UEFA: Pogba új frizurával érkezett meg a monacói gálára

SZÖLLŐSI GYÖRGY (MONACO)SZÖLLŐSI GYÖRGY (MONACO)
Vágólapra másolva!
2017.08.23. 20:00
null
Pogba már megérkezett Monacóba (Fotó: UEFA)
Monaco az európai futballvilág centruma – csütörtökön legalábbis biztosan a figyelem középpontjába kerül: ekkor rendezik ugyanis a Bajnokok Ligája csoportkörének sorsolását az ehhez kapcsolódó díjátadó ünnepséggel együtt.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) és az Európa vezető sportújságait tömörítő European Sport Media a gála keretén belül hetedik alkalommal adja át az Év Játékosa-díjat, amelyet a portugál Cristiano Ronaldo, az argentin Lionel Messi (nem kell európainak lenni, elég európai országban futballozni) vagy Gianluigi Buffon nyerhet el. Nehéz lenne vitatkozni a top hármas listával (a végső sorrendet persze nyilván sokan vitatják majd), elvégre a Barcelona zsenije 11 gólig jutott a BL előző kiírásában, a Juventus legendás kapusa a döntőig vezető úton 12 mérkőzésen csak hármat kapott – más kérdés, hogy a fináléban négyet –, míg a díj legfőbb várományosa, a győztes Real Madrid klasszisa úgy lett gólkirály, hogy 12 találatából tízet az utolsó öt meccsen szerzett (az ő kitüntetését ellenzők persze számon tartják, melyiket lesről...).

Pogba és lapunk főszerkesztője
Pogba és lapunk főszerkesztője

A rendezők abban bíznak, hogy a gigasztárok, Messi és Ronaldo minden aktuális problémájuk – amelyekkel tele a média ezekben a napokban is – ellenére ott lesznek a díjátadón. Emlékezetes ugyanakkor, hogy Messi nem ment el a FIFA legutóbbi gálájára januárban, mert valószínűleg nem akart asszisztálni legnagyobb riválisa újabb kitüntetéséhez, s más feladat talán most sem vár rá, míg további szomorúság a Barca és/vagy Neymar rajongóinak, hogy a világ immár legdrágább játékosa semmilyen kategóriában sincs a jelöltek között.

Az NS-olvasóknak viszont öröm, hogy a gálának magyar vonatkozása is van, a Lyonnal BL-t nyerő, a válogatott csapatkapitányaként német színekért játszó, olimpiai bajnok Marozsán Dzsenifer ismét, immár harmadszor van ott az Év női játékosa-díjról döntő szavazás már bejelentett első három helyezettje között, ahová mellette a dán Pernille Harder (Linköping/Wolfsburg) és a holland Lieke Martens (Rosengard/Barcelona) került ezúttal. Helyszíni információnk szerint utóbbi, azaz a friss Európa-bajnok holland lány a legesélyesebb, de persze nem adjuk föl a reményt, s akárkit is hirdetnek ki győztesnek csütörtökön, büszkén szólaltatjuk majd meg a Nemzeti Sportban a magyar válogatott apuka, Marozsán János információnk szerint a Lyon elnökének magángépével helyszínre érkező leányát.

Az UEFA most először – szintén részben az újságírók, köztük tudósítónk szavazata alapján – posztonként is díjazza az elmúlt idény kiválóságait, vagyis a legjobb kapust (Buffon, Manuel Neuer vagy Jan Oblak), védőt (Leonardo Bonucci, Marcelo, Sergio Ramos), középpályást (Casemiro, Toni Kroos, Luka Modric) és csatárt (Messi, Ronaldo, Paulo Dybala).

Egy nappal később, péntek délben az Európa-liga legutóbbi idényének legjobb játékosát is díjazzák az El-csoportkör sorsolása keretében (mi abban bízunk, hogy bennünket elsősorban a Videoton ellenfeleinek kiléte foglalkoztat majd ezen az eseményen), a szűkített listára kizárólag a győztes Manchester Unitedból kerültek fel, Zlatan Ibrahimovic, Henrih Mhitarjan és Paul Pogba közül kerül ki a győztes.

A francia középpályás már szerdán Monacóba érkezett, hogy részt vegyen az UEFA hátrányos megkülönböztetés ellen küzdő, 2008-ban indított, „Respect" (Tisztelet) címet viselő kampányának rendezvényén, amelyre új frizurát vágatott magának „equal", vagyis egyenlő felirattal, az új jelszó ugyanis: „Equal game", azaz a magyarul nem túl ütősen hangzó „egyenlő játék". A „Mondj nemet a rasszizmusra" eddigi szlogen után a legnagyobb játékosok (Pogba, Messi, Ronaldo) által is reklámozott kampányt az UEFA igyekszik kiszélesíteni, s immár az az üzenet: „A futballt mindenki élvezheti, nem számít, ki vagy, honnan jössz, miként játszol – ez az egyenlő játék".

Így készült Pogba új frizurája

 

Looking forward to tomorrow prêt pour demain @manchesterunited @astarbarbers #neverfollow

401.7k Likes, 3,012 Comments - Paul Labile Pogba (@paulpogba) on Instagram: "Looking forward to tomorrow prêt pour demain @manchesterunited @astarbarbers #neverfollow"



 

A kampánynyitón, amelyre ugyancsak meghívást kaptunk, Pogba mellett, szintén lazán, „Equal game" feliratú pólóban és farmerban az UEFA szlovén elnöke, Aleksander Ceferin is részt vett, hogy személyesen üzenjen hadat a faji, nemi és mindenfajta diszkriminációnak. Külön honlap és dokumentumfilm-sorozat próbálja majd bemutatni az amatőr futball emberi történeteit e kampány keretében, az UEFA stábja máris forgatott Magyarországon – talán megirigyelték kollégánk, Csillag Péter Hátsó füves című videoblogjának és cikksorozatának sikereit...

Az UEFA elnöke az alkalomhoz illő pólóban

 

We like your t-shirt President Čeferin: 'Everyone has the right to enjoy football, no matter who you are, where you're from or how you play' #EqualGame #Launch #RESPECT

189 Likes, 1 Comments - UEFA (@uefa_official) on Instagram: "We like your t-shirt President Čeferin: 'Everyone has the right to enjoy football, no matter who..."



 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik