BODNÁR ZALÁN 2021.09.30 23:22 Frissítve: 2021.10.01 23:46

Istenek alkonya a BL-ben – Bodnár Zalán jegyzete

 

Amikor 2020 tavaszán berobbant a koronavírus-járvány első hulláma, az elemzők is annyit tudtak csak mondani a jövőről, a világon senki sem tudhatja, milyen következményei lesznek. Lélekben felkészültem gazdasági válságra, háborúra, emberevésre, mindenre.

De arra nem voltam felkészülve, hogy 2021 szeptemberében ezt a két eredményt látom a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörében egymás utáni napokon: Real Madrid–Sheriff Tiraspol 1–2, Benfica–FC Barcelona 3–0. Pedig lelki szemeimmel azt is láttam, hogy futballklubok mennek csődbe és szűnnek meg a járvány miatt – de azt megint csak nehezen tudtam volna elképzelni, hogy a legnagyobb gyomrost a spanyol liga két óriása kapja.

Nehéz nem észrevenni, hogy a madridi és a katalán sztárcsapat történelmi vereségének köze van a járványhoz. Nyilván nem véletlen, hogy a tavasszal ez a két csapat már-már szánni valón kétségbeesetten kapaszkodott a Szuperliga-projektbe még akkor is, amikor két nap után nyilvánvalóvá vált, hogy halott ügy. Akkor lehetett először érezni, hogy nem a dúsgazdagok szokásos, illendőségből tett panaszáradatáról van szó, mielőtt leigazolnak egy újabb százmilliós játékost. Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke már akkor úgy fogalmazott, lényegében a „lét a tét”, az FC Barcelona pedig előbb fizetéseket csökkentett, alkalmazottakat küldött el, majd a zsebkendőbe sírva kellett elfogadni a tényt, hogy nem tudja megtartani Lionel Messit.

Önmagában persze Messi eladása még nem indokolná, hogy a Bayern München után a Benfica is felmossa a padlót a Barcával, amely a kaput sem találta el Lisszabonban. Strukturális problémák is vannak, feltehetően edzői gondok is, és a La Masia sem ontja magából a tehetségeket úgy, mint egy-két évtizede. Tudjuk, hogy az ilyen válságok a legkevésbé a játékoskerettől függnek, a mérgek a háttérből pusztítanak. A Barcelona legutóbb akkor nézett ki ilyen ágrólszakadtnak, amikor 1997 őszén a Dinamo Kijev odahaza 3–0-ra, majd a Camp Nouban 4–0-ra győzte le, pedig akkor is olyan játékosai voltak, mint Rivaldo, Luís Figo és Luis Enrique.

Lapzártánkkor azt rebesgetik, Ronald Koe­mant hamarosan Xavi Hernández válthatja. Pedig ő okos fiú, neki is tudnia kell, nem most van itt ennek az ideje, nem ez az a közeg, amelyet ő megérdemel. Hacsak nem azért, hogy vigye magával azt a másfél milliárd euró hitelt Dubai­ból, amiről a napokban írt a sajtó.

Mert ha lesz hitel, lesz minden. Újra lehet urizálni, kezdődhet minden elölről.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2021.10.02 22:30:07

Bajnokok Ligája BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A harmadik évezred ugyanis a sportban is egyre kevésbé a csodák kora. Még azt sem állíthatom, hogy mindent a racionalitás ural, mert egyre több nyugtalanító, irracionális elemmel kényszerülünk szembesülni. Ezért inkább maradjunk annyiban, a hősök és a hőstettek mintha kiveszőben lennének.

2021.09.30 21:59:35

Bajnokok Ligája BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. A mérgek a háttérből pusztítanak.

2021.09.30 21:57:58

Bajnokok Ligája MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A futballklub a Sheriff nevű cégcsoport egyetlen legális exportcikke, a birodalom többi érdekeltsége (amelybe a szupermarketektől az építőipari cégeken át a médiáig nagyon szerteágazó vállalkozások tartoznak) az inkább önkényes határokon belül prosperál, meglehetősen hatékonyan.

2021.09.29 23:40:52

Bajnokok Ligája DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Csak nyomokban található a keretben »hazai« játékos.c

2021.09.29 17:36:33

Bajnokok Ligája BACSKAI JÁNOS

Tartalékosan állt ki a torinói csapat a Chelsea ellen, de Chiesa találatával az olaszoké lett a három pont.