Az én olimpiám: Hajtós Bertalan tiszteletre méltón búcsúzott legyőzőjétől

L. Á.L. Á.
Vágólapra másolva!
2021.06.04. 11:38
null
Hajtós Bertalan soha nem haragudott ellenfelére (Fotó: Földi Imre)
Idén márciusban, 53 esztendős korában elhunyt Koga Tosihiko, a barcelonai ötkarikás játékok 71 kilogrammos súlycsoportjának aranyérmese. Egy azóta is vitatott cselgáncs olimpiai döntő győztese, amelynek vesztese Hajtós Bertalan volt.

Március 21-én elhunyt az olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok Koga Tosihiko. A japánok legendás dzsúdósát a rák vitte el, pedig a tokiói olimpia szervezőbizottsága fontos szerepet szánt neki a 2021-es lángváltóban is. Néhány nappal később érzelmes Facebook-posztban búcsúzott Kogától valaki. Valaki, aki európaiként olyan nagy riválisa volt a japán dzsúdósnak, hogy az edzőtáborok során nem szívesen engedte a maga közelébe.

„A Busido kísérjen utadon. Nyugodj békében, barátom!”      – jegyezte Hajtós Bertalan, aki 1992-ben, a barcelonai olimpia döntőjében bírói tévedés (?), csalás (?) következtében veszítette el az aranyérmet Koga ellenében. Hajtós rajta kívülálló okokból pályafutása legnagyobb lehetőségét nem ragadhatta meg, arany helyett ezüstérem került a nyakába.

Az elveszített döntő, a keserűség jó darabig elkísérte Hajtóst a továbbiakban. Pedig idehaza aranyérmesnek járó ünneplésben részesítették, a magyar szövetség a hazatérés után az olimpiai bajnokokat megillető jutalom összegére pótolta ki az ezüstért kapott elismerését.

„Nagyon jólesett az a gesztus, de egész életemet végigkísérte az arany- és az ezüstérem közötti különbség, mert Magyarországon igazából csak a győztesek nevét jegyzik meg. Ha Barcelona előtt valaki azt mondja, második leszek az olimpián, azonnal aláírtam volna, a döntő végén azonban egy világ omlott össze bennem. Fél évig nagyon szomorú voltam, az emberek megállítottak az utcán, együttérzésüket fejezték ki, így főleg nehéz volt felejteni, de aztán csináltam tovább a dolgomat” – emlékezett vissza Hajtós, akit márciusban egy japán tv-társaság interjúra kért fel Koga halála után. – Négy kérdést tettek fel nekem. Az egyik az volt, miként emlékszem vissza az olimpiai döntőre. Azt feleltem, a súlycsoport két legjobb versenyzője jutott be a fináléba, ami úgy alakult, ahogy, sajnos az én káromra ítéltek a bírók. Az utolsó kérdésük az volt, ha tehetném, mit üzennék neki? Sosem haragudtam, sosem nehezteltem rá, hiszen mindig is tiszteletre méltó, nagy ellenfél volt, igazi legenda. Egy mondat jutott eszembe: Nagy harcos voltál, nyugodj békében, barátom!”

HAJTÓS ÉS KOGA A BARCELONAI OLIMPIAI DÖNTŐBEN

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik