Formula–E: a 9. helyről indulva aratott nagy győzelmet Evans Rómában

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2022.04.09. 16:04
null
Mitch Evans hatalmas versenyt teljesített Rómában (Fotó: DPPI)
Nem sikerült győzelemre váltania a pole pozícióját Stoffel Vandoornénak a Formula–E olaszországi versenyhétvégéjének első futamán. A Mercedes belga pilótája csak a harmadik helyen ért célba, a győzelem a top tíz végéről rajtoló Mitch Evansé (Jaguar) lett. A második helyen Robin Frijnst (Envision Racing) intette le a kockás zászló Rómában.

 

Stoffel Vandoorne nyerte meg a római első időmérőt, így a szezonnyitó futam után a negyedik versenyen is a Mercedes pilótája indulhatott az élről. Mellőle Robin Frijns, a második rajtsorból Nyck de Vries és António Félix da Costa vághatott neki a futamnak.

A mezőny gond nélkül eljött az első kanyarokban, s Vandoorne is meg tudta tartani az első helyét. A hetes kanyarban aztán Oliver Rowlandet lökték meg, aminek következtében keresztbe állt a pályán, s többen belecsúsztak hátulról. Jelentősebben azonban egyikük autója sem sérült meg, Maximilian Günther viszont ezt nem mondhatta el magáról, ő négy kanyarral később ment neki a gumifalnak.

Előbb teljes pályás sárga zászlós korlátozás lépett érvénybe, később azonban a biztonsági autót is beküldték, ám nagyjából tíz perccel később folytatódhatott a verseny. A hatodik körben Frijns átvette a vezetést Vandoornétól, akit nem sokkal később megelőzött a támadó módban lévő és már több előzést is bemutató Da Costa.


A nyolcadik körre mindenki támadó módban autózott az élmezőnyből, ám elsőként éppen a 2020-as bajnoknál „fogyott el” a plusz energia, aminek következtében Vandoorne visszavette tőle a második pozíciót, sőt, később további helyeket veszített. Vandoorne ezzel szemben a 12. körben az első helyet is ismét megkaparintotta, ám amikor Frijns felvette az újabb támadó módját, visszaelőzte a Mercedes-versenyzőt.


Nem sokkal később a hátsóbb régiókból előretörő Evans állt az élre,ezek után folyamatosan növelni tudta az előnyét, ám mögötte még kialakult néhány izgalmas csata. Ez azonban nem volt veszélyes Evans győzelmére, így Jaguar-diadal született az idény negyedik futamán.

A második helyen végül Frijns látta meg a kockás zászlót, míg harmadikként Vandoorne ért célba. Pontot szerzett továbbá Jean-Éric Vergne, Sam Bird, António Félix da Costa, Edoardo Mortara, Pascal Wehrlein, Nick Cassidy és André Lotterer.

Ami a világbajnoki pontversenyt illeti, Edoardo Mortara maradt az első helyen, Vandoorne és Frijns azonban felzárkózott közvetlenül a svájci versenyző mögé.

Folytatás vasárnap 10.40-kor a második időmérővel!

FORMULA–E
RÓMA, ELSŐ VERSENY

1. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar)
2. Robin Frijns (holland, Envision Racing)
3. Stoffel Vandoorne (belga, Mercedes)
4. Jean-Éric Vergne (francia, DS Techeetah)
5. Sam Bird (brit, Jaguar)

A világbajnokság élmezőnye: 1. Edoardo Mortara (svájci, Venturi) 49 pont, 2. Stoffel Vandoorne (belga, Mercedes) 46, 3. Robin Frijns (holland, Envision Racing) 42, 4. Jean-Éric Vergne (francia, DS Techeetah) 39, 5. Nyck de Vries (holland, Mercedes) 38, 6. Pascal Wehrlein (német, Porsche) 34

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik