A szél miatt verseny közben változtattak irányt az idei téli Balaton-átúszáson

R. E. B.R. E. B.
2022.03.22. 13:26
A vártnál nehezebb körülmények tették próbára a tizennégy indulót a hatfokos, erősen hullámzó vízben.

Ezúttal semmi sem szólt közbe, így Zimányi András főszervező, az évekkel ezelőtti ötletgazda vezetésével ismét megrendezték a téli Balaton-átúszást, amelynek keretében Tihanyból indulva Szántódrévre úszott a 14 résztvevő.

Korábban egyébként úgy tűnt, ha idén nem a koronavírus-járvány, akkor az időjárás tréfálhatja meg az eseményt. A február 19-i időpont eleve valószínűtlennek tűnt, végül a vízhőfok miatt tényleg nem bizonyult megfelelőnek, majd a pótnapokon a szél és az áramlás bizonyult túl erősnek, vagy a víz túl hidegnek.

„Ezúttal viszont minden klappol – fogalmazott előzetesen Zimányi. – Külön örülök, hogy ez a csillagászati tél utolsó napja, így szó szerint is téli Balaton-átúszás lesz. Még ha a név egyébként nem is az évszakhoz, hanem a víz hőfokához kapcsolódik, a tíz fok alatti vízhőmérséklet számít téli úszásnak.”

A résztvevők hajózási útvonalon, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata biztosításával tempóztak a végül nagyjából hatfokos vízben. Az egyetlen egyéni induló, az 1250 méteres távot 44:30 alatt teljesítő Czettele Győző ötlete nyomán ezúttal Szántódrévtől Tihanyba úsztak, mert így közönség, szurkolók várták őket, ráadásul a fogadásra sem lehetett panasz, profi szpíker és hangtechnika teremtette hangulat üdvözölte Czettelét, továbbá az egy-egy két-, három- és négytagú célba érő váltót. A másik négyes váltónak végül mégis Tihany felé kellett tempóznia.

Czettele György bemelegít

„Napközben megváltoztak a körülmények, a vége felé már kissé oldalról, szemből kaptuk a szelet, a vártnál nagyobbak voltak a hullámok. Ezért jobbnak tűnt az utolsó csapatot a másik irányba indítani, ám a mostoha körülmények miatt végül nem tudták teljesíteni a távot. Kicsit szomorúak voltak, de mondtam nekik, hogy inkább örüljenek, amiért ilyen rossz körülmények között is megtettek ezeregyszáz métert.”

A korábban a Balatont hosszában is átúszó Zimányi Andrásnak továbbra is szívügye a téli úszás, mivel szeretné népszerűsíteni a műfaj gyógyító és egészségmegőrző erejét, továbbá a magyar tenger szépségét.

További részleteket az esemény közösségi oldalán talál.

Fotók: Téli Balaton-átúszás/Facebook

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik