Asztalitenisz: férficsapatunk nagy bravúrral Eb-negyeddöntős

Vágólapra másolva!
2023.09.14. 14:26
null
Lakatos Tamás a csoportmérkőzések és a nyolcaddöntő után is veretlen a malmői Európa-bajnokságon (Fotó: ETTU)
A malmői Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében a magyar férfi asztalitenisz-válogatott 3:2-re legyőzte Angliát, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé – ez legutóbb 2011-ben Gdanskban sikerült – ráadásul ezzel az eredménnyel kvalifikált a februári dél-koreai világbajnokságra. A pénteki negyeddöntőben a Svédország–Ausztria párharc győztese lesz az ellenfél.

 

A sportban a számok nem mindig tükrözik a valóságot, a pályán, a medencében, a páston vagy éppen az asztalnál ugyanis sportemberek küzdenek meg egymással. Itt van például férfi asztalitenisz-csapatunk, amely a malmői kontinenstorna előtt a 15.helyen állt az európai ranglistán, tehát azzal, hogy bejutott a legjobb 16 közé, szigorúan a számok alapján gyakorlatilag a helyére került. A valóságban azonban nagyot kellett küzdeni azért, hogy ez sikerüljön, a csoportban a görögök elleni ki-ki meccset 3:1-re megnyertük, de nem sokon múlott, hogy szorosabb, vagy akár fordított eredmény szülessen.

Fortuna talán azzal díjazta a mieink eddigi jó teljesítményét, hogy a nyolcaddöntő sorsolásánál a bombaerős német, francia vagy svéd válogatott helyett az angolokat sodortacsapatunkútjába, s ugyan nem állítható, hogy ebben a párharcban előzetesen a magyar válogatott lett volna a favorit, minimális esély mégiscsakvolta bravúrra. Az angol együttes Malmőben a Liam Pitchford (európai ranglista 12.), Paul Drinkhall (24.), Tom Jarvis (60.), Samuel Walker (61.) négyessel szerepel, közülük Jarvist leszámítva mindannyian részesei voltak a 2015-ös Kuala Lumpur-i világbajnokságon szerzett bronzéremnek. Annak viszont már nyolc éve s bár kijelenthető, hogy ennyivel rutinosabbak lettek, egyben ennyivel idősebbek is. A malmői csoportkörben alaposan megizzadtak a románokkal szemben, 0:2-es hátrányból fordították meg atalálkozót.

Muskó Péter szövetségi kapitány ezúttal sem változtatott a Malmőben megszokott összeállításon, azaz Majoros Bence (39.), Szudi Ádám (54.), Lakatos Tamás (84.) triót küldte asztalhoz a nyolcaddöntőben. Szudi parádésan kezdett Drinkhall ellen, az első szettben átszaladt rajta, s ugyan a folytatás szorosabb volt, a 3:0-s győzelem kifejezettenjó alapot jelentett a továbbiakra. Már csak azért is, mert Majoros nem bírt az ellenfél legjobbjával, Pitchforddal, Lakatos viszont a harmadik helyen ismét remekelt, négy szettben intézte el Jarvist – Lakatos az Eb-n kulcsembere a csapatnak, a portugálok, a görögök és most az angolok ellen is hozta a maga partiját.Kellett is, mert Pitchford Majoros után Szudi ellen is négy szettbengyőzött, azaz a Majoros–Drinkhall csatára maradt a döntés. Azok után, hogy mindketten elbukták az első meccsüket, egymás ellen izgalmas, fordulatos találkozót vívtak: az angol 1:0-ra vezetett, Majoros 2:1-re, fordított, majd 2:2 után a magyar játékos mentálisan és játékban is ellenfele fölé nőtt.

Válogatottunk bravúros, 3:2-esgyőzelemmelbejutott a legjobb nyolc közé – Európa-bajnokságon ez legutóbb2011-benGdanskbansikerült– a negyeddöntőben a svéd–osztrák párharc győztesével találkozik, s azt sem mellékes, hogy a csapat ezzel kvalifikált a februári dél-koreai világbajnokságra.

Mindhárom játékosunk hozzátette a magáét ehhez a fantasztikus sikerhez– mondta Muskó Péter szövetségi kapitány.– Ismét bebizonyosodott, hogy egységes, jóacsapatunk,a társaságon belülmegvan az összhang, a kohézió. Nagyon örülünk a továbbjutásnak és a világbajnokirészvételnek, annál is inkább mert utóbbiért duplán kellett megdolgozniuk a játékosoknak,hiszen egyszer már kvalifikáltak a legjobb tizenhat közé, csak a covid közbeszólt. Nincs megállás, mostantól a negyeddöntőre készülünk, bárki is lesz az ellenfelünk, azon a meccsen is nyerni szeretnénk.”

CSAPAT EURÓPA-BAJNOKSÁG, MALMÖ
Férfiak.
Nyolcaddöntő
Magyarország–
Anglia3:2
Szudi Ádám–Drinkhall3:0(5, 10,9)
Majoros Bence–Pitchford1:3(9, –8, –6, –4)
Lakatos Tamás–Jarvis3:1(8, 9, –6, 9)
Szudi–Pitchford1:3(9, –9, –6,–6)
Majoros–Drinkhall 3:2 (–9, 6, 9, –5, 7)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik