Valerij Lobanovszkij, a gépfutball mérnöke

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2020.12.07. 17:20
null
Valerij Lobanovszkij szerint <em> „a labdarúgás fegyveres konfliktushoz hasonlít, amelyben mindkét fél célja ugyanaz: megszerezni a győzelmet.” </em>(Fotó: AFP)
A Dinamo Kijev elleni idegenbeli mérkőzéssel zárjakedden Bajnokok Ligája-szereplését a Ferencváros. Az ukrán fővárosban ma is számos emlék tanúskodik a legnagyobb hatású kijevi futballszemélyiséget, Valerij Lobanovszkijt övező tiszteletről – a 2002-ben, 63 évesen elhunyt legendás edző munkásságában magyar szálakat is felfejtettünk.

„Látványos támadófutball? Elnézést, nem értem a kifejezést.”

VALERIJ VASZILJEVICS LOBANOVSZKIJ
Klubjai játékosként: Dinamo Kijev (1958–1964), Csernomorec Odessza (1965–1966), Sahtar Doneck (1967–1968)
Válogatottság/gól: 2/– (a Szovjetunió színeiben)
Kiemelkedő eredményei játékosként: szovjet bajnok (1961), Szovjet Kupa-győztes (1964)
Klubjai edzőként: Dnyepr Dnyepropetrovszk (1969–1973), Dinamo Kijev (1973–1982, 1984–1990, 1997–2002)
Szövetségi kapitányként:  Szovjetunió (1975–1976, 1982–1983, 1986–1990), Egyesült Arab Emírségek (1991–1993), Kuvait (1994–1996), Ukrajna (1998–2001)
Kiemelkedő eredményei edzőként: Eb-2. (1988), olimpiai 3. (1976), 8x szovjet bajnok (1974, 1975, 1977, 1980, 1981, 1985, 1986, 1990), 5x ukrán bajnok (1997–2001), 2x KEK-győztes (1975, 1986), európai Szuperkupa-győztes (1975), Bajnokok Ligája-elődöntős (1999)

Valerij Lobanovszkij sajátos futballfelfogásával iskolát teremtett, a Dinamo Kijev és a szovjet válogatott vezetőjeként kibontakoztatott radikális és újszerű szemlélete erős nyomot hagyott a labdarúgás fejlődésén. A mérhető adatokon, a fizikai teljesítményen, a végletes alapossággal kidolgozott elemzéseken, a mérnöki precizitással megtervezett csapatjátékon és nem utolsósorban az öltözőben és pályán meghonosított spártai szellemen alapuló edzői munka igazi mélységeit, szakmai titkait talán csak az utókor figyelme segített feltárni, a sikerlista azonban már életében igazolta a fő üzenetet: „A meccsek eltűnnek az emlékezetből, egyedül az eredmény marad meg.”

A Kijevben született sportember a helyi Dinamo csatáraként játszott az ötvenes-hatvanas évek fordulóján – tagja volt 1961-ben az első szovjet bajnok kijevi együttesnek –, trénerként 1973-tól két év megszakítással 1990-ig, majd 1997-től 2002-ig irányította a Dinamo Kijevet, és nyert vele egyebek mellett nyolc szovjet és öt ukrán bajnoki címet, valamint két KEK-aranyérmet (az elsőt 1975-ben éppen a Ferencváros ellen). Közben több időszakban (1975–1976, 1982–1983, 1986–1990) dolgozott a szovjet válogatott szövetségi kapitányaként, ő ült a kispadon a magyarok elleni irapuatói 6–0-s győztes világbajnoki mérkőzés során, 1988-ban pedig Európa-bajnoki ezüsthöz segítette a csapatot.

Miközben utóbbi torna idején a világ egyik legerősebb futballválogatottjáról beszélünk, amely számíthatott a hatalmas Szovjetunió minden diplomáciai és pénzügyi támogatására, a recsegve-ropogva düledező birodalom végnapjait jelezte az Eb-döntő után nem sokkal – és a szovjet diadalt hozó olimpiai futballtorna hetei alatt – megrendezett különös düsseldorfi túra. A szovjet válogatott Nyugat-Németország vendégeként lépett pályára 1988. szeptember 21-én a Rheinstadionban, és bár 1–0-ra kikapott, a szokatlan jutalom kárpótlást jelentett a kudarcért.

AZ „ISTEN KEZE” ÚJRA LECSAPOTT
„Az isten keze” fordulattal emlegetett gól miatt Diego Maradona leghíresebb kezezéseként az Anglia elleni 1986-os világbajnoki negyeddöntőn (2–1) látott megmozdulását tartja számon az utókor, a múlt héten elhunyt argentin klasszisnak azonban négy évvel később is volt egy csúnya kezezése – mégpedig a Szovjetunió búcsúját jelentő, 2–0-s argentin sikert hozó csoportmérkőzésen.

„Uraim, önök is nagyon jól látták, amit én: Maradona kézzel ütötte ki a labdát a gólvonalról. A bíró ezt nem vette észre, vagy nem akarta észrevenni. Hogy miért, az az ő dolga. Tény, hogy súlyos, helyrehozhatatlan kár érte a szovjet válogatottat” – dühöngött a nápolyi San Paolo Stadionban egyszersmind a vb utáni távozását is bejelentő Valerij Lobanovszkij szövetségi kapitány. A kijevi edző felháborodásának Nápolyban a jelenlévő újságírók előtt adott hangot. A sajtó képviselőiről fennmaradt véleménye alapján hozzátehetjük: jobb híján...

„Akárcsak az egy napig élő lepkék! Nem több! Kisgyerekek, akik a mikrofonjaikba visítoznak! Mintha élveznék a pofázást, nem ügyelve arra, miről is beszélnek. Tanáccsal szolgálnak egy edzőnek? Előbb végezzenek el egy szemesztert, hogy miként kell trenírozni a játékosokat! Nekem egy újságíró ne merjen écákat adni! Az olyan, mintha én jönnék elő néhány atom­fizikai ötlettel.”


„Ennek a mérkőzésnek a szakmai mellett gazdasági célja is volt – idézte a Képes Sport Lobanovszkij kapitányt.  – Még az Európa-bajnokságon csapatunk rendelkezésére állt egy Mercedes autóbusz. A legmodernebb típus, ez volt az EURO '88 hivatalos autóbusza. Fájt rá a fogunk. Megállapodtunk az NSZK labdarúgó-szövetségének vezetőivel, hogy az ősszel játszunk egy barátságos mérkőzést, s ennek fejében végleg átadják nekünk, a szovjet válogatottnak ezt a Mercedes-Benz társasbuszt. Ez a legkorszerűbb jármű előnyeivel, kényelmével nagy hasznára válik csapatunknak, 600 ezer nyugatnémet márkába kerülne különben, de nekünk még többe is. Minden tekintetben kifizetődő volt hát a düsseldorfi mérkőzés.”

Hogy is mondta később a kijevi mesteredző?  „A labdarúgás fegyveres konfliktushoz hasonlít, amelyben mindkét fél célja ugyanaz: megszerezni a győzelmet.” Vagy legalább egy kényelmes Mercedes-Benz társasbuszt…

Rácz László
Rácz László

De ne becsüljük alá a gépkocsinyereményt se, hiszen ahogy Rácz László, a Lobanovszkij-féle Dinamo Kijev és szovjet válogatott kárpátaljai középpályása hangsúlyozta lapunknak két évvel ezelőtt, a kijevi csúcsklubnál a szovjet autógyártás termékei bevett prémiumnak számítottak:  „Egy-egy bajnoki cím, kupasiker után vadonatúj Ladát, még jobb esetben az akkoriban a dolgozóknak elérhetetlen luxusautónak számító Volgát kaptunk mi, játékosok. Sokszor nem is maga az autó volt a jutalom, hanem a pénz, amennyiért aztán tovább tudtuk adni jókora felárral a vagyonos grúzoknak vagy a zöldségkereskedelemmel meggazdagodó örményeknek. Egy új Zsiguli a nyolcvanas években négy-ötezer rubelbe került, az örmények megvették nyolcezerért. Volgát tizenötezer rubelért lehetett kapni, nekünk fizettek érte harmincat. Hogy mekkora összegekről beszélek? A Dinamo Kijevnél a havi fizetés körülbelül kétszázötven rubel volt. Ezekkel a pénzekkel az akkori nagy sikerklub futballistái a társadalom legjobban élő rétegéhez tartoztak.”

Olyannyira, hogy a Rácz László életéről szóló portrékönyv szerint Lobanovszkij segített önálló lakáshoz is juttatni a nyolcvanas évek elején a fiatal középpályást, aki a hírhedt klubbázisról eleinte szinte menekült volna. „Két edzés között nem szívesen ment haza a kijevi kollégiumba, inkább sétált a városban, figyelte az embereket   – áll a Török Ferenc tollából megjelent 1991-es kötetben.  – Sokan laktak egy szobában, ha otthon volt mindenki, nem tudott pihenni. Az is furcsa volt neki, hogy szobatársai közül mindig az választott ruhát magának reggel, aki a leghamarabb felkelt. Ami tetszett neki a máséból, azt felvette. Ez volt a szokás. Aki utoljára ébredt, abba öltözött, ami megmaradt.”

Szabó József
Szabó József

Hát nem ezt nevezik vegytiszta kommunizmusnak? S ha már ideológiai terepre tévedtünk, megint idézhetnénk egy Lobanovszkij-klasszikust: „Ahol a demokrácia kezdődik, ott érnek véget a futballsikerek.”  A kijevi antidemokráciában pedig a rendszer mindenható ura maga a Kijevi Műszaki Főiskolán fűtéstervezői szakon végzett egykori mérnök, a tudományos csapatépítés kijevi úttörője volt, oldalán Anatolij Zelencov bioenergetikai szakértővel, aki a játékosok edzés- és meccsteljesítményét mérte és elemezte a nyolcvanas években még világújdonságnak tekinthető számítógépes módszerekkel. „Rendszerben játszani nem jelent biztosítékot a sikerre, de sokkal nagyobb az esély így nyerni, mint véletlenszerűen” – vallotta a kijevi futballfőnök, a kárpátaljai Szabó József egykori csapattársa, Oleg Blohin, Igor Belanov, Andrij Sevcsenko és Szerhij Rebrov felfedezője. Egyszersmind új értelmezési kereteket is adott a játéknak: „Ha egy futballista nem fogja fel, hogy ebben a sportágban az a legfontosabb, miként játszik valaki labda nélkül, nincs mit kezdeni az illetővel. Nélküle kell boldogulnia a csapatnak.”

A These Football Times angol nyelvű internetes magazinban néhány éve megjelent egy figyelemre méltó, hosszú és alapos cikk Lobanovszkijról, amely állítja: a mérkőzések videofelvételének tanulmányozását munkája alapjának tekintő edző a Magyar Televízió sportadásaiból másolt kalózkazetták segítségével követte nyomon az európai futballtrendeket. Mivel a Szovjetunióban az állami televízió még annyira sem kényeztette el a nézőket nyugati labdarúgással, mint Magyarországon, kérésére egy ungvári ismerőse rögzítette a kárpátaljai városban már többé-kevésbé fogható budapesti adó futballprogramjait, és rendszeresen továbbította neki Kijevbe.

Sándor István
Sándor István

„Fanatikus volt, megszállott pontossággal figyelte a mérkőzésvideókat – tanúskodott lapunknak Lobanovszkij akkoriban még szokatlan érdeklődéséről egykori magyar segítője, az 1986-os világbajnokságon a szovjet szakmai stáb tagjaként dolgozó Sándor István.Előfordult, hogy négy órán keresztül, hajnalig nézett velünk újra és újra egy-egy meccset. Néha akkor szúrt ki valami lényegeset, amikor már harmadszor vetítette a felvételt, és kezdte magyarázni, hogy látod, István, itt ez és ez történik… Minden részletre odafigyelt, kemény és határozott volt, a tekintélye pedig megkérdőjelezhetetlen. Ha edzésen vitás helyzet támadt, egy intéssel eldöntötte a kérdést, senki sem mert neki visszaszólni.”

A Dinamo Kijev a nyolcvanas években rendszeresen járt Ungvárra edzőtáborozni, a kárpátaljai napok alkalmával pedig Lobanovszkij szoros szakmai barátságot alakított ki a helyi körökben megbecsült magyar edzővel, aki máig nem felejti a szigorú futballforradalmár emberi gesztusait. „Esténként konyak mellett hosszasan elbeszélgettünk a futball kérdéseiről  – folytatta Sándor István. – Egyik évben díszes vacsorát rendeztek Ungváron a Dinamo Kijev tiszteletére, ott volt az egész csapat, sorra mondták a résztvevők a díszbeszédeket, és végül Valerij is szót kért. Csönd lett a teremben, és bevallom, kissé leizzadtam, hogy vajon mit akar mondani. Felemelte a poharát, és így szólt: »Ajánlom Sándor István egészségére és minden olyan ember tiszteletére, aki hozzá hasonlóan a futball perifériáján dolgozik!«”


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2020. december 5-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik