Kékszalag: „az értékek ünnepe” nemsokára kezdődik

TÓTH MÁRTONTÓTH MÁRTON
Vágólapra másolva!
2021.07.01. 15:53
null
Három hét múlva kezdődik az 53. Kékszalag (Fotó: Németh Levente/Somogyi Hírlap)
A legmonumentálisabb és legpatinásabb hazai vitorlás eseményt megelőző sajtótájékoztatón kiderült, mi szükséges egy ilyen verseny megnyeréséhez, illetve szó esett az olimpikonjainkról is.

 

Az 53. Kékszalag Raffeisen Nagydíj július 22-én reggel kilenc órakor rajtol – szokásos módon – Balatonfüredről. A versenyzők Balatonkenesén át Siófok felé fognak indulni, majd a déli part mentén egészen Keszthelyig kell eljutniuk, ahonnan egy fordulót követően újfent Balatonfüred a cél. A táv légvonalban 155 kilométer, de a szélviszonyok alakulása következtében ez jóval többre növekedhet.

Az 1934 óta futó verseny budapesti sajtótájékoztatóján a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke megköszönte a különböző szponzoroknak a támogatásukat.

„A Kékszalag a vitorlázás ünnepe, ekkora túraverseny nincs még egy Európában. Természetesen szól azokról, akik a győzelemért küzdenek, de a több mint 600 induló hajó közül mindenki a vitorlázás értékeit demonstrálja; az összetartást, a csapatmunkát és a természet szeretetét. Ezért az értékek ünnepe ez a verseny!” – mondta Gerendy Zoltán.

Természetesen szó esett a Tokióba kijutott három olimpikonról is.

„Hihetetlen eredményeket értek el a sportolóink, még mi is meglepődtünk az elmúlt években mutatott teljesítményükön! Bízunk benne, hogy Berecz Zsombor – valószínűleg utolsó olimpiáján – nagy eredmény tud elérni. Érdi Máriának és Vadnai Benjaminnak pedig reális esélye van az első tízbe kerülésre, aztán Párizsban akár nagyobbat is lehet majd álmodni.” – mondta Holczhauser András, az MVSZ főtitkára.

„A Kékszalag a vitorlázás ünnepe, ekkora túraverseny nincs még egy Európában.” (Fotó: Dömötör Csaba)
„A Kékszalag a vitorlázás ünnepe, ekkora túraverseny nincs még egy Európában.” (Fotó: Dömötör Csaba)

Idén harmadik alkalommal a Raiffeisen bank a névadó főszponzor. Zolnai György vezérigazgató kifejtette azon vágyát, miszerint a bank neve ugyanúgy összefonódik majd itthon a vitorlázással, mint ahogy Ausztriában egybeforrt a síeléssel.

A címvédő RSM 2 vezetője, Kalocsai Zsolt rendkívül szoros versenyre számít, és a csapategységben látja a siker kulcsát: „10 évet fektettünk a jelenlegi hajónkba, rendkívül egyedi felépítésű, és hatalmas csapatmunka volt idáig eljutni. Tavaly háromszor is meg kellett nyernünk a versenyt, hiszen folyamatosan utolértek minket. Idén is hasonlóan szoros küzdelmet várok a győzelemre reálisan pályázó 4-5 hajó között.”

A sajtótájékoztatón részt vett továbbá Liptay Gabriella az új KPMG Fair Play Díjat alapító szponzor képviseletében, valamint Németh Gábor, aki kifejtette az új időmérő és helyzetjelző rendszer működését.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik