Lengyel Ferenc szólómászásban feljutott az Ama Dablam csúcsára!

Vágólapra másolva!
2023.10.30. 18:37
A súlyos balesetből visszatért Lengyel Ferenc felpülése után visszatért a Himalájába, és valóra váltotta régi álmát, feljutott az Ama Dablam 6812 méter magas csúcsára.

A 6812 méter Ama Dablam megmászására készült Lengyel Ferenc és Balogh Martin, párosuk október 13-án utazott el Budapestről, október 18-án megérkezett a nepáli Namche Bazaarba, majd 20-án folytatták útjukat a 3800 méteren fekvő Pangbochéba.

Másnap megérkeztek a 6119 méter magas Lobuche alaptáborába, amelyet a 2021-es súlyos balesetből felépülő Lengyel Ferenc akklimatizációs céllal megmászott, társa 5300 méterről fordult vissza, mert rosszul érezte magát.

A Kalifa Facebook-oldala már pénteken hírt adott arról, hogy az időközben az Ama Dablam alaptáborát elérő páros tapasztaltabb tagja, Lengyel Ferenc csúcsmászásra készül a napokban, majd hétfőn jött a hír, hogy magyar idő szerint szombat reggel 9.45-kor felért a hegy 6812 méter magas csúcsára.

„Elmondása szerint nagyon kemény mászás volt. A csúcstámadó szakasz a várakozásoknak megfelelően rendkívül technikás volt: csúszós, meredek és veszélyes, jég- és sziklafalakkal teli, amelyek környezetében omlásokra is számítania kellett, de erre felkészült! Szerencsére az időjárás kegyes volt, „csak” a szél nehezítette a mászását. Fent a csúcson 50 km/órás szél süvített.

Beszámolója szerint a II-es táborban nem volt elég hely, ezért kis pihenő után úgy döntött, hogy megkísérli egyből a csúcstámadó szakaszt szólóban megmászni. A II-es tábor és a csúcs között ugyanis nem mozgott senki a hegyen” – írta a Kalifa.

Lengyel Ferenc azóta bejelentkezett a kettes táborból, ahol pihennie kellett, vasárnap délelőtt pedig már vissza is ért az alaptáborba.

Előtte három magyar hegymászó járt az Ama Dablam tetején, 2017. október 20-án Darabont Eduárd, 2018. május 13-án Babina Balázs, tavaly november elsején pedig Csomor László.

Képek: Kalifa

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik