Öttusa: Balogh Gábor a sportági szövetség új elnöke

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2023.12.04. 14:34
null
Az olimpiai ezüstérmes Balogh Gábor lett a Magyar Öttusaszövetség elnöke (Fotó: Koncz Márton)
A Magyar Sport Házában hétfőn megtartott közgyűlésén a Magyar Öttusaszövetség (MÖSZ) – más tisztségviselők mellett – megválasztotta Balogh Gábort új elnökének.

Döntés született a Magyar Öttusaszövetség vezetéséről – a szervezet hétfőre kiírt, rendkívüli tisztújító közgyűlésén ugyanis nagy többséggel megválasztotta Balogh Gábort új elnökének a budapesti Magyar Sport Házában. A 77 szavazásra jogosult tagból 65-en voltak jelen – nyolc érvénytelen vokson túl 57 igennel szavazó delegált bízta meg a 2000-es sydney-i olimpia ezüstérmesét a sportági szövetség vezetésével. Az előzetes tervek szerint elnököt, alelnököt és elnökségi tagot választottak volna, ám a KSI módosításokat nyújtott be a napirendi pontokra vonatkozóan – ezeket egyhangúlag elfogadva visszahívták az összes tisztségviselőt, és új elnökséget választottak.

Korábban Mizsér Attila főtitkár és Vörös Zsuzsanna eddigi általános alelnök indulásáról lehetett tudni, végül Balogh Gábor (aki lapunknak korábban úgy nyilatkozott, együttműködésben kíván dolgozni többek között Vörössel és Mizsérrel) volt az egyedüli jelölt az elnöki posztra. Ugyanakkor a szabályok szerint, mint minden más jelöltnek, neki is szüksége volt a szavazatok ötven százalékára plusz egy voksra a megválasztáshoz.

A közgyűlés továbbá általános alelnöknek választotta meg Tóth Zoltánt, alelnöknek Vörös Zsuzsannát és Sárfalvi Pétert, míg elnökségi tagnak Beke Zsuzsannát, Bíró Pétert, Fábián Lászlót, Madaras Ádámot, Parrag Norbertet, dr. Sterbenz Tamást, dr. Eleki Zoltánt, felügyelőbizottsági tagnak pedig Antal Dénest, Hegedűs Lászlót és Lugosi Ákost. Az elnökkel együtt megbízatásuk négy évre szól.

„Az olimpiai szlogen – Pierre de Coubertin nyomán – úgy szól: »Gyorsabban, magasabbra, erősebben!« Ez a jövőben talán úgy egészülhet ki: »Gyorsabban, magasabbra, erősebben, együtt!« – kezdte Balogh Gábor elnökjelölti bemutatkozását. – Amikor jelentős feladat előtt állok, sosem kifelé tekintek, nem mutogatok másra, hanem magamba fordulok, megnézem, miben fejlődhetek, és magammal kezdem a hibák kijavítását. Jelenleg külső tényezők – gondolok ezalatt a szabályváltozásokra – erősen fenyegetik a sportágat, így nem tehetjük meg, hogy ne lépjünk fel egységesen a magyar öttusáért. Én pedig mindenkire számítok ebben a folyamatban, aki »volt, van és lesz« a sportágban.”

Balogh a továbbiakban kifejtette terveit, elképzeléseit: „Első feladatom, hogy nyugalmat, békét hozzak a szövetség működésébe. Meg kell találnunk azt a kölcsönös tiszteletet egymás iránt, amely régen jellemzett minket. A vitákat házon belül kell megoldanunk, az üzengetés, az erről szóló újságcikkek nem visznek minket előre – ez nem mehet így tovább! Híreket kell közölnünk a sajtóval a fejlesztéseinkről, eredményeinkről – én így szeretnék együttműködni a média képviselőivel. Demokratikus és transzparens működést akarok – nem mondom, hogy eddig egyáltalán nem volt így, de azt szeretném, hogy teljesen így legyen. Eredményességi szempontból a jó szereplés a párizsi olimpián az elsődleges, ám a tömegbázis, az utánpótlás fejlesztésére is törekednünk kell” – mondta el Balogh, majd kifejtette: bajnok sportolóinkra támaszkodva vissza lehet hozni a magyar öttusa régi csillogását.

A Magyar Diáksportszövetséget 2012 óta vezető korábbi öttusázó a továbbiakban kitért arra, hogy a sportág támogatottsága adva van, a forrásokat pedig elsősorban azokhoz a klubokhoz kell irányítani, amelyeknél olimpiai felkészülés történik. „Eddig két kvótánk van Párizsra, de szeretnénk még többet” – utalt Bőhm Csabára és Gulyás Michelle-re.

A már megválasztott Balogh Gábor a szavazás eredményeinek ismertetését követően ismét szót kapott, és többek között kijelentette, száz százalékig azon lesz, hogy a bizalmat megszolgálja.

A rendkívüli tisztújító közgyűlést azért kellett kiírni, mert a korábbi elnök, Simicskó István szeptemberben nyílt levelében bejelentette: mivel személyes feladatai megnövekedtek a jövő évi európai parlamenti és önkormányzati választások kampányához, valamint egyetemi oktatói tevékenységéhez kötődően, október 15-étől nem vezeti tovább a MÖSZ-t. „Sportolóink felkészítése, támogatása »egész embert« kíván” – fogalmazott Simicskó.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik