Párizs 2024: nehéz helyzetben a triatlonos vegyes váltó az abu-dzabi viadal törlése miatt

Vágólapra másolva!
2024.03.13. 14:31
Lehmann Csongor minden bizonnyal indul Párizsban (Fotó: Dömötör Csaba)
Címkék
Nehéz helyzetbe került a párizsi olimpiai kvóta megszerzéséért folytatott küzdelemben a magyar triatlonos vegyes váltó, miután az elmúlt hétvégén a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt törölték az Abu-Dzabiba tervezett világbajnoki sorozatba tartozó versenyt, amelyen fontos lett volna világranglista-pontokat gyűjtenie az ötkarikás indulási jogért harcoló csapatoknak.

 

Lipták Tamás, a magyar szövetség szakmai igazgatója az MTI-nek elmondta, az elmaradt viadallal kapcsolatban egyelőre nem született döntés a nemzetközi szövetség részéről, de az idő rövidsége miatt még a héten várható.

„Az elnökség vis major helyzetre hivatkozva esetlegesen dönthet úgy, hogy nyitva hagyja a vegyes váltók olimpiai kvalifikációs világranglistáját, amelyet eredetileg március 25-én zárnának le, és a májusi, Mexikóban sorra kerülő versenyen még ranglistapontokat lehet majd gyűjteni. Az abu-dhabi verseny pótlása a sűrű program miatt nem reális és mi sem igazán tartjuk optimálisnak, ezért mi benyújtottunk egy arra vonatkozó javaslatot, hogy az eredetileg olimpiai pótkvalifikációs mexikói eseményen még ranglistapontokért is menjen a versengés” – foglalta össze a tudnivalókat Lipták Tamás, aki ugyanakkor hozzátette, a jelenlegi helyzetben már nemcsak a magyar váltó teljesítményén, hanem az ellenfelek eredményein is múlik, hogy sikerül-e a világranglistáról kvótát szerezni csapatban Párizsra.

„Nyilvánvaló, hogy a világranglistán jelenleg 9., még kvótát érő helyen álló portugáloknak az az érdekük, hogy az eredetileg tervezett időpontban, március 25-én lezárják a kvalifikációs ranglistát, mert akkor nekik biztossá válna a párizsi indulásuk. Mi a 12. helyen vagyunk és él a matematikai esélyünk a ranglistás kijutásra, ezért a 10. spanyol és 11. norvég csapattal együtt gyakorlatilag nekünk a legfontosabb, hogy tudjunk még pontokat gyűjteni” – mondta a szakmai igazgató, hozzátéve, hogy azok a nemzetek, amelyeknek egyéniben van legalább 2-2 olimpiai kvótás versenyzője a férfi és a női ranglista alapján, el tudnak indulni vegyes váltóban Párizsban, Magyarország szempontjából viszont nem ez a helyzet.

„A férfiaknál a mi belső rendszerünk alapján Lehmann Csongornak már kiosztottunk egy kvótát, hiszen ő áll a magyarok közül a legelőkelőbb, a 8. helyen a világranglistán. Bicsák Bence jelenleg a 24., Dévay Márk pedig a 26., így ha most zárnák a rangsort, akkor három férfi versenyzőnk lenne ott Párizsban, de a 33. Faldum Gábornak még szintén van esélye bekerülni az első 30-ba. Mivel egy ország legfeljebb három versenyzőt indíthat nemenként, Dévay és Faldum között nagy versenyfutás lesz még az egyéni ranglisták május 26-i zárásáig. Az ő feladatukat nehezíti, hogy nemcsak egymással, hanem a körülöttük lévő, a kvótáért szintén harcoló versenyzőkkel is meg kell küzdeniük. A nőknél Kuttor-Bragmayer Zsanett párizsi részvétele biztosnak tekinthető a rangsor alapján, második női indulónk viszont bizonyosan nem lesz a kvalifikációs ranglista alapján, mert sem Kropkó Márta, sem pedig Kovács Zsófia nem érhet már oda kvótás helyre” – nyilatkozta Lipták Tamás, aki hangsúlyozta, ezért is lenne kiemelten fontos Magyarországnak, hogy a vegyes váltók ranglistáját még ne zárják le és csak a mexikói viadal után véglegesítsék.

A következő nemzetközi verseny jövő hétvégén lesz Hongkongban, az ottani világkupán férfi egyéniben Bicsák, Dévay és Faldum, míg a nőknél Kovács Zsófia áll rajthoz.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik