AutoGP: Kiss Pál Tamás jó kezdés után 5. a monzai időmérőn

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.30. 19:22
null
Kiss Pál Tamás nagyon várja a monzai futamot
Kiss Pál Tamás az 5. rajtkockát szerezte meg az AutoGP-sorozat monzai állomásának első futamára. A magyar versenyző autóján a második szabadedzés során eltört a lengéscsillapító, emiatt az időmérőn nem éppen a legfelkészültebben ült autóba.

 

Az első sorból a német Markus Pommer és a szériában most bemutatkozó svájci Cristof von Grünigen indul, a másodikból két olasz, Kevin Giovesi és Michela Cerruti indul.

Kiss Pál Tamás nagyon jól kezdte a hétvégét, az első szabadedzésen a leggyorsabb volt 1:37.059-es köridővel, közel fél másodperccel megelőzve a második helyezett Andrea Rodát. A második tréningen Roda végzett az élen, Kiss Pál Tamás autója meghibásodása után a 6. lett. Végül a két szabadedzés éllovasa a 3. rajtsoron osztozik.

„Remekül indult a nap, most mégis csalódott vagyok. A reggeli elsőségem után a pole pozícióért szerettem volna harcba szállni, a szerencse azonban nem a mi oldalunkon állt. A kvalifikáción végig fékproblémákkal küzdöttem, és voltak egyéb technikai gondjaim is. Nemsokára leülünk a mérnökömmel, hogy kielemezzük a történteket, és változtassunk annak érdekében, hogy holnap versenyképesebbek legyünk. Valószínűleg esős futamunk lesz, aminek még nem tudom, hogy örüljek-e, vagy sem. Ha megoldjuk a problémáinkat, akkor az ötödik helyről is bármi lehetséges, így bizakodva tekintek előre. Új csapattársamnak, Christof von Grüningennek pedig szeretnék gratulálni az időmérőn megszerzett második helyéhez! Remélem, holnap együtt ünnepelhetünk a dobogón" – mondta az első nap után Kiss Pál Tamás.

A kedvenc pályája. Hogy miért? Talán mert már első látásra „jóban lettek". Kiss Pál Tamás hat éve versenyzett először Monzában a tradicionális, jó ritmusú versenypályán, s bár csak egyetlen szabadedzés állt a rendelkezésére, hogy megtanulja a pályát, ráadásul akkor még Formula–Renault-val, egyetlen pillanatra sem érezte, hogy gondban lenne.

„Nincs olyan kanyar Monzában, amely ne tetszene, nincs olyan, amely túlságosan nagy fejtörést okozna. Könnyen ráéreztem a pálya ritmusára, azóta is nagyon szeretem" – mondta a Zele Racing magyar pilótája, akinek nyilván a teljesítményén is megmutatkozik a szeretet, hiszen az AutoGP-sorozat első, pénteki szabadedzésén rögtön megfutotta a leggyorsabb időt.

„Süt a nap, s bár nincs túl sok jó minőségű gumink, a szabadedzés jól sikerült. Igaz, ebből még nem lehet messzemenő következtetést levonni, mivel a pályacsík nagyon poros, ahogy javul, ahogy egyre több gumit rakunk rá, annál reálisabban látjuk majd az erőviszonyokat" – elemzett Kiss, aki azt is elárulta, bár pénteken ideális versenyzőidő volt, csütörtökön meglehetősen kalandos körülmények között érkezett meg a versenypályára, ugyanis úgy zuhogott az eső, hogy alig lehetett látni az utat.

A hétvégére azonban jó időt ígérnek, amit cseppet sem bán a magyar fiú, hiszen megvan a lehetősége arra, hogy egyet előrelépve átvegye a vezetést az összetett pontversenyben. Már csak azért is, mert legfőbb riválisa, Szato Kimija nem indul a monzai futamon...

„Nem örülök, hogy Kimija kihagyja az olasz futamot, mert vele vívtam a legnagyobb és legjobb csatákat. Úgy hallottam, anyagi okai vannak a döntésének, párhuzamosan versenyez a GP2-ben meg nálunk, választania kellett, melyikre helyezi a hangsúlyt. Ezért nem jött el Monzába, amit én nagyon sajnálok, mert mindig rossz, ha egy erős ellenfél nincs itt. De sok az olasz versenyző, ők itthon vannak Monzában" – mondta Kiss Pál Tamás, aki a péntek délutáni időmérő edzésen ötödikként végzett, mivel az autójában egyszerűen nem volt fékhatás. A csapat nyilván próbálja megoldani a problémát a versenyre.

Az első versenyt szombaton 15.35-től tartják, a másodikat vasárnap 11.20-tól.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik