Ralikrossz Eb: vasárnap jön az igazi húsdaráló Nyirádon

Gy. B.Gy. B.
Vágólapra másolva!
2023.04.29. 17:48
null
Kárai Tamás reméli, sikerül orvosolni az Audi S1 kisebb gondjait és felveheti a versenyt az RX1 élmezőnyével (Fotó: MK Racing Photography)
Szombaton a kvalifikációkkal elrajtolt a ralikrossz Európa-bajnokság Nyirádon, ahol a murvás felület színe miatt Vörös Katlannak nevezett pályán tíz magyar autós is rajthoz állt. Az RX3-as kategóriában Szíjj Zsolt, az RX1-esek között Kárai Tamás bizonyult a legjobb magyarnak.

Szombaton hivatalosan is elrajtolt a ralikrossz Európa-bajnokság a nyirádi Vörös Katlanban, ahol tíz magyar autós is rajthoz állt. A minden kategória számára meghirdetett délelőtti edzést követően koradélután a betétfutamok vezették fel a programot, hogy aztán jöhessenek a nagyok, az RX3 és az RX1 képviselői.

Az első kvalifikációs versenyt az előbbi kategóriában a német Nils Volland nyerte Audi A1-esével, megelőzve a Skoda Citigót kormányzó, cseh Jan Cerny-t, és a legjobb magyart, a szintén Audi A1-essel futó Szíjj Zsoltot.

A magyarok közül Körmöczi Balázs (VW Polo) a negyedik, Répási Róbert (Skoda Fabia) a tizedik, míg Ficza Ferenc (Suzuki Swift) a tizenegyedik lett a tizenhárom fős mezőnyben (amelyből ketten nem értek célba).

„Nagyon örülök az eredményemnek, meg is lepődtem egy kicsit, mert az első futamba sorsoltak, ahonnan a legnehezebb jó eredményt elérni. A holnapi nap nagyon nehéz lesz, a legjobb öt pilóta rajtol együtt, én középen leszek a húsdarálóban, és nagyon fontos lesz, hogy jó taktikát kövessek, hogy megtarthassam a lendületet” – fogalmazott Szíjj Zsolt.

Az RX3-as kategóriában a legjobb magyarként végző Szíjj Zsolt húsdarálóra számít vasárnap (Fotó: MK Racing Photography)
Az RX3-as kategóriában a legjobb magyarként végző Szíjj Zsolt húsdarálóra számít vasárnap (Fotó: MK Racing Photography)

A legkomolyabb kategóriában, az RX1-ben, a Ford Fiestával versenyző svéd Anton Marklund bizonyult a legjobbnak, a címvédő mögött a belga Enzo Ide (Audi S1), és a litván Janis Baumanis (Peugeot 208) végzett, míg a kétszeres ralikrossz Európa-bajnok Andreas Bakkerud (Audi S1) lett a negyedik.

A magyarok jobbára a középmezőnyben végeztek: Kárai Tamás (Audi S1) a hatodik, Benyó Máté (Peugeot 208) a hetedik, Mózer Attila (Ford Fiesta) a nyolcadik, Kiss László (Peugeot 208) a kilencedik, Koncseg Zoltán (Audi A1) a tizenkettedik, míg Mózer Márk (Ford Fiesta) a tizenharmadik lett a tizenkilenc indulóból.

„Az autó nagyon jó, de van egy-két probléma, és jó lett volna, ha ezek korábban kijönnek, de igyekszünk mindent orvosolni. Végezhettünk volna jobb helyen is, mert az autó rajtja kiváló, ezzel nem lesz probléma a hétvégén. Ha mindent rendbe teszünk, még jobb eredményt tudunk elérni a holnapi napon. Nagyon erős volt a futam, de ha minden tökéletes lett volna az autóval, fel tudtam volna venni a versenyt az élmezőnnyel” – nyilatkozta a futamot követően a legjobb magyarként végző Kárai Tamás.

Vasárnap további három kvalifikációs futam, egy-egy elődöntő és a döntő vár az RX3 és az RX1 mezőnyére a nyirádi Vörös Katlanban.

Szombaton címvédőhöz méltón versenyzett Anton Marklund a nyirádi Vörös Katlanban (Fotó: MK Racing Photography)
Szombaton címvédőhöz méltón versenyzett Anton Marklund a nyirádi Vörös Katlanban (Fotó: MK Racing Photography)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik