Fábián László: Az Európai Játékok összekovácsolja a magyar sportolókat

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2023.06.19. 11:03
null
Fábián László szerint mire fiatal tehetségeink eljutnak az olimpiáig, már nem lesz nekik szokatlan a légkör (Fotó: Dömötör Csaba)
Népes magyar küldöttség utazik a szerdán kezdődő Európai Játékokra, amelyen a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Fábián László szerint az olimpiai kvalifikáció szempontjából is felgyorsulhatnak az események Lengyelországban.

 

– Amikor nyolc éve Bakiban megrendezték az első Európai Játékokat, csak találgatni lehetett a létjogosultságáról. Mostanra elérte az esemény azt a sportszakmai értéket, amit vártak tőle?
– Szerintem igen, az Európai Játékok rövid idő alatt nagy karriert futott be – mondta a Nemzeti Sportnak Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára. – Az első alkalommal még valóban sok volt a kérdőjel, aztán négy éve Minszk volt a házigazda, az idei lengyelországi esemény pedig már a legtöbb sportágban az olimpiai kvalifikáció része, tizenkettőben Európa-bajnokság is egyben. Az Európai Olimpiai Bizottság nem titkolt szándéka, hogy minden sportágban kontinensviadal legyen a multisportesemény, amire jó esély van, ha folytatódik a rohamléptékű fejlődés.

– Van erre másik kezdeményezés is, a multisport Európa-bajnokság, amelyet sportági szövetségek hívtak életre.
– Valóban, de úgy tűnik, hogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ami az Európai Játékoknak csak jót tesz.

– Népes küldöttség, százhetvenhét sportolónk utazik Lengyelországba, és akkor még az atlétákat nem is számoltuk, őket ezúttal nem a MOB akkreditálta. Elégedettek a magyar csapat létszámával?
– Nemcsak a sportolói létszám miatt lehetünk elégedettek, hanem azért is, mert huszonöt szakágban vagyunk érdekelve, olimpiai és nem olimpiai sportágakban egyaránt megmutathatják magukat a versenyzőink. Az Európai Játékok olyan esemény, amely még jobban összekovácsolja a magyar sportolókat, olimpiai szemüvegen nézve ráadásul kiemelten fontos, hiszen többek között öttusában, ökölvívásban és sportlövészetben kvótákat, számos sportágban pedig értékes ranglistapontokat szerezhetünk. Nem véletlenül időzítik versenyzőink az Európai Játékokra a csúcsformát, a felkészülés szempontjából megnyugtató, ha a sportoló már több mint egy évvel az olimpia előtt véglegesíti az indulását, vagy nagy lépést tesz Párizs felé.

– Az Európai Játékok rangja sportáganként eltér attól függően, hogy Európa-bajnoki címért, kvótákért, ranglistapontokért vagy „csak” érmekért zajlik a küzdelem. Ebből a szempontból tesznek különbséget a sportágak között?
– Nem, hiszen a nem olimpiai sportágak képviselői is a magyar csapathoz tartoznak, márpedig nekünk az a célunk, hogy az Európai Játékokra utazó sportolóknak a lehető legjobb feltételeket biztosítsuk a versenyzéshez. Szeretnénk, hogy minden indulónknak különleges élmény legyen az esemény, a népes küldöttség miatt gondos szervezőmunkát igényel a logisztika.

 

Díszes érmekért küzdhetnek sportolóink Lengyelországban
Díszes érmekért küzdhetnek sportolóink Lengyelországban

 

– Milyen eséllyel pályáznak az olimpiai programba kerülésre a Lengyelországban bemutatkozó nem olimpiai sportágak?
– Egyelőre nehéz megmondani, mindenesetre úgy gondolom, minden lehetőséget meg kell ragadniuk ezeknek a sportágaknak, hogy megmutassák magukat. Nincsenek könnyű helyzetben, de azzal, hogy az olimpiai mozgalom által életre hívott multisporteseményen bemutatkozhatnak, szélesebb közönséget érhetnek el. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság árgus szemekkel nézi, hogy mekkora az érdeklődés az egyes sportágak iránt, van-e helyük a játékok műsorán, és mekkora kihívást jelentene a szervezőbizottságnak a programba integrálni őket. Ilyen szempontból jó ugródeszka lehet az Európai Játékok, aminek mi örülünk, mert többek között a teqball és a kick-box is sikersportágunk, a padel pedig hazánkban és világszerte is egyre népszerűbb.

– Mit jelent fiatal sportolóinknak, hogy egyre több olyan eseménynek lehetnek részesei, amelyek az olimpiai mozgalomhoz kapcsolódnak?
– Elsősorban tapasztalat- és élményszerzési lehetőséget. Az európai ifjúsági olimpiai fesztiválról is mindig elmondjuk, a szakmai sikerek mellett az is sokat számít, hogy a sportolók átélhetik a multisportesemények különleges hangulatát, érezhetik az összetartozást. A versenyeken általában az öttusázó öttusázókkal, az asztaliteniszező asztaliteniszezőkkel találkozik, de ilyenkor más sportág képviselőivel is beszélgethet, és bár ezúttal távol vannak egymástól a helyszínek, Szilágyi Áronnak például biztosan sok magyar sportoló szurkol a helyszínen. Mire fiatal tehetségeink eljutnak az olimpiáig, már nem lesz nekik szokatlan a légkör, sőt ösztönzőleg hat rájuk, hogy a magyar csapat sikeréért is küzdenek.

– Milyen elvárást fogalmazott meg a Magyar Olimpiai Bizottság az Európai Játékokra?
– Szeretnénk megszerezni az összes lehetséges kvótát… Komolyra fordítva a szót, konkrét elvárásunk nincs, de szeretnénk, hogy sportolóink tegyenek meg mindet azért, hogy minél jobban szerepeljenek. Nemcsak nekünk, hanem nekik és az edzőiknek is ez a céljuk, és ha kihozzák magukból, amire képesek, az olimpiai kvalifikáció szempontjából is felgyorsulhatnak az események.

3. EURÓPAI JÁTÉKOK
Olimpiai kvótaszerző verseny:
7-es rögbi, asztalitenisz, breaktánc, íjászat, kajak-kenu szlalom, műugrás, műúszás, ökölvívás, öttusa, sportlövészet
Olimpiai ranglistapontokat ad:  3x3-as kosárlabda, 7-es rögbi, asztalitenisz, atlétika, BMX freestyle, cselgáncs, hegyikerékpár, íjászat, kajak-kenu szlalom, öttusa, sportlövészet, tekvandó, tollaslabda, triatlon, vívás
Egyéni Európa-bajnokság:  BMX freestyle, hegyikerékpár, kajak-kenu, kajak-kenu szlalom, műugrás, műúszás, öttusa, teqball, tollaslabda
Csapat Európa-bajnokság: atlétika, cselgáncs, vívás

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik