Ne csak a fű legyen zöld! – környezetvédelem és újrahasznosítás a sporteseményeken

MIHÁLYI ANDRÁSMIHÁLYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2023.07.03. 17:01
null
Lászlóné Csobay Krisztina 13 éve dolgozik a Zöldövezet Társulás környezetvédelmi programjain, és hét éve az egyesület elnöke (Fotók: Dömötör Csaba)
Sportesemények zöldítése. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Olcsó poén, de nem valami Fradival kapcsolatos dolgot – mégis fontosat. A sportesemények környezetterhelése ugyanis jelentős, ezért zöldítésük a szakemberek szerint ugyanakkora feladat, mint akár a fesztiváloké. Nem mellesleg a sporthelyszíneken és kapcsolódó szurkolói zónáikban jól újrahasznosítható hulladék keletkezik, mint például a rengeteg PET-palack vagy kartondoboz, amelyek megmentésével nagy mennyiségű nyersanyag és energiafelhasználás megspórolható a bolygónak.

 

Természetesen esetünkben azok a releváns rendezvények, amelyek sok embert megmozgatnak, akár résztvevőként, akár nézőként. Vegyünk egy futóversenyt! Manapság már itthon is csak az indulói létszám öt számjegyű egy Budapest Maratonon, de ha távolabbra tekintünk, a hagyományos nagy futófesztiválok több tízezer embert vonzanak világszerte: New York, London, Berlin, Chicago, Párizs, Tokió…És gondoljunk csak a frissítőállomásokra, hogy ott mennyi műanyag poharat, palackot használnak fel (hogy aztán beleguruljanak a Dunába, lásd a 2016-os városvédő futást, amelyből országos botrány kerekedett), meg hogy mind menthető lett volna. Vagy vegyük a labdarúgó-mérkőzéseket: napjainkban rendre megtelik a hivatalosan 67 155 nézőt befogadó Puskás Aréna, amelyben – az itthoni futball-létesítmények nagy részéhez hasonlóan – már meghonosították az „újrapohár” rendszerét, ami nagy előrelépés, a stadion környékét viszont elborítják az eldobált flakonok, sörösdobozok… Az utóbbi alapanyagául szolgáló alumínium speciel végtelenszer újrahasznosítható, ami 95 százalékkkal kevesebb energiába kerül, mint az újonnan előállítása – itt jön a képbe a bevezető legelején említett rendezvényzöldítés.

A sportrendezvényeken jól újrahasznosítható hulladék keletkezik
A sportrendezvényeken jól újrahasznosítható hulladék keletkezik


Mit takar ez a nyilvánvalóan új kifejezés? Kik azok a rendezvényzöldítők?

Aktívan részt vesznek a rendezvények előkészítésében, szakmai tanácsokkal látják el a szervezőket annak érdekében, hogy már az események tervezési fázisában visszafogják a hulladéktermelést, a maradék mégis megtermelődő szemétnek megszervezik a szelektív hulladékgyűjtést, amelynek keretében edukációs üzenetekkel ellátott szelektív gyűjtőedényeket helyeznek ki. Ezek tartalmát folyamatosan ellenőrzik, ezt hívják hulladékfrakcionálásnak, ez olyan, mint a rendrakás, mielőtt a tényleges hulladékkezelés elkezdődik. Méghozzá manuálisan, egyből a helyszínen, így a rendezvény végére – a sportzsargonnal élve: „fújásra” –, vagy nem sokkal utána el is készülnek vele, és mehet minden a maga helyére. Ami nem kidobandó, az megmentve, eltérítve az újrahasznosítás körforgásába. Ez kvázi az ő sportjuk, de ez csak akkor működik, ha van egy „zöld szívű” csapat, a rendezvényzöldítők ugyanis mind-mind elkötelezett környezetvédők. Sok esetben diplomával – és tele tettvággyal, hogy a világot szebbé, jobbá tegyék maguk körül, amiért tenni is hajlandók, időt, energiát, ruhát nem kímélve, lelkesen, elhivatottan.


A terepen dolgozó hulladékmentők a gyűjtőedények felügyeletén kívül az általános szemléletformálásban is részt vesznek, és szerencsére a közönség java része jellemzően egyre együttműködőbb. A hulladékukat éppen a szelektív gyűjtőpontok ürítése közben kidobni szándékozók közül a legtöbben érdeklődnek, megkérdezik, mit hova tegyenek, és egyre több a tudatos ember ilyen szempontból is. Ezáltal egyre kevesebb a félremenő flakon vagy italos doboz, ami talán a két legalapvetőbb szelektíven gyűjtendő szemét, bár azért még nem százszázalékos a találati arány – ahogy nem százszázalékos a szelektív gyűjtési arány sem, vagyis hogy a hulladék mekkora hányadát sikerül az újrahasznosítás irányába eltéríteni. Ez a szám a legnépszerűbb itthoni lóversenyhelyszínen, a Kincsem Parkban például az 50 százalékot ostromolja, ami azt jelenti, hogy az összes kidobott szemét fele immár nem a szeméttelepre, a szemétégetőbe (és aztán a földbe vagy a levegőbe) kerül, hanem újra a gyártósorokra. Tonnákról beszélünk ám: maradva a legnépszerűbb itthoni lóversenypályánál, tavaly 13 000 kilogramm szén-dioxid kibocsátását sikerült megelőzni csak az ottani rendezvényeken elvégzett szelektív hulladékgyűjtéssel, hulladékmentéssel.

Schmitt Petra, az atlétikai világbajnokság fenntarthatósági menedzsere Lászlóné Csobay Krisztinával
Schmitt Petra, az atlétikai világbajnokság fenntarthatósági menedzsere Lászlóné Csobay Krisztinával


Aktívan foglalkozik a témakörrel immár a Magyar Labdarúgó-szövetség is. A szervezet elnöksége a közeljövőben fogadja el fenntarthatósági stratégiáját, amely megfogalmazza az elérendő célokat és a zöld program folytatásának mérföldköveit, eszközrendszerét. Az év legfontosabb hazai rendezésű sporteseményét, az atlétikai világbajnokságot is szigorú környezetvédelmi előírások betartásával bonyolítják le – ez korántsem meglepő annak tükrében, hogy a sportág nemzetközi szövetsége, a World Athletics tízéves fenntarthatósági stratégia szerint tevékenykedik immár három esztendeje. A vb otthona, a Nemzeti Atlétikai Központ barnamezős beruházás keretében épült fel, és ugyancsak a zöld szempontok figyelembevételére utal, hogy a rendezvénynek fenntarthatósági vezetője is van Schmitt Petra személyében, aki fontos gondolatokat fogalmazott meg: „A sport a népszerűségén keresztül egyedülálló közeget nyújt fontos társadalmi üzenetek közvetítéséhez. Ezek közé tartozik a környezetvédelem és tágabb értelemben a fenntarthatóság. Felbecsülhetetlen az az edukációs érték, amit egy zöld eseményen át tudunk adni a fiatalabb generációknak.”

A sárga pólós hulladékmentők segítenek a helyes szelektálásban
A sárga pólós hulladékmentők segítenek a helyes szelektálásban


Friss fejlemény, egyben további pozitívum a világ harmadik legnagyobb és egyik legnézettebb sportrendezvénye kapcsán, hogy a szervezők úgy döntöttek, igénybe veszik egy rendezvényzöldítő szervezet szolgáltatását. A Zöldövezet Társulásét, amely 2010 óta zenei vagy gasztrofesztiválok mellett számos nagy sportesemény környezettudatos hulladékmenedzsmentjét szervezte itthon: tevékenykedett már vizes világbajnokságokon, triatlon- és öttusa-vb-n, visszatérő segítője a Kincsem Park rendezvényeinek – rutinos tehát ezen a téren, amely ráadásul még viszonylag szűz terület itthon. Amikor megkérdeztük az egyesület elnökét, Lászlóné Csobay Krisztinát, mi lesz szerinte a legfajsúlyosabb tennivaló az atlétikai világbajnokságon, elsőre máris elébe ment a feladatnak: „A hulladékmegelőzés!  – vágta rá. – Örömmel tölt el, hogy sikerült megmutatnunk a szervezőknek, hogy elkötelezett, képzett hulladékmentő csapatunk transzparens munkája miért nélkülözhetetlen a környezetterhelés csökkentése érdekében. A nagy tömegeket vonzó sportrendezvényeken végzett szemléletformáló munka kiemelt szerepet kap a jövő nemzedékének környezettudatossá nevelésében.”

Az egyesület egyébként várja a csatlakozni vágyókat rendezvényzöldítési programjához.


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. július elsejei lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik