Doppingvád érte Phelps 400 méter vegyesen elért új világrekordját

Vágólapra másolva!
2008.06.30. 16:15
Világcsúccsal kezdett az amerikai úszók olimpiai válogatóversenyén Michael Phelps. Az amerikai úszó 4:05.25 perces világrekordot állított fel Cseh László fő számában, a 400 méteres vegyes úszásban. Az eredményt követően ifjabb Gary Hall azon megérzésének adott hangot, hogy az új csúcs nem „tiszta” ezközökkel szükletett. Az ötszörös olimpiai bajnokkal a magyar szövetségi kapitány is egyetért.
Michael Phelps útban a világcsúcs felé
Fotó: Action Images
Michael Phelps útban a világcsúcs felé
Michael Phelps útban a világcsúcs felé
Fotó: Action Images
Michael Phelps útban a világcsúcs felé

„Nincs semmilyen bizonyítékom rá, de az az érzésem, hogy a dopping továbbra is létezik” – nyilatkozta ifjabb Gary Hall, azt követően, hogy a férfiaknál Michael Phelps, a nőknél pedig Katie Hoff állított fel új világcsúcsot 400 méteres vegyes úszásban az amerikai olimpiai válogatón, Omahában.

Michael Phelps csaknem egy másodperccel javította meg saját, 4:06.22 perces világcsúcsát, amelyet a tavalyi ausztráliai világbajnokságon állított fel a Cseh László fő számának tekintett 400 m vegyesen. Az új csúcs: 4:05.25.

Az amerikai csodaúszó 1985. június 30-án született, így a világcsúccsal tulajdonképpen meglepte magát 23. születésnapja alkalmából.

A magyar válogatott szövetségi kapitányát, Kiss Lászlót viszont nem lepte meg az eredmény.

„Jómagam számítottam a rendkívüli eredményekre, s úgy fogalmaztam Omaha előtt, hogy az amerikai úszók olimpiai válogatóversenyén történelmi fordulópont következik be” – reagált a nyitó napi világcsúcsokra Kiss László, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a távirati irodának adott nyilatkozatában.

A szakember hozzátette, hogy nemcsak Phelps ideje elképesztő, hanem a második helyen végző Ryan Lochtéé is (4:06.08), aki szintén a régi világcsúcson belül úszott.

Csak a miheztartás végett: Cseh László bő két héttel ezelőtt 4:07.96-os Európa-csúcsot úszott a régi Arena nadrágjában.

Hogy miért fontos a nadrág? Mert az amerikai úszók a Speedo legújabb fejlesztésű „csodadresszében” (LZR Racer) érték el a hihetetlen eredményt, és a magyar szövetség döntése értelmében az olimpián már a magyar versenyzők is ebben a szerelésben úszhatnak. (Ugyanakkor a szövetségnek az Arena sportszergyártóval fennálló szerződése megsértéséből fakadó bármilyen anyagi következmény a más sportfelszerelésben versenyző úszót terheli...)

Kiss László azonban egyetért a 33 éves, ötszörös olimpiai bajnok Hall-lal, aki szerint nemcsak az új dressz áll a nagy eredmények mögött.

„Teljesen egyetértek az ifjú Gary Hall-lal, azzal együtt persze, hogy bizonyíthatatlan a dolog. Szomorú, hogy nem kimutatható szerek vannak, s okkal merülnek fel óriási kételyek a tisztaságot, a doppingmentességet illetően" – nyilatkozta a távirati irodának Kiss László.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik