Hegyikerékpár, Santiago: Parti András 4., Buruczki Szilárd 7.

Vágólapra másolva!
2007.12.05. 10:29
A negyven Celsius fokos kánikula mellett a fergeteges por jelentette a legnagyobb kihívást olimpiai crosszos "ridereink" számára dél-amerikai túrájuk második állomásán. A hazai pályán tekerő chileiekkel nehéz volt felvenni a harcot, azonban Parti András és Buruczki Szilárd egyaránt pontszerző helyen ért célba a Santiago melletti C1-es viadalon.
Elkelt a frissítés
Takács Tamás
Elkelt a frissítés
Elkelt a frissítés
Takács Tamás
Elkelt a frissítés

Parti ezúttal negyedikként (25 UCI pont), míg Buruczki hetedikként (16 UCI pont) zárt. Az olimpiai kvalifikáció december 31-én zárul, várjuk a nemzetközi szövetség (UCI) hivatalos pontszámítását.

A magyar mountain bike válogatott két tagja háromhetes chilei túrájának második versenyén vett részt. Az UCI C1 besorolású olimpiai kvalifikációs pontszerző viadalt forró katlanban, Santiago közelében rendezték, ahol nem csak a hőséggel, de a csúcsformában versenyző chilei olimpiai crosszosokkal is meggyűlt a baja a magyaroknak.

A dobogót a hazaiak bérelték ki, kihasználva a pálya tökéletes ismeretét. A rendkívül poros, csúszós nyomvonal csak első ránézésre nem tűnt technikásnak. Hatalmas sebességeket lehetett elérni a kanyargós lejtőkön, és ha valaki fékezésre kényszerült a rengeteg kanyar valamelyikében, a sebességvesztést csak komoly erőfeszítések árán lehetett kompenzálni.

Parti ennek ellenére jól tartotta magát a táv feléig a harmadik helyen, de kicsit "megfőtt" a melegben. Az utolsó, hatodik körre kicsit magához tért, így az amerikai Mike Brodericknek már nem sikerült elkapni, Andris végül negyedikként zárt. Buruczki kicsit egyenletesebb tempót hajtott, s hetedik helyen érkezett célba, kvalifikációs pontokat szerezve így - tájékoztatott a csapat kísérőjeként kint tartózkodó Takács Tamás.

„A két héttel ezelőtti versenyhez hasonlóan borzasztó meleg volt, az óra szerint 40 Celsius fokos legmagasabb hőmérséklettel - mondta Parti. - A pályán olyan mennyiségű por volt, hogy az első kanyarokban szó szerint nem láttam semmit. Rossz volt, hogy a chileieket szólították a rajtnál az első sorba, így nem volt esély elmenni a legjobbakkal. Később összeálltunk hárman, de nem tudtunk közelíteni az első kettőre, s később az erőm is elfogyott, ebben talán az előző éjszaka jelentkező gyomorproblémáim is közrejátszottak.”

„Próbáltam beosztani az erőmet, mert már a rajtnál sokkoló volt a hőség - mondta Buruczki Szilárd. - Később a por jelentette a legnagyobb gondot, technikai problémám is adódott emiatt. A negyedik körben már alig forgott a rendszer, ledobálta a váltó a láncot, olajozni is meg kellett állni a frissítőzónában.”

SANTIAGO, C1-S VERSENY:
1. Cristobal Silva (chilei) 2:15:25
2. Javier Puschel (chilei) 2:18:02
3. Gonzalo Aravena (chilei) 2:21:51
4. Parti András 2:24:25
5. Michael Broderick (amerikai) 2:24:52
6. Claus Plaut (chilei) 2:24:54
7. Buruczki Szilárd 2:31:22
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik