszunk a többiekhez képest. Előnyt jelent a gumik ismerete, ami idén a legfontosabb, és ami a nagy felfordulást okozza az eredményekben. Ismerni a gumikat már az első edzésnap előtt – az nagyon fontos. Egyedül az új első keveréket nem próbáltuk ki, de szerintem az nem is lesz igazi opció nekünk. És van néhány probléma, amivel a többiek csak pénteken fognak szembesülni, de mi legalább már tudjuk, hogy mire számítsunk.”

Kollégánk kérdésére válaszolva, a spanyol KTM-es több részletet is elárult a sejtelmes kijelentésről.

„Igen, a huplikra gondolok, de még inkább a stabilitási problémára, amit okoznak a pálya gyors részein. Sokat küzdöttünk ezzel a teszt során és Daninak is ugyanez a gondja volt. Próbáltuk csökkenteni a hatást. Elég sokan fognak majd panaszkodni erre és szenvedni, legalábbis az első héten. A pálya nagyon jól tapad, viszont a gumik karkasza nem elég erős ezekhez a nagyon gyors részekhez. A kis huplikon is nagyon elkezd rázkódni a motor és ez a rázkódás utána abba sem akar maradni. A két napos teszt végére már kevésbé volt zavaró és Dani is sok mindent kipróbált, reméljük, ezek majd segítenek.”

A göröngyöket ugyan Bradley Smith is említette, aki szintén tesztelt itt még a nyár elején, de ő nem írta le ilyen drámainak a helyzetet. Sőt, azt mondta, hogy a Superbike-osok nem is érezték meg ezeket a pályahibákat. Hasonlóan nyilatkozott Franco Morbidelli, aki egy R1-es Yamahával motorozott az újraaszfaltozott pályán, ami nyilván minden szempontból messze van egy MotoGP-s motortól…

A Ducati tesztpilótája, Michele Pirro szintén nem adott ilyen erős visszajelzéseket múlt heti tesztje után, így valószínűsíthető, hogy a különböző márkákat más és más mértékben érinti ez a probléma.

Akik teljesen „vakon” vannak egyelőre, azok a Yamahások, ők az egyedüliek, akik semmilyen infóval nem rendelkeznek az új aszfaltról, hiszen tesztpilótájuk, Jorge Lorenzo nem motorozott itt, sőt Sepang óta nem is ült motoron.

„A Yamahánál vannak dolgok, amiket nehéz megmagyarázni – reagált erre Valentino Rossi. – Nagyon örültem, amikor kiderült, hogy Jorge lesz a tesztpilótánk, hiszen ő az egyik legsikeresebb versenyző az M1 történetében. De, hogy miért nem tesztel, azt a Yamahától kell megkérdezni…”

További érdekességek a San Marino Nagydíj felvezető napjáról az alábbi videóban láthatóak.

2021.06.05 10:12:59

Egyéb autó-motor KOVÁCS NIKOLETT

Johann Zarco nyerte a Katalán Nagydíj első edzésnapját a MotoGP-ben, de nem ő a leggyorsabb.

2021.01.18 15:18:10

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

2021.01.13 22:47:31

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA (Szaúd-Arábia)

Exkluzív interjú Khalid bin Szultan al-Fejszal al-Szaud herceggel, a szaúdi motorsport szövetség elnökével.

2021.01.02 08:46:27

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

Milyen egy homokvihar? És eltévedni benne? Kulisszatitkok a 15. rajtjára készülő versenyzőtől.