Több mint ralikrossz – az év skandináv motorsportőrülete következik!

Vágólapra másolva!
2009.06.29. 17:17
Címkék
Július 4. és 5. között a svédországi Höljesben rendezik a 2009-es ralikrossz Európa-bajnoki sorozat hatodik futamát, amelyre rekordszámú, összesen 110 előzetes nevezés érkezett a versenyzők részéről. Hatalmas motorsportőrületre van tehát kilátás, ráadásul több újonc és számos nagy visszatérő tarkítja majd az amúgy is igen színes mezőny palettáját.
Rekordmezőny gyűlik a svédországi Eb-viadalra: csak az előnevezők száma 110-re rúg
Fotó: Johnny Loix
Rekordmezőny gyűlik a svédországi Eb-viadalra: csak az előnevezők száma 110-re rúg
Rekordmezőny gyűlik a svédországi Eb-viadalra: csak az előnevezők száma 110-re rúg
Fotó: Johnny Loix
Rekordmezőny gyűlik a svédországi Eb-viadalra: csak az előnevezők száma 110-re rúg

A legnagyobb várakozás talán a kiváló norvég ralipilóta, Henning Solberg visszatérését övezi. Az idősebbik Solberg fivér (öccséhez, a ralivilágbajnok Petterhez hasonlóan) annak idején a ralikrosszban kezdte meg sikerekben gazdag autóversenyzői pályafutását, és 1992 és 1994 között három egymást követő évben is a norvég ralikrossz bajnokság második helyén végzett. 1995-ben az Európa-bajnoki mezőnyben is kipróbálta magát Henning, és megszerezte máig legjobb Eb-eredményét, egy ausztriai második helyet.

Alighanem ezt az eredményét szeretné majd Höljesben túlszárnyalni, ami bár nem lesz egyszerű, talán nem is lehetetlen. Henning ugyanis kiválóan hangolt a svéd Eb-futamra – előbb a Rallycross Norden sorozat legutóbbi, Trondheimben rendezett futamán aratott parádés győzelmet, többek között a jelenlegi Európa-bajnoki pontverseny két éllovasát, Sverre Isachsent és Michael Jernberget is maga mögé utasítva, majd a rali-világbajnokság lengyel állomásán is a dobogóra állhatott.

Érdekesség, hogy Henning Solberg már a tavalyi höljesi Eb-re is személyesen ellátogatott, sőt ő volt az első, aki odarohant gratulálni jó barátjának, az egykori ralivilágbajnok Marcus Grönholmnak, miután a „Repülő Finn” megnyerte élete első ralikrossz Eb-futamát. Solberg alighanem szeretné lekopírozni kollégája tavalyi sikerét, és ezzel duplázni a Ford Team RS csapat színeiben.

Na de korántsem Solberg lesz a ralikrossz egyedüli nagy visszatérője a jövő hétvégi versenyen, ugyanis csak a királykategóriában, a divízió 1-ben három másik régi-új arcot is viszontláthatnak majd a szurkolók.

A norvég Morten Bermingrud majd’ egy év kihagyás után adja újra versenyzésre a fejét azok után, hogy a tavalyi holland Eb-futamon csúnyán bukott, és eltörte a lábát. A még mindig csak 21 éves dán tehetség, Morten Jespersen, aki a tavalyi, esőáztatta belga Eb-n bombameglepetésre a 4. helyen végzett, ugyancsak az idén először gördül majd pályára vadonatúj Peugeot 207-esével; a kétszeres Európa-bajnok belga Michael de Keersmaecker pedig Höljesben fog debütálni a királykategória mezőnyében, ahol a litván Linas Norkus korábbi Ford Focusát terelgeti majd.

A Höljesben — Kenneth Hansen csapatának színeiben — szintén rajthoz álló egykori Indy 500-as győztes, a svéd Kenny Bräck pedig abszolút újoncnak számít a sportág történetében, és élete első ralikrosszos lépéseit teszi majd meg hazája talán legnagyobb idei motorsportőrületén – amelyen tehát összesen 110 versenyző áll majd rajthoz (köztük két magyar: Fodor György és ifj. Bánkuti Gábor), így több kategóriában sor kerülhet akár D-döntőre is. Csak győzzük kivárni!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik