Asztalitenisz: kiesett minden idők legjobbja a budapesti champions-versenyen

Vágólapra másolva!
2022.07.21. 12:43
null
Patrick Franziska pályafutása egyik legnagyobb győzelmét szerezte meg Ma Lung ellen (Fotó: WTT)
A WTT-sorozat Budapesten zajló bomba erős mezőnyű champions-versenyének legnagyobb szenzációja, hogy a német Patrick Franziska a nyolcaddöntőben legyőzte az első helyen kiemelt kínai Ma Lungot.


A BOK-csarnokban zajlóchampions-versenyen – ezen csakis a világranglista legjobb 32 játékosa, illetve visszalépés esetén az utánuk következő indulhat – a férfiaknál és a nőknél is kialakult a legjobb nyolc mezőnye. A következő napokban ugyan még bármimegtörténhet, de szinte biztosra vehető, hogy a legnagyobb szenzáció már megszületett: a német Patrick Franziskaa nyolcaddöntőben3:2-re legyőzte a sportág jelenlegi, de talán minden idők legnagyobb alakját, az ötszörös olimpiai és tizenkétszeres világbajnok kínai Ma Lungot.

„Eredetileg az volt a célom, hogy egy játszmát nyerjek, de idővel egyre inkább elhittem, hogy legyőzhetem Ma Lungot – mondta a nagy sikert követően a világranglistán 14. helyen álló 30 éves német játékos. – Ez a siker természetesen nem jelenti azt, hogy mostantól én vagyok a verseny favoritja, a következő párharcokra is legalább így fel kell készülnöm.”

A világranglista-2. kínai Ma Lung csak annyit tett hozzá, hogy „Franziska az egyiklegkiemelkedőbbeurópai játékos, aki ezen a mérkőzésen jobban játszott, és megérdemelten győzött”.

Persze ezen kívül is akadtak érdekességek a férfiaknál. Amúlt heti star contender-verseny két döntőse, a győztes kínai Vang Csü-csin és az ezüstérmes svéd Truls Moregaardh már az első fordulóban kiesett, a 16 közé jutásért előbbit a svéd Kristian Karlsson, utóbbit pedig a portugál Marcos Freitas búcsúztatta. Ugyancsak meglepetésnek számít, hogy a fiatal francia tehetség, Alexis Lebrun legyőzte a németek kilencszeres Európa-bajnok, világkupa-győztes klasszisát, Dimitrij Ovtcharovot,majd a következő körben már ő is kikapott, mégpedig a korábban Majoros Bencét búcsúztató tajvani Csüang Csi-jüantól. Ma Lung kiesésével egyébként az is eldőlt, hogy nem lesz kínai házi döntő, a felső ágon ugyanis nem maradt egyetlen kínai játékos sem.

A hölgyeknélviszont szinte tökéletesen a papírforma szerint alakultak eddig az eredmények – azért csak szinte, mert a legjobb nyolc közé a világranglista első hét helyezettje mellett amolyan kakukktojásként, a 15. japán Kihara Miju is beverekedte magát. A párosítások alapján itt nemcsak, hogy összejöhet a kínai házi döntő, de az is előfordulhat, hogy a legjobb négy között csak kínai játékosok lesznek.

A WTT-sorozat champions-versenye negyeddöntőinek párosítása
Férfiak:

Patrick Franziska (német, világranglista-14.)–Darko Jorgic (szlovén, 7.)
Harimoto Tomokazu (japán, 8.)–Lim Dzsong Hun (dél-koreai, 18.)
Lin Kao-jüan (kínai 20.)–Uda Jukija (japán, 26.)
Liang Csing-kun (kínai, 3.)–Csüang Csi-jüan (tajvani, 17.)
Nők:
Csen Meng (kínai, 2.)–Hajata Hina (japán, 6.)
Vang Man-jü (kínai, 3.)–Ito Mima (japán 5.)
Vang Ji-ti (kínai, 4.)–Kihara Miju (japán, 15.)
Szun Jing-sa (kínai, 1.)–Tu Hoj-kem (hongkongi, 8.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik