SOMOGYI ZSOLT 2021.05.29 00:03 Frissítve: 2021.05.29 08:44

Szuperdöntő – Somogyi Zsolt jegyzete


Lehetne az álszentség fináléja is: az idei tavasz a pillanatok alatt megbuktatott Szuperliga-kezdeményezésről marad emlékezetes. Noha az UEFA azonnal, minden gazdasági erejét és tekintélyét latba vetve emelte fel szavát a Bajnokok Ligáját veszélyeztető új sorozat ellen (a jelek szerint sikerrel), voltaképpen maga alakította ki a saját Szuperligáját – és nevezte el BL-nek. A sorozat ugyanis úgy alakult át a kilencvenes, majd a kétezres években, hogy a kis csapatok, a keletiek (a Ludogorec, a BATE, ebben az idényben szerencsére az FTC) örüljenek, ha csoportkörösök lehetnek – de éppen a hatmeccses szisztéma (csoportkör) garantálja az igazi nagyoknak, hogy tavasszal már csak az ő játszóterük legyen a Bajnokok Ligája.

 
Ez nem Guardioláról és rólam szól – Tuchel a sajtótájékoztatón

Nyilvánvaló, hogy az UEFA megijedt a Szuperligától, mert pontosan tudja, milyen vonzó: ezért nézzük a BL-t. Amelyben akkor termelődik sok pénz, ha a négy-öt angol, három spanyol, két-három olasz, két német, egy francia (az évtizedek alatt persze lehetnek kisebb változások) játszik egymással. Az a csúcsfutball, az adható el a világ nagy részén. Az UEFA érveit tiszteletben tartva ne feledjük, a Liverpool volt 2020-ban a Premier League aranyérmese, vagyis a hagyomány szerint a bajnokok között a Manchester City és a Chelsea sem indulhatott volna, csakis a nagy futballnemzeteknek kedvező BL-szisztémának köszönhették az indulási jogot.

Ahhoz meg elég jók, hogy éljenek vele, és itt meg is érkeztünk a szombat esti meccs számunkra legfontosabb szereplőjéhez. Igen, Lőw Zsolthoz, aki a PSG után a Chelsea kispadján készülhet a fináléra – az újpesti Cérna-pályáról indulva fantasztikus teljesítmény a BL-döntőig eljutni. Ne legyintsünk, a vezetőedző első számú segítője, bizalmasa kulcsember a mai futballban, összekötő kapocs a főnök és a játékosok között, szakmailag, emberileg támadhatatlannak kell lennie, éreznie kell, mikor kihez hogyan lehet és kell szólnia, egyetlen rossz gesztussal az egész öltözőben hiteltelenné válhat egy stábtag – Zsoltot Párizs után Londonban is elfogadták, tisztelik.

Furcsamód lehetett volna szombaton arany- és ezüstérmes egyszerre, ha a Chelsea a PSG-vel, az edző korábbi klubjával találkozik. Így neki is szurkolhatunk, miközben azt kívánhatjuk, a BL döntője tényleg legyen izgalmas, felejthetetlen, vagy ha úgy tetszik, szupermérkőzés.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja! 

2021.05.30 23:15:32

Bajnokok Ligája THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Leckét adott egykori mentorának.

2021.05.29 19:44:31

Bajnokok Ligája KORMANIK ZSOLT, BACSKAI JÁNOS

Sokkal több helyzetet alakítottak ki a londoniak, a manchesteri sztároknak nagyon nem ment a döntőben.

2021.05.28 23:59:05

Bajnokok Ligája SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. A hagyomány szerint a bajnokok között a Manchester City és a Chelsea sem indulhatott volna.

2021.05.13 23:40:01

Bajnokok Ligája SZELI MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY. Ne áltassunk senkit, hogy ezzel a döntéssel igazából a szurkolóknak teszünk jót.