Olimpia 2036: Lengyelország is megpályázza a rendezést

Vágólapra másolva!
2023.09.27. 15:45
null
Lengyelország is benevezett a 2036-os olimpiai rendezésre (Fotó: Getty Images)
Andrzej Duda államfő szerdai bejelentése szerint Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését.

 

„A Lengyel Olimpiai Bizottság képviselőivel, a sportminiszterrel, valamint a kormányzattal folytatott megbeszélések után bejelentem, hogy megpályázzuk a 2036-os nyári olimpia rendezését” – jelentette ki az elnök a Zakopanéban tartott sajtótájékoztatóján. Lengyelország a nyáron Krakkóban és a Malopolska régióban az Európai Játékoknak adott otthont, ötkarikás játékokat – sem télit, sem nyárit – viszont még nem rendezett.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a 2032-es olimpiát már odaítélte az ausztráliai Brisbane-nek, míg jövőre Párizsban, 2028-ban Los Angelesben lesz a világ legnagyobb nyári multisport eseménye.

A 2036-os játékok megrendezésére eddig hivatalosan Mexikó és Indonézia jelentkezett, de várhatóan India is benyújt pályázatot. Az érdeklődőkhöz Törökország, Magyarország, valamint a közel-keleti régió országai közül néhány csatlakozhat még.

A NOB néhány évvel ezelőtt történt szabálymódosításának eredményeként pályázati eljárás már nincs, helyette a jelentkezők zárt körű találkozókon egyeztetnek a NOB illetékeseivel, akik aztán kiválasztják az egyetlen általuk javasolt rendezőt, ezt pedig a NOB közgyűlésen szavazásra bocsátják.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik