Asztalitenisz: az Ecseki Nándor, Madarász Dóra párosunk egy lépéssel közelebb került Párizshoz

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2024.04.11. 14:23
Az Ecseki Nándor, Madarász Dóra páros a cseh duóval szemben a vártnál sokkal nagyobb csatára kényszerült (Fotó: WTT)
Nehéz mérkőzésen megszerzett győzelemmel kezdett az Ecseki Nándor, Madarász Dóra duó a vegyes párosok havirovi olimpiai selejtezőjén, ezzel bejutott az 1. tábla elődöntőjébe, ahol az észak-koreai Ri Dzsong Szik, Kim Kum Jong kettős lesz az ellenfél.

A vegyes párosok világranglistáján a 11. helyen álló Ecseki Nándor, Madarász Dóra kettős gyakorlatilag a tokiói olimpia óta arra készül, hogy megszerezze a párizsi kvótát, s ez a több éve tartó menetelés most a célegyeneshez érkezett: a havirovi olimpiai selejtező eredménye, illetve az ezt követő ranglista alapján válik véglegessé a versenyszám olimpiai mezőnye. A szisztéma egyszerű, egyben kegyetlen, ugyanis a csehországi tornán induló 26 párost két egyenes kieséses táblára sorsolták, s e két tábla győztese csütörtök estére olimpiai résztvevő lesz, majd a maradék 24 egység pénteken újabb két egyenes kieséses táblára kerül, s itt is a két győztes kvalifikál Párizsra.

Tekintve, hogy a kiemelésnél a mieink a negyedik helyet kapták, az első fordulóban nem kellett asztalhoz állniuk, elég volt végignézniük, hogy az olasz John Oyebode, Gaia Monfardini duót 4:0-ra legyőző Jan Valenta, Zdena Blasková kettős lesz az ellenfelük. A papírforma Ecsekiék sikerét ígérte, a 22. helyen kiemelt csehek mellett legfeljebb a hazai környezet szólt, no meg az, hogy a kvalifikációs tornán remegő kézzel asztalhoz állókat érhetik meglepetések – erre a korábbi olimpiákat megelőző selejtezőkön több példát is láthattunk. A nagy tét ezúttal is érződött, a mieink 2:0-s előnye gyorsan elfogyott, sőt a csehek 3:2-es vezetésnél már csak egy játszmára voltak a továbbjutástól. Szerencsére volt még egy fordulat a meccsben, így a mieink 4:3-as sikerével zárult a találkozó.

A folytatás sem ígérkezik könnyebbnek – sőt… –, a délutáni elődöntőben ugyanis a dél-koreai Ri Dzsong Szik, Kim Kum Jong kettős vár a magyar párosra.

VEGYES PÁROS OLIMPIAI SELEJTEZŐ, HAVIROV
1. szakasz. 1. tábla. Negyeddöntő:
Ecseki Nándor, Madarász Dóra–Valenta, Blasková (cseh) 4:3 (3, 9, –6, –9, –7, 4, 8)
Ri Dzsong Szik, Kim Kum Jong (észak-koreai)–Gnanasekaran, Batra (indiai)– 4:1 (7, 10, –9, 6, 6)
Robles, Xiao (spanyol)–Sanguansin, Paranang (thaiföldi) 4:1 (8, –9, 7, 2, 10)
Gárdos, Polcanova (osztrák)–Levajac, Lupuleszku (szerb) 4:0 (10, 4, 1, 8)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik