F3: Tóth László az eddigi legjobb eredményét érte el Zandvoortban

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2021.09.04. 19:10
null
A 17. helyen intette le a kockás zászló Tóth Lászlót a zandvoorti második sprintfutamon (Fotó: DPPI)
Victor Martins aratott győzelmet a Formula–3 hollandiai versenyhétvégéjének második sprintfutamán. A dobogóra még Clément Novalak és Frederik Vesti állhatott fel. Tóth László a 17. helyen látta meg a kockás zászló, aminél eddig nem végzett előrébb a sorozat versenyein.

 

Az első verseny végeredménye alapján Ido Cohen vághatott neki a pole pozícióból a második sprintfutamnak Zandvoortban. Az izraeli versenyző mellől Clément Novalak, a második rajtsorból Olli Caldwell és Frederic Vesti várhatta a piros lámpák kialvását. Tóth László a 28. helyről indulhatott ezen a futamon is.

Cohen kissé beragadt a rajtnál, így Novalak átvette tőle az első pozíciót rögtön az egyes kanyarban. Tóth egy hellyel került előrébb az elsőkörös helyezkedésben. A verseny csupán a harmadik körig ment zavartalanul – akkor Lorenzo Colombo csúszott a kavicságyba, majd a gumifalba, miután Hunter Yeanyvel csatázva defektet kapott.

A pályára küldték a biztonsági autót, amely két kör után állt ki a mezőny elől. Novalak az újraindítást is jól kapta el, és könnyedén megtartotta az első helyet. Mögötte azonban nagy csaták alakultak ki – többek között Cohennek is védekeznie kellett az őt támadó Victor Martins ellen.


A 10. körben az első futamon a dobogón végző Ivasza Ajumu hajtott be a bokszutcába, és adta fel a versenyt. Cohen a 14. körig bírta maga mögött tartani Martinst, aki miután feljött a második pozícióba, hamar felzárkózott Novalakra is, és hamar elkezdte támadni az élen álló franciát.

Alig két körrel később el is ment Novalak mellett, és ezzel Martins átvette a vezetést. Cohen a következő körökben további pozíciókat veszített – Vesti, majd a bajnoki éllovas Dennis Hauger is maga mögé utasította. A hátralévő néhány kör azonban nem ment le anélkül, hogy ne kellett volna ismét a pályára küldeni a biztonsági autót. Amaury Cordeel csúszott ki a célegyenes végén, az autóját pedig menteni kellett, de a végén a mezőnynek maradt két köre az utolsó összecsapásokra, amikből akadt is bőven.


Martins maradt az élen az újabb újraindítás után, mögötte azonban nagyban ment a helyezkedés. Cohen autója megsérült, Dennis defektet kapott, így mindkettejük számára véget ért a verseny. Martins higgadt maradt az utolsó körökben is, amivel megszerezte a győzelmet Novalak és Vesti előtt. Tóth az eddigi legjobb eredményét elérve a 17. helyen látta meg a kockás zászlót.

Folytatás vasárnap 10.45-kor a főfutammal!

FRISSÍTÉS: Tóth a versenyt követően még egy hellyel előrébb került, ugyanis 10 másodperces időbüntetést róttak ki az előtte végző Filip Ugranra, amiért megpörgette Jonny Edgart a kilences kanyarban. Utólag Ido Cohent is megbüntették, miután a sportfelügyelők őt találták vltkesnek a Dennis Haugerrel történt ütközésnél. Az izraeli versenyző három rajthelyes büntetést kapott a főfutamra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik