Hajdú László körbeúszná a Balatont

R. E. B.R. E. B.
Vágólapra másolva!
2018.09.22. 13:31
Nemrég negyedik és ötödik masters Európa-bajnoki címét szerezte meg az 57 éves Hajdú László, a HaL, aki jövőre minden korábbinál nagyobbat dobna: szeretné körbeúszni a Balatont.
Hajdú László először utálta a vizet, amely később lételemévé vált

„Ekkor tudatosodott bennem, hogy mindig csak azt kell tennem, ami bennem van” – fogalmazott a filozofikus gondolkodású, versköltéssel és zeneszerzéssel is foglalkozó úszó és úszóoktató.

Saját elmondása szerint 15-16 évesen kapta el a harci láz, ekkor kezdett versenyszerűen úszni, s nagy büszkeséggel emlékszik rá, hogy 1976-ban, a szolnoki olimpiai reménységek versenyén úgy lett – egyébként többször is – dobogós, hogy a később olimpiai bajnok Wladár Sándor előzte meg. Sérülés miatt azonban nem vihette sokra élsportolóként, így eltávolodott a versenyszerű úszástól (igaz, úszóedző lett). Hogy aztán fényesen térjen vissza hozzá: 1993-ban, majd 1995-ban is masters Európa-bajnok lett a korosztályában 200 méter háton, míg 2007-ben már a nyílt vízen zárt győztesként. A hónap elején Szlovéniában pedig majdnem megduplázta Eb-aranyai számát, hiszen 3 és 5 km-en is győzött. Hogy minden hangszeren játszik, azt mutatja, hogy ugyanitt 800 méter gyorson ezüstérmet szerzett.

„Az úszás nekem maga az élet, reggel szinte fogalmazni, magamhoz térni sem tudok, amíg nem úsztam – mondja Hajdú László, aki magát a monogramja és születési csillagjegye miatt is HaL-nak nevezi. – Reggelente általában három órát úszom, és a gyerekeknek tartott edzés előtt még egyet-másfelet. A hosszabb távokat szeretem, mert azokban mutatkozik meg leginkább az edzettségem.”

Az 57 éves férfi ötszörös masters Európa-bajnok

Legnagyobb élményének és teljesítményének is tartja, hogy az Univer 24 – Az úszás ünnepe rendezvényen egy alkalommal 72.8 kilométert tett meg, amellyel hazai rekordot állított fel. „Olyan jó itt szerepelni, akkor egész nap az enyém egy sáv, és nyugodtan úszhatok, senki sem akar kiküldeni” – jegyezte meg Hajdú, aki sokat segített a Balatont hosszában átúszó Zimányi Andrásnak.

Jövőre is indulni akar az eseményen, és még nagyobb terveket is forgat a fejében: amolyan HaLatont vinne véghez, ugyanis körbe akarja úszni a Balatont, miközben a kecskeméti Wojtyla szeretetotthonnak gyűjtene támogatást. A pontos terv még kidolgozásra vár, de nagyon elszánt: 2019 lesz a HaLaton éve.

„Nem másokat akarok legyőzni, hanem magamat, s a Balaton körbeúszásával ez ismét sikerülne. Remélem, több úszótárs is velem tart majd néhány kilométer erejéig az úszás és a Balaton iránti tiszteletből.”


Koppanás a nyaraláson, majdnem koppanás a hajón


Hajdú László meglehetősen egyedi gondolkodású ember, akitől nem állnak távol a szokatlan tettek. Egy nyaralása alkalmával kitalálta, hogy átúszik a nagyjából 10 kilométerre fekvő félszigetre, és lábon tér vissza a kiindulási ponthoz. Csakhogy a sziklás, civilizálatlan terepen nem tudott gyalogolni, így inkább a visszaúszás mellett döntött. A mostohává váló időjárási viszonyok miatt azonban 14 órára nyúlt az út, mire éjjel visszaért, a parti őrségen már eltűntként jelentették…

Egy másik alkalommal idehaza éjszaka készült a másnapi Balaton-átúszásra, amikor egy hajóval futott össze. „Nekünk maga csak egy koppanás lenne” – figyelmeztették a kaland veszélyére, így azóta kerüli az éjszakai gyakorlást.


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik