Jönnek a szállítók – pénteken startol Szegeden a MOL világkupa

Vágólapra másolva!
2009.06.04. 19:35
Címkék
36 ország közel 500 versenyzője érkezett meg az elmúlt három napban a szegedi olimpiai központba, hogy az idei harmadik – a résztvevő országok száma, és a mezőny színvonala alapján legnagyobb –, és egyben utolsó világkupa futamon összemérje tudását.
Megújult Maty-éri pálya fogadja a versenyzőket
Fotó: Mirkó István
Megújult Maty-éri pálya fogadja a versenyzőket
Megújult Maty-éri pálya fogadja a versenyzőket
Fotó: Mirkó István
Megújult Maty-éri pálya fogadja a versenyzőket

Mint dr. Baráth Etele az MKKSZ elnöke a pályán tartott sajtótájékoztatón elmondta nagyon nagy öröm a hazai Szövetség számára, hogy immáron évről évre a világbajnokság mellett a szegedi vk a legrangosabb nemzetközi verseny az ICF versenynaptárában. Különösen nagy a jelentősége ennek az olimpia utáni évben, hiszen – ahogy ezt azt előzetes versenyműsorban is láthattuk – az országok nagy része új arcokat, új egységeket vonultat fel, amely még érdekesebbé és izgalmasabbá teszi majd versenyeket.

Kelenvölgyi Ágnes, a MOL szponzorációs vezetője kiemelte, hogy örömteli számukra, hogy a MOL világkupa immáron márkanévvé nőtte ki magát a nemzetközi kajak-kenu életben, amely színvonalas versenyt, professzionális rendezést és hagyományos magyar vendégszeretet takar. A vállalat ezen a versenyen is jelezni kívánja, hogy elkötelezett híve az utánpótlás támogatásának, ezért külön díjat ajánlottak fel minden szakág legfiatalabb és legeredményesebb versenyzőjének.

Ahogy a MOL, úgy Szeged városa is összenőtt már a kajak-kenu sporttal. Szentgyörgyi Pál, Szeged Megyei Jogú Város alpolgármestere elmondta, hogy a nehéz körülmények ellenére is ismételten nagyot lépett előre a Maty-éri kajak-kenu és evezős olimpiai központ, hiszen az elmúlt hónapokban jelentősen megújult a pálya. Új partvédelem, új bójázási rendszer került kialakításra, amelynek egyik legnagyobb előnye, hogy 10 méterrel közelebb került a pálya a nézőkhöz, így még jobban élvezhetik majd a kilátogató nézők a kiélezett küzdelmeket.

Storcz Botond felnőtt kapitány elöljáróban köszönetet mondott az edzőknek és versenyzőknek, hogy a kicsit döcögősen indult vk felkészülés végül átalakult egy közös alkotó munkává, amely az első lépcső lehet azon az úton, amely egy igazi csapattá kovácsolhatja a magyar válogatottat. A kapitány kiemelte, hogy a vk ebben az évben egy igazi felkészülési verseny, amelyen mindenki, edzők, versenyzők és ő maga is lemérheti, hogy hol is a helyünk most a nemzetközi porondon. Mint elmondta, nagy öröm számára, hogy a Rangsoroló versenyen sok új fiatal tehetséges versenyző mutatta meg magát, akik itt most a következő napokban éles körülmények között is bemutatkozhatnak, és reméli, hogy sokuk nevét megjegyzi majd a sportszerető közönség.

A sajtótájékoztatón újabb örömteli hír bejelentetésére is sor került. A NELO hajógyártó cég újabb egy évre kötelezte el magát a kajak-kenu sport támogatása mellett. Mint Haraszti Géza a kajak.hu képviselője elmondta, a NELO az utóbbi két olimpiai ciklusban gyakorlatilag a nulláról építette fel magát a piacvezető pozícióba. Az olimpián az aranyérmeket ötven százalékban a cég hajóiban nyerték a versenyzők, és külön kiemelendő, hogy az utánpótlás korúak is előszeretettel választják a cég termékeit, mind a kajak, mind a kenu szakágban.

A sajtótájékoztató végén a résztvevők egy perces néma felállással emlékeztek Kolonics Györgyre, az elmúlt évben tragikus hirtelenséggel elhunyt olimpiai bajnokra, aki a mai napon ünnepelte volna 37. születésnapját.

A MOL világkupán a szervezők is emléket kívánnak állítani a kiemelkedő sportember számára, így ettől az évtől kezdődően a hazai rendezésű vk C–1 500 méteres száma Kolonics György emlékfutam lesz. Az erre az alkalomra elkészített vándorkupát a futam eredményhirdetésével egy időben, ünnepélyes keretek között Kolonics György szülei adják majd át.

A verseny a holnapi napon az 1000 méteres előfutamokkal kezdődik. Az 1000 méteres döntőkre szombaton 14.30-tól, a 200 méteres döntőkre vasárnap 9.55-től az 500 méteres döntőkre pedig ugyancsak vasárnap 15 órakor kerül majd sor.

A SZEGEDI KAJAK-KENU VILÁGKUPA-VERSENY PROGRAMJA

PÉNTEK
200 és 1000, valamint női K-4 500 m-es előfutamok 8 óra
további 500 m-es előfutamok 15 ó

SZOMBAT
200 és 1000, valamint női K-4 500 m-es középfutamok 8 ó
1000 és női K-4 500 m-es döntők 14:30 ó

VASÁRNAP
500 m-es középfutamok 8 ó
200 m-es döntők 9:55 ó 500 m-es döntők 15 ó


A MAGYAR CSAPAT

K-1 1000 m: Kucsera Gábor, Holpert Ervin K-2 1000 m: Gönczy Gábor, Kökény Roland; Petrovics Máté, Kugler Attila K-4 1000 m: Kammerer Zoltán, Benkő Zoltán, Molnár Péter, Hadvina Gergely; Tóth Dávid, Paumann Dániel, Szalai Tamás, Dobos András K-1 500 m: Molnár, Benkő K-2 500 m: Kammerer, Kucsera; Gönczy, Szalai K-1 200 m: Gyertyános Gergely, Dombi Rudolf K-2 200 m: Molnár, Kadler Viktor; Varga Norbert, Kugler Attila K-4 200 m: Gyertyános, Kadler, Molnár, Dobos; Bodor Attila, Dombi, Varga Norbert, Kugler

Nők: K-1 1000 m: Benedek Dalma, Bara Alexandra K-2 1000 m: Csipes Tamara, Szabó Gabriella; Medveczky Erika, Fazekas Krisztina K-1 500 m: Benedek, Kozák Danuta K-2 500 m: Kovács Katalin, Janics Natasa; Paksy Tímea, Medveczky K-4 500 m: Paksy, Benedek, Kozák, Janics; Kovács, Fazekas, Medveczky, Csipes K-1 200 m: Janics, Vad K-2 200 m: Kovács, Janics; Vad, Hegyi Zomilla K-4 200 m: Vad, Hegyi, Patyi Melinda, Tóth Dzsenifer

Kenu: C-1 1000 m: Vajda Attila, Sarudi Pál C-2 1000 m: Sáfrán Mihály, Sáfrán Mátyás; Tóth Márton, Mike Róbert C-4 1000 m: Sarudi, Metka Márton, Kiss Tamás, Mike; Makai Tibor, Széles Gábor, Nagy Péter, Devecseri Ádám C-1 500 m: Vajda, Volein Viktor C-2 500 m: Sáfrán, Sáfrán; Varga Dávid, Széles C-1 200 m: Bozsik Attila, Foltán László C-2 200 m: Balázs Péter, Lakatos Zsolt; Sarudi, Volein C-4 200 m: Balázs, Sarudi, Horváth Gábor, Bozsik; Lakatos Zsolt, Foltán László, Horváth Gergő, Korisánszky Péter
MTI
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik