Dragon ob: a Gömbös, Detre, Takács trió szerzett bajnoki címet

Vágólapra másolva!
2010.06.06. 13:55
Szombaton befejeződött az Erste Private Banking által támogatott országos dragonbajnokság. A gyenge, 4-6 csomós szélben mintegy kétórás futamon dőlt el a győzelem és a magyar bajnoki cím sorsa. A nemzetközi versenyt – immár harmadszor, 2008 és 2009 után ismét – a német Vincent Hoesch, Peter Liebner és Thomas Mayer nyerte meg, ők hárman kiváló vitorlázással az utolsó futamon elsők lettek. A magyar bajnoki címet Gömbös Lóránt, Detre Szabolcs és Takács Viktor szerezte meg „Jampec” nevű hajójával.

A 10.30-ra kiírt rajtra – rövid halasztás után – 6-7 csomós nyugati-északnyugati szélben került sor, amely lassan 4 csomóig gyengült. Így végül Gert Schmiedleitner versenyvezető úgy döntött, hogy a második hátszél végén pályát rövidítve befuttatja a mezőnyt. „Vinci" a hátszélben ügyesen megtalált egy szélcsíkot, így megkerülte az előtte vitorlázó francia-német csapat hajóját, és – tőle szokatlan módon – megnyerve a gyenge szeles futamot, megszerezte az aranyérmet. A korábban vezető Anatolij Mihajlin vezette orosz csapat csak 7. lett, így végül az ezüstéremmel kellett vigasztalódnia. A harmadik helyen az első napon remeklő Dirk Oldenburggal és Ulli Liborral felálló német egység végzett.

A legjobb magyar hajó, Gömbös Lóránd Jampece a nemzetközi értékelésben a 9. helyen végzett.  Ezzel ők nyerték meg a magyar bajnoki címet. Ezüstérmes lett (nemzetközi értékelésben 12.) a Kelemen Tamás, Nedbál Noel, Nedbál Zsombor egység, a harmadik helyen pedig Lukáts Ákos, Horgos Tamás és Beliczay Márton végzett. A legjobb magyar klasszikus dragon (1972 előtt, fából épült hajó) a Yorikke lett, amelynek legénysége Kerti Géza, Kismarty-Lechner Balázs és Fekete Máté volt.  

Az Európa-bajnokság felvezető versenye összességében remekül sikerült. A Balaton minden arcát megmutatta, az esőstől a napsütésesig, a gyenge széltől a 30 csomós északiig. A 39 fagú mezőny jelentős része vasárnaptól az Eb-n folytatja, amelyen összességében mintegy hatvan hajó száll vízre a kontinensbajnoki címért. 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik