Maratoni út a vb-re – „Hetente négy kemény edzés az én koromban nem rossz”

Kovács-Garami KatalinKovács-Garami Katalin
Vágólapra másolva!
2023.06.28. 17:00
Heti rendszerességű sorozatunk harmadik részében a budapesti atlétikai világbajnokság maratoni versenyszámának mezőnyébe várólistáról bekerülő Kovács-Garami Katalin mesél többek között arról, melyek a kedvenc edzései, hogyan tud regenerálódni, szokott-e edzeni a férjével, Kovács „Kokó” Istvánnal, és hallgat-e zenét edzés közben.

„Hogy mi a kedvenc edzésformám? Ez leginkább a hangulatomtól függ. Ha sok minden van egyszerre a fejemben, lelkileg magányra vágyom, arra, hogy letisztuljanak a gondolataim, akkor szeretem a hosszú, könnyű futást, mert útközben megoldódnak a problémák, kitisztul a fejem és a lelkem. Alapvetően szívesen edzek pályán is, de a hosszú résztáv a halálom, borzalmasan unalmas például nyolcezer méteren át körözni. A háromezer méteres vagy ennél hosszabb résztávokat nem kedvelem a pályán, a 400-akat és az ezreket viszont nagyon. A rövidebbekből sokkal több szériát tudok vállalni, és jobban tudom menedzselni is azokat, amelyek a gyorsaság növelését segítik, míg az ismétlésszám a gyorsasági állóképességre van hatással.

Mi újság a regenerációval? Negyvenhárom éves vagyok, azt hiszem, ezzel mindent elárultam… Nem megy olyan gyorsan, mint szeretném, de még így is egész jó a helyzet. Keményebb edzés után egy órával úgy érzem, mintha mi sem történt volna, aztán amikor újra elkezdek futni, már megérzem a kemény munkát. Szerencsés alkatom van, bár néha jó lenne többet pihenni, de úgy gondolom, egészen jól alakulok, hetente négy kemény edzést is végig bírok csinálni, ami az én koromban nem rossz.

Régebben futottam együtt a férjemmel, az utóbbi hónapokban a sebességbeli különbség miatt ez ritka, de korábban voltak közös regeneráló futásaink 10–12 kilométeren, amelyekre futó babakocsit is vittünk. Képes ötperces ezreket menni, tehát nem egy helyben kocogunk, de ha nekem tempót kell futni, az már eléggé eltér az övétől. Szeretünk egyébként együtt sportolni, erre Magyarországon kicsivel több lehetőségünk lesz, a könnyű napjaimra lehet, hogy beiktatunk romantikus páros futásokat.

Nem tudom, mennyire hangoztassam, mert a ritmusa elviheti a tempót, de igen, könnyű hosszú futások közben szoktam hallgatni zenét – csak akkor, ha nincs valamilyen feladat, és versenyen soha! A zeneválasztás a férjem feladata, én teljesen analfabéta vagyok a technika terén, rajta múlik, milyen zenéket tesz fel az órámra. A tempósakat kedvelem, akár nemzetközi, akár magyar, amelynek olyan a ritmusa, olyan érzelem van benne, ami felpörget. Szeretem a Coldplayt vagy a Magna Cum Laudét, de jó az ízlése a DJ-mnek, megbízom benne.

A pályafutásom során volt több sérülésem volt, a szeleburdiságom eredményeként törésem is. Igyekszem figyelni arra, hogy kerüljem a veszélyesebb sportágakat, mint a síelés, a szánkózás, és lekopogom, az elmúlt néhány évben megúsztam kisebb sérülésekkel.”

A sorozat korábbi részei:
„Nem is tudtam, hogy létezik várólista, pláne, hogy én is rajta vagyok…”
„Szeretem a meleget, de negyven fokban az én agyam is felforr”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik