Asztalitenisz: Póta és Szudi még versenyben van a párizsi kvótáért

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2024.05.18. 19:19
A magyar bajnoki címvédő Szudi Ádám két nehéz mérkőzést megnyerve jutott el a negyeddöntőig (Fotó: ETTU)
A szarajevói egyéni európai olimpiai selejtező második egyenes kieséses tábláján Madarász Dóra már az első meccsét elvesztette, így a bosnyák fővárosban ő biztosan nem szerez olimpiai kvótát, Szudi Ádám és Póta Georgina viszont még versenyben van Párizsért.

 

A sportban ritkán van második esély, ám érdekes módon az asztaliteniszezők egyébként kegyetlen szisztémájú versenyén ez megadatik: azok akik az első egyenes kieséses táblán nem szereztek kvótát, a szombaton kezdődő másodikon még próbálkozhattak. Tekintve, hogy első körben a mieink közül senkinek sem sikerült kiharcolnia az olimpiai részvételt – a legközelebb Póta Georgina volt hozzá, neki egyetlen győzelem hiányzott a boldogsághoz –, mind a hárman asztalhoz álltak a második táblán. Szudi Ádám jól zárta a napot, miután a cseh Lubomír Jancaríkot, majd a finn színekben versenyző Oláh Benedeket is legyőzte, mind a kétszer 4:2 volt az eredmény. Különösen utóbbi találkozó volt „necces”, Oláh ugyanis sokat és sokszor edzett már a magyar válogatott tagjaival, így Szudival is jól ismerik egymást, ami most a magyar bajnoki címvédőnek jelentett előnyt.

Szudi már Jancarík ellen is éles meccset vívott – értékelt a férfiak szövetségi kapitánya, Lindner Ádám. – Jól kezdett a cseh ellen, 3:0-ra vezetett, aztán Jancarík elkapta a fonalat, kicsit elengedte a kezét, aminek köszönhetően 3:2-re feljött, de a hatodik szett már ismét a miénk lett. Az Oláh elleni meccsen 1:0-nál a második játszmában 10:8-nál két szettlabdája volt Szudinak, mégis elment ez a játszma, sőt a harmadik is. Ebben az időszakban sajnos nem sikerültek a szervafogadások, de a negyedik szettre már megérezte és ez elég is volt a győzelemhez. Döntőnek bizonyult, hogy Szudi mentálisan erősebb volt, jobban bírta a kiélezett szituációkat, a szoros szettek végjátékát.”

Szudi tehát még versenyben van, vasárnap délelőtt a belga Martin Allegro ellen áll asztalhoz. Sajnos Madarász Dórának már nem kell a folytatásra készülnie, ugyanis a második tábla első fordulójában 4:1-es vereséget szenvedett az ukrán Margarita Peszockától. Madarásznak ezen a versenyen nem volt szerencséje a sorsolásnál, ugyanis pénteken azzal a brit Anna Hurseyvel került szembe, aki később egészen a kvótáig menetelt, szombaton pedig a kifejezetten erős ellenfélnek számító, 8. helyen kiemelt – Madarászt előzetesen a 15. helyre rangsorolták – ukrán Peszocka következett-

Peszocka valóban nem könnyű ellenfél – mondta a nők szakvezetője, Pink Márk. – Úgy érzem, a versenyzők túlterheltek, versenyről versenyre utaznak, nincs idő a regenerálódásra, az edzésről már nem is beszélve. Ráadásul az olimpiai selejtezőt mindenki nagy nyomásként éli meg.”

Mivel Póta Georgina az első táblán az elődöntőig jutott, a második első körében erőnyerő volt, így csak a nyolcaddöntőben kellett asztalhoz állnia. Fortuna neki sem kedvezett igazán, Izabela Lupuleszkunál számos kellemesebb ellenfél volt a mezőnyben. Nem is indult jól a csata, a szerb elvitte az első szettet, de ezzel el is lőtte a puskaporát, összességében Póta meggyőző játékkal lépett tovább a luxemburgi Sarah De Nutte elleni vasárnapi negyeddöntőbe.

EGYÉNI EURÓPAI OLIMPIAI SELEJTEZŐ, SZARAJEVÓ
Férfiak. 2. tábla
A 16 közé jutásért:
Szudi Ádám–Jancarík (cseh) 4:2 (5, 10, 11, –4, –8, 8)
Nyolcaddöntő:
Szudi–Oláh (finn) 4:2 (9, –13, –6, 6, 9, 7)

Nők. 2. tábla
A 16 közé jutásért:
Peszocka (ukrán)–Madarász Dóra 4:1 (–11, 5, 4, 5, 10)
Nyolcaddöntő:
Póta Georgina–Lupuleszku (szerb) 4:1 (–7, 4, 6, 6, 6)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik