Rg Eb: taroltak az ikrek, csak az orosz himnusz kellett

Vágólapra másolva!
2019.05.19. 16:52
null
Dina Averina az egyéni döntők legmagasabb pontszámát kapta karikagyakorlatára (Fotó: AFP)
Az orosz Averina ikrek, Dina és Arina nyerték meg az összes felnőtt egyéni aranyérmet a 2019-es ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon – Oroszország pedig a többi elsőséget is megszerezte, nyolcból nyolc arannyal söpört a kontinensviadalon.

 

A LEGKÜLÖNÖSEBB HIBA

Az izraeli küldöttség vasárnap végre ünnepelhetett, mert addig az ág is húzta őket – meg ők is saját magukat… A rémálom azzal kezdődött, hogy minden szeren éremesélyes világklasszisuk, Linoj Asram megsérült a verseny előtti pódiumedzésen, s visszaléptették. Folytatódott azzal, hogy az Európai Tornaszövetség (UEG) rövid kommünikében közölte: Izrael a FIG etikai kódexébe ütköző tevékenységtől tartva nem vesz részt a csapatversenyben.

Az ok egészen különös, a hiba szinte megmagyarázhatatlan: az izraeliek egyéni bírója egyben a junior kéziszercsapat egyik tagjának édesanyja is. A FIG etikai kódexe előírja: egy bíró nem pontozhat olyan egységet, amelyben közvetlen rokona szerepel. Márpedig a nemzetek közötti csapatversenybe beszámít a junior kéziszercsapat és a felnőtt egyéni eredménye is, így érdekellentét állt fenn, Izraelt meg lehúzták a névsorból. A vasárnapi érmek azért gyógyírt jelentettek a bizarr hibára…

Nagyotmondás lenne azt állítani, hogy izgalmak tömkelegét hozta a ritmikus gimnasztika Eb befejező napja – mivel az oroszok gondoskodtak arról, hogy ilyenek ne legyenek. Előbb az orosz junior kéziszercsapat nyerte meg magabiztosan a két finálét, hogy aztán a felnőtt szerenkénti döntőkben taroljanak a világelső Averina ikrek.

Dina Averina a nap legmagasabb pontszámával megnyerte a karikadöntőt, Arina Averina a „középső kettőt” (labda, buzogány), majd Dina – keretes szerkezetbe zárva a finálékat – a szalagot is. A többiek – a fehérorosz Kacjarina Halkina, a bolgár Borjana Kalejn, az ukrán Vlada Nikolcsenko, illetve az izraeli Nikol Zelikman – jobb híján szépen összeszedegették a „maradék” érmeket.

A ritmikus gimnasztikázóknak hamarosan „kitör a nyári szünet”, amit inkább kőkemény felkészülésnek kell nevezni az év hajrájára: a nyár végén jönnek gyors egymásutánban a befejező világkupaversenyek, aztán minden szem ismét Azerbajdzsán fővárosára szegeződik, hisz szeptemberben következik az olimpiai kvalifikációs világbajnokság, a 2017–2020-as ciklus egyik kulcseseménye.

Az orosz himnusz addig visszhangzik a Nemzeti Tornacsarnokban, mert hogy most nem kellett elővenni mást. Alighanem szeptemberben is eljátsszák néhányszor...

RITMIKUS GIMNASZTIKA
EURÓPA-BAJNOKSÁG, BAKI
Szerenkénti döntők. Felnőtt egyéni. Karika: 1. Dina Averina (Oroszország)
23.300, 2. Kacjarina Halkina (Fehéroroszország) 21.150, 3. Nikol Zelikman (Izrael) 20.950. Labda: 1. Arina Averina (Oroszország) 22.850, 2. Alekszandra Szoldatova (Oroszország) 22.050, 3. Borjana Kalejn (Bulgária) 21.800. Buzogány: 1. Arina Averina (Oroszország) 23.200, 2. Dina Averina (Oroszország) 22.950, 3. Vlada Nikolcsenko (Ukrajna) 22.475. Szalag: 1. Dina Averina (Oroszország) 20.400, 2. Alekszandra Szoldatova (Oroszország) 20.300, 3. Borjana Kalejn (Bulgária) 19.750.
Junior együttes kéziszercsapat. 5 karika: 1. Oroszország 24.450, 2. Ukrajna 23.400, 3. Fehéroroszország 23.250. 5 szalag: 1. Oroszország 21.000, 2. Izrael 19.900, 3. Fehéroroszország 19.000.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik