KOVÁCS NIKOLETT 2020.12.04 09:35 Frissítve: 2020.12.04 11:58

MotoGP: harmadszor is megműtötték, veszélyben Marc Márquez 2021-es idénye

Marc Márquez kálváriája tovább folytatódik. A nyolcszoros világbajnok csütörtökön érkezett meg a madridi Hospital Ruber Internacional kórházba, ahol nyolcórás beavatkozást végeztek el a július 19-i jobb felkarcsonttörése óta nem gyógyuló spanyol MotoGP-pilótán.

Márquezt harmadszor is meg kellett műteni (Fotó: AFP)

Márquez harmadik operációjának lehetőségét először a spanyol El Mundo Deportivo hírportál szellőztette meg még október 22-én, amit a csapat, a pilóta és annak menedzsmentje is azonnal tagadott, és mindenki klikkvadászattal vádolta az oldalt teljesen alaptalan cikke miatt. Ami mégsem volt alaptalan…

A csapat hivatalos tájékoztatása szerint a műtétet ötfős orvosi csapat végezte (Samuel Antuna, Ignacio Roger de Ona, Juan de Miguel, Aitor Ibarzabal és Andrea Garcia Villanueva), melynek során eltávolították a korábbi lemezt, amit egy újra cseréltek ki, kiegészítve a csípőtaréjból kinyert grafttal (csontpótlással) és csonthártyával.

A fenti orvosok és maga az intézmény is új Marc Márquez életében, akinek karrierje kezdete óta Xaviér Mir volt a sebésze, és minden eddigi beavatkozást a barcelonai Dexeus Egyetemi Kórházban végeztek el rajta. De ahogy arról munkatársunk már a múlt héten beszámolt, több pilóta bizalma is megingott az utóbbi időben Mirben.

A harmadik beavatkozás lehetősége régóta lógott a levegőben. Egyrészt a csont az általában szükségesnek mondott idő duplája alatt sem akart meggyógyulni és rendesen összeforrni, valószínűleg a területet ért túlzott sokk miatt, ami az eredeti törésből, az azt követő műtétből, az újbóli rásérülésből és a második műtétből adódott össze.

A lassú gyógyulás során úgynevezett álízület alakult ki, emiatt volt szükség az újabb operációra.

Orvosi szakportálok és vélemények szerint nagyjából hat hónapos gyógyulási folyamat vár a spanyolra, ami azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel nem tud részt venni a tervek szerint március 28-án Katarban rajtoló 2021-es idény első három futamán. Legalábbis ami a jelenleg ismert versenynaptárat illeti, és ami a koronavírusjárvány miatt még minden bizonnyal változni fog.

Helyettesítésére Andrea Doviziosót kérheti fel a csapat, kérdés, hogy az év végén szabadságra vonuló olasz egy-két futamra is hajlandó-e beugrani vagy csak hosszabb helyettesítést vállalna.

2021.08.28 08:45:13

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

A Pure ETCR egyetlen magyar versenyzőjével megpróbáljuk egy kicsit bemutatni az autót.

2021.06.05 10:12:59

Egyéb autó-motor KOVÁCS NIKOLETT

Johann Zarco nyerte a Katalán Nagydíj első edzésnapját a MotoGP-ben, de nem ő a leggyorsabb.

2021.01.18 15:18:10

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

2021.01.13 22:47:31

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA (Szaúd-Arábia)

Exkluzív interjú Khalid bin Szultan al-Fejszal al-Szaud herceggel, a szaúdi motorsport szövetség elnökével.