Ne csak fuss, fogyj is közben!

Tamás RitaTamás Rita
Vágólapra másolva!
2018.08.10. 12:30
Évtizedes vita folyik arról, hogy a futással lehet-e fogyni, vagy sem, s miután a kocogás a túlsúllyal küzdők mentsvára, ugyanilyen akut kérdés, hogy ez a mozgásforma mennyire kíméli az ízületeket. Szakértőnk megírta álláspontját.

Sokan futnak, de más-más céllal. Nézzük, hogy a fogyást miként segíti elő a futás. Elöljáróban annyit elmondanék, hogy az ízületek és az érrendszer védelme érdekében nagy túlsúllyal semmiképpen sem a futással kellene kezdeni. Kisebb túlsúly esetén viszont bátran ajánlható a futás mint a fogyást segítő sporttevékenység.

Fuss zsírégető pulzuszónában!
A zsírégető pulzuszónában történő futás (korábban átvettük a pulzuszónákat) hatékonyan harcol a zsírpárnák ellen. Ebben a pulzuszónában olyan energianyerő folyamat indul be, amikor a szervezet – hogy legalább negyven percig fenntartsa a mozgást – a zsírraktárakhoz „nyúl hozzá„. Vagyis ez mindenképpen ajánlott!

Változtass az edzéseden!
Mivel a szervezet hamar adaptálódik a terheléshez, egy idő után ez az edzésforma már nem jelent akkora ingert a szervezetednek. Ezért mindenképpen meg kell variálnod az edzéseidet. Vagy növeld a távot, vagy növeld a tempót, vagy iktass be intervall edzéseket (intenzív és mérsékelt intenzitású szakaszok váltogatása) – a lényeg: ha hosszú távon ugyanazt csinálod, nem használ.

Ne félj a nehezebb feladatoktól!
Ha már haladó futó vagy, itt az ideje, hogy a nehezebb kihívásoktól se rettenj meg. Már csak azért se, mert ha továbbra is cél a fogyás, újra és újra szükséged van új ingerekre. Meg persze akkor is, ha fejlődni akarsz, hiszen a fejlődésnek éppen úgy alapja a folyamatosan növelt terhelés, mint a fogyásnak. Fuss emelkedőkön, készülj fel versenyekre, fuss iramot, szeresd a változatosságot!

Végezz erősítő edzéseket!
Az erősítő edzések nem csak azért fontosak, mert a futáshoz szükséges izmokat tudod fejleszteni, hanem azért is, mert a legjobb zsírégető edzés a súlyzós edzés. Ha a heti két-három futóedzés mellé be tudsz iktatni két erősítést, nemcsak az izomzatod fejlődik, hanem a fogyásod is felgyorsul. Pontosabban, a fogyásod nem biztos, hiszen az izom nehéz, de hogy formásabb leszel, az biztos.

Figyelned kell, mit eszel!
A futás nem mentesít az okos étkezés alól. Attól még, hogy futsz, nem tolhatod befelé a kalóriát ész nélkül. Tartózkodj a cukros, fehér lisztes élelmiszerektől, kerüld a tartósított, előregyártott ennivalókat, igyekezz a hús, hal, tojás, zöldségek, rizs, barna rizs, köles, édesburgonya, hajdina, gluténmentes pelyhek, alacsony cukortartalmú gyümölcsök, olajos magvak és sok víz tengelyen maradni. Ha így teszel, kizárható, hogy ne legyen eredmény.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik