Kisebb őrület, kilenc gól, kiállítás és méretes Leipzig-zakó Manchesterben

Vágólapra másolva!
2021.09.15. 20:48
null
A City átrobogott a Leipzigen (Fotó: AFP)
A Manchester City kisebb gólözönt zúdított Gulácsi Péterre és az RB Leipzigre: az angol együttes, amely az előző idényben döntőig jutott, ezúttal a 6–3-ra megnyert hazai mérkőzéssel rajtolt a Bajnokok Ligájában.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT
Manchester City (angol)–RB Leipzig (német) 6–3 (3
–1)
Manchester, Etihad Stadion. Vezette: Gözübüyük (holland)
Manchester City: Ederson – Joao Cancelo, Rúben Dias, Aké, Zincsenko – De Bruyne (Foden, 71.), Rodri (Fernandinho, 59.), Grealish (Gabriel Jesus, 81.) – Bernardo Silva (Gündogan, 59.), Ferran Torres (Sterling, 71.), Mahrez. Menedzser: Pep Guardiola
RB Leipzig: Gulácsi – Klostermann, Orbán, Mukiele, Angelino – Laimer (Haidara, 60.), T. Adams – D. Olmo (Borbbey, 72.), Forsberg (Szoboszlai, 60.), Nkunku (Gvardiol, 82.) – André Silva (Poulsen, 60.)
Vezetőedző: Jesse Marsch
Gólszerző: Aké (16.), Mukiele (28. – öngól). Mahrez (45+2. – 11-esből), Grealish (56.), Joao Cancelo (75.), Gabriel Jesus (85.), ill. Nkunku (42., 51., 73.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A Manchester City 2014 ősze óta nem kapott ki német klubcsapattól, sőt a legutóbbi nyolc meccsét mind megnyerte a Bundesligából érkező ellenféllel szemben a Bajnokok Ligájában. A jó sorozatot Gulácsi Péterék sem tudták megszakítani.

A német élvonalban pocsékul rajtoló lipcseiek kezdőcsapatából ezúttal kimaradt Szoboszlai Dominik. A magyar válogatott karmestere így a 60. percben történt beállításáig csak szurkolhatott csapattársainak, köztük a két szintén magyar válogatott légiósnak, Gulácsi Péternek és Willi Orbánnak a minél jobb kezdésért.

Aké és Dani Olmo párharca a labdáért (Fotó: AFP)
Aké és Dani Olmo párharca a labdáért (Fotó: AFP)

A jó kezdés nem jött össze: a City már a 16. percben megszerezte a vezetést. Az angol átigazolási rekorder, Jack Grealish sarokrúgása után Nathan Aké bólintott a kapuba (1–0). A Leipzig éppen csak magához tért a gól jelentette sokkból, egy Kevin De Bruyne beadást követően Nordi Mukiele senkitől sem zavartatva a saját kapujába bólintotta a labdát – Gulácsinak esélye sem volt (2–0).

A félidő hajrájában szinte a semmiből szépített a német csapat, épp Mukiele fejelte vissza jó ütemben az érkező Christopher Nkunku elé a labdát, aki a hálóba bólintott (2–1). Ezzel viszont még mindig nem volt vége az első játékrésznek: a hosszabbítás pillanataiban Ferran Torres fejese után Lukas Klostermann kezére pattant a labda, a VAR-szoba jelzése után a játékvezető visszanézte az esetet, tizenegyest ítélt, Rijad Mahrez pedig kegyetlenül a bal felső sarokba vágva a labdát értékesítette is a büntetőt (3–1).

A második félidőben folytatódott az őrület: Nkunku az 51. percben másodszor is szépített, ám alig öt perccel később jött a válasz Grealishtől, aki remek egyéni akció végén tekerte el a labdát 14 méterről a kapu bal oldalába (4–2).

A City a gyors válasz után picit megint kiengedett – az ember érzése óhatatlanul az volt, az angolok a kötelező minimumnál többet nem akarnak kiadni magukból a győzelem érdekében. A 73. percben szinte a semmiből harmadszor is a kapuba talált a Leipzig – harmadszor is Nkunku –, de a manchesteri válaszra ezúttal még kevesebbet kellett „várni”, a 75. percben Joao Cancelo állította vissza a kétgólos különbséget (5–3).

A klasszikus végeredmények kedvelőinek Gabriel Jesus „kedveskedett”, a 85. percben egy többször megpattanó, leperdülő labda jutott el a csereként beállt brazil támadóig, aki balról, a kapu torkából nem hibázta el a ziccert – kialakította a 6–3-as végeredményt.

A Leipzig ekkor már emberhátrányban küzdött, a volt City-játékos Angelinhót a 78. percben második sárga lappal szórták ki a játékból. De ez a mérkőzés képén sokat nem változtatott…

A csoport másik meccsén
FC Bruges (belga)–Paris Saint-Germain (francia) 1–1

PERCRŐL PERCRE

90+4. perc: VÉGE A MECCSNEK!

90+3. perc:
Mahrez lódul meg még a jobb oldalon, Orbán próbálja kifelé szorítani, a City szélsője azért éles szögből is lő, megpattan, Gulácsi azonban védeni tudja így is!

90. perc: Négy perc a tervezett ráadás!

89. perc:
Foden közeli lövését Gvardiol blokkolja a gólvonal előtt.

87. perc:
Szoboszlai szöglete után Poulsen nem találja el a kaput...

85. perc: OTT A 6–3! Ez mondjuk magyar szempontból kicsit kellemetlenebb, mint a klasszikus… Foden szöglete után Cancelo 24 méterről, kapásból küldi vissza a kapu elé a lipcsei védelem által kifejelt labdát, Akéról levágódik, középen a lipcseiek nem tudnak tisztázni, az ötös bal csücskénél Gabriel Jesus érkezik, majd vágja ziccerben a kapuba a hatodik hazai találatot! 6–3

83. perc:
Foden balról elvégzett szöglete után a hosszúra száll a labda, Fernandinho fejel 8 méterről, Gulácsi belekap, Aké érkezik, majd behúzzák a lest!

82. perc:
Nkunku le, Gvardiol be.

81. perc:
Grealish az első BL-meccsét egy góllal és egy gólpasszal zárja, Gabriel Jesus váltja a hajrára!

78. perc:
Angelino tarolja le a felgyorsító Cancelót a félpályánál, amiért megkapja a második sárga lapját. A spanyolt kiállítják a volt csapata ellen...

75. perc: S OTT AZ ÚJABB CITY-GÓL! Cancelo
veszi át a labdát a 16-os jobb oldalánál, a kaputól jó 22-23 méterre, igazít rajta kettőt, Angelino nem támadja meg, Szoboszlai pedig mire odaér, már lő a portugál, a labda elmegy a blokkolni igyekvő lipcseiek mellett, s a kapu jobb oldalába vágódik. Gulácsi ujjheggyel talán még beleért, de segíteni megint nem tudott a csapatán... 5–3

Nkunku: mesterhármas a semmiért? (Fotó: AFP)
Nkunku: mesterhármas a semmiért? (Fotó: AFP)


73. perc: MI EZ A MECCS, DE TÉNYLEG?! Poulsen három City-játékos közt tartja meg a labdát a 16-os jobb csücskénél, majd spiccel megjátssza Nkunkut, aki szabadon veheti át a kapu irányába, s 9 méterről, jobbról kilövi a hosszút! 4–3

72. perc
: Olmo meccsének is vége, Brobbey váltja.

71. perc:
Két újabb csere az angoloknál: De Bruyne és Ferran Torres le, Foden és Sterling be!

71. perc:
Szoboszlai teszi maga elé a labdát, majd Fernandinho mellől, jó 25 méterről, jobbal megcélozza a bal felsőt. A lövés ígéretesen csapódik, de jó fél méterrel elszáll a kapu felett.

70. perc:
Szoboszlai teszi ki a labdát a bal szélen felfutó Angelino elé, aki átveszi, egy ütemet kivár, majd 10 méterről lő, ezúttal Joao Cancelo blokkolja a spanyol próbálkozását.

69. perc: Cancelo próbálkozik meg egy áltövéssel kissé jobbról, Angelino blokkol!

67. perc: GÓL, DE NEM GÓL! Joao Cancelo ismét fantasztikusnak tűnő indítást ad, Ferran Torres lép ki a leshatárról, majd 9-10 méterre a kaputól Gulácsi mellett ellövi annak bal oldalát! A partjelző viszont beinti a lest... a VAR-szoba pedig megerősíti a játékvezetők pályán hozott döntését! Nincs gól.

64. perc:
Cancelo indítja remek ütemben Gündogant, aki mellel maga elé teszi a labdát, majd szökteti önmagát, Gulácsi él együtt jól a játékkal, és a kapujából kimozdulva ment a német középpályás elől.

60. perc:
Három friss ember a Leipzignél, Laimer, André Silva és Forsberg le, Haidara, Poulsen és SZOBOSZLAI be!

59. perc: Annyi csere, csak győzzük könyvelni – a City kezdi a sort, Rodri helyén Fernandinho, Bernardo Silva helyén Gündogan.

57. perc: Angelino kap sárgát. De Bruynét rántotta le.

Grealishnek ezúttal nem kellett megküzdenie pályára dobott poharakkal, igaz, nem is az ellenfél tábora előtt ünnepelt (Fotó: AFP)
Grealishnek ezúttal nem kellett megküzdenie pályára dobott poharakkal, igaz, nem is az ellenfél tábora előtt ünnepelt (Fotó: AFP)

56. perc: MEGLÖVI A NEGYEDIKET A CITY! Aké szinte vaktában vágja előre a labdát, a vendégtérfél bal szélén, a kaputól jó 35-40 méterre Grealish veszi át, a védők viszonylag távol állnak tőle, felgyorsít, a 16-os csücskénél befelé húz, majd 13-14 méterre a kaputól eltekeri a bal kapufa belső éle mellé. Gulácsi hiába repült, nem volt esélye kipaskolni... 4–2

53. perc: De Bruyne a jelek szerint rendben van, legalábbis erre utal, hogy 18 méterről, szinte középről, ballal nem sokkal tekeri a jobb kapufa mellé a labdát!

51. perc: ÚJFENT SZÉPÍT A LEIPZIG! De Bruyne próbálja zárni a területet a labdát vezető Dani Olmóval szemben, a belga egyszer csak megbotlik és elesik, a spanyol középpályás ezt kihasználva felgyorsít, a védővonal mögé íveli a labdát, az ötös bal oldalánál Nkunku érkezik, s a pillanatnyi emberfórral élve a kapuba bólint! 3–2

49. perc: Adams kapott sárgát. Grealisht rúgta meg.

46. perc: A City Aké labdaszerzése után kontrázhat, De Bruyne jó 50 méteres indítása után Ferran Torres kerül helyzetbe, aki 13 méterről, enyhén balról, futtából a kapu közepén helyezkedő Gulácsi kezei közé gurít.

46. perc: Elkezdődött a második félidő!

SZÜNET

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

45+2. perc: GÓÓÓÓÓL! MAHREZ BELŐTTE!
Gulácsi elvetődött jobbra, de esélye sem volt az algériai lövésével szemben: Mahrez erőből, ballal a bal felsőbe vágta a labdát! 3–1

45+2. perc:
Klostermann kezezés miatt kap egy sárgát.

45+1. perc: A játékvezető is visszanézi Torres fejese után Klostermann kezezését... Majd megadja a büntetőt!

Egy perc közben a tervezett ráadás!

45. perc: Ferran Torres fejel 7 méterről, Klostermann érkezik mögötte és ahogyan tisztázni igyekszik, a kezére pattan a labda... Elsőre nem fúj semmit a játékvezető. Viszont kiírják, hogy a VAR vizsgálja a szituációt.

42. perc: SZÉPÍT A LEIPZIG!
Forsberg adja be a labdát a 16-os bal oldalától, a hosszún Mukiele érkezik, visszafejeli a labdát az érkező Nkunku elé, aki 6 méterről, enyhén jobbról a hazai kapuba bólintja a szépítést jelentő találatot. 2–1

40. perc:
Dani Olmo veszi maga elé a labdát mellel, majd egy pattanás után kissé jobbról, 22 méterről lő, most De Bruyne blokkol jól!

39. perc: Rúben Dias számolja el magát egy keresztlabdánál, a bal szélen Angelino fut fel és veszi át a labdát, a 16-oshoz érve befelé húz, majd laposan centerez, Aké vágja ki az érkező André Silva elől.

36. perc: Grealish lő 10-11 méterről, balról, Gulácsiról kipattan a labda, B. Silva érkezik a kipattanóra, de a magyar kapus szerencséjére a partjelző behúzza a lest.

35. perc: Írjunk valamit a Leipzig támadójátékáról is... André Silva futott lesre ismét! A játékvezető és a partjelző azért engedte, hogy végigmenjen az akció, a portugál támadó Olmo átadása után 8 méterről előbb még Édersonba passzolta a labdát, majd a lecsorgót már a kapuba pofozta – a lényegi részt illetően feleslegesen.

34. perc: Mahrez jobbról érkező beadását Orbán fejeli el a védővonal mögé beinduló Torres elől.

Mukiele öngóljával már kétgólos előnyben a City (Fotó: AFP)
Mukiele öngóljával már kétgólos előnyben a City (Fotó: AFP)

A City a legutóbbi nyolc meccsét megnyerte német csapatok ellen a BL-ben, s sorozatban 13 meccse veretlen németekkel szemben. Legutóbb még 2014 őszén, a Bayern München otthonában kapott ki Bundesliga-együttestől.

28. perc: GÓÓÓÓÓÓL! ÖNGÓL! De Bruyne négy lipcsei szorításában cselezi el magát a 16-os jobb csücskéig, középmagasan beadja a labdát, a hosszúnál Mukiele érkezik, és az ötös csücskétől egy csacska, felszabadítónak szánt mozdulattal Gulácsi mellett a saját csapata kapujába bólint! 2–0

26. perc: Grealish ezekben a pillanatokban a meccs főszereplője. Most a 16-os bal csücskénél harcol ki szabadrúgást. A labdát De Bruyne íveli be élesen a kapu elé, a hosszúnál teljesen üresen érkezik Aké, Gulácsi próbálja zárni a bal sarkot, de szerencséjére a holland nem éri el a beadást!

25. perc: Grealish ismét Aké fejét keresi a labdával, aki ezúttal a hosszúnál emelkedik a magasba, de a fejese nem találja el a kaput.

25. perc: Grealish húz befelé balról, majd lő, Klostermann blokkjáról perdül szögletre a labda.

24. perc: Ez hogy nem talált kaput?! Forsberg ad remek ütempasszt egyérintőben a jobb szélen meglóduló Nkunku számára, ám a francia 12 méterről, kissé éles szögből, ám tiszta helyzetben a jobb alsó mellé lő! Az átadásnál a labdát átlépő André Silva mondjuk lesen volt, így ha pontosabb a befejezés, az sem számított volna sokat... Maximum Nkunku önbizalma szempontjából!

22. perc: Grealish játszik össze De Bruynével a kis szögletnél, de ahogy visszakapja a labdát, még lesen állt...

21. perc: Mahrez próbálkozott meg egy lövéssel 14 méterről, enyhén jobbról, Orbán blokkolta, talán a kezét is érte a labda, de a játékvezető nem látott 11-est.

Aké fejesből szerzett gólját ünnepli a City (Fotó: AFP)
Aké fejesből szerzett gólját ünnepli a City (Fotó: AFP)

Az idényben a 12. City-gól ez... A 11. City-játékostól.

16. perc: GÓÓÓÓÓÓL! VEZET A CITY! Grealish végezhetett el szögletet balról, középen Mukiele és Orbán egymást zavarják felugrás közben, ezt használja ki Aké, aki lendületből érkezve, hat méterről, középről a kapu jobb oldalába bólint! Gulácsi még belekap, de csak a léc aljára tudja paskolni a labdát, onnan pedig a gólvonalon túlra és a hálóba vágódik. 1–0

14. perc: Aké kifejelt labdáját Dani Olmo 25 méterről, egy pattanás után próbálta meg kapura küldeni, de méterekkel a cél fölé szállt a középről leadott lövés.

12. perc: Dani Olmo lódulna meg a jobb szélen, Zincsenko jobb kézzel belecsap az arcába. Sárga az ukránnak.

11. perc: Ferran Torrest borítja fel a 16-oson belül Adams, ám mielőtt a hazaiak igazán hangosan elkezdenének büntetőt reklamálni a játékvezető beinti a lest.

10. perc: André Silva futott lesre. Mindezt úgy, hogy a hazai kaputól jó 40 méterre kapta a labdát. A City-védők eddig jól lépnek ki a területekről... No nem mintha sok alkalommal kellett volna bizonyítaniuk eddig a meccsen.

8. perc: De Bruyne kezezett, miközben megpróbált labdát szerezni a lipcsei 16-os előterében. A játék jelenlegi képét jól jellemzi, hogy Orbán és Laimer hosszú másodperceket csennek el a szabadrúgás elvégzése előtt a játékidőből. Laimer nem is előreíveli a labdát, hanem hazaadja Gulácsinak inkább.

Ahogyan arra számítani lehetett, letámad a meccs elején a City. Az angol együttes támadóbb szellemű játékosai, De Bruyne, Grealish, B. Silva, Mahrez és Ferran Torres folyamatosan változtatják a pozíciójukat, hol itt, hol ott tűnnek fel, nem lehetne megmondani, hogy ki pl. a jobb szélső és ki a bal oldali középpályás, mert két perccel később épp a másik poszton tűnik fel az adott futballista.

5. perc: De Bruyne centerez második szándékból jobbról, középen Mahrez jön, de Klostermann tisztázni tud előle, ráadásul úgy húzza ki a labdát, hogy még szöglet se legyen a dologból.

4. perc: Eddig rá jár a rúd a Leipzig játékosaira: most Adams szája szakadt fel, miután Rodri egy vétlen mozdulattal alig két méterről arcon rúgta a labdával.

2. perc: Nkunkut kell máris ápolni, Angelino adta be balról a labdát, Aké felszabadítás közben ütközött a franciával, aki ezt követően pechesen fogott talajt.

A City világoskék mezben, kék nadrágban és sportszárban, a Leipzig egy sötétebb kék alapú, lilás-rózsaszínes mintázatú felsőben, egy árnyalattal még sötétebb kék nadrágban és sportszárban futballozik.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés!

Pályára vonultak a csapatok. Szól a Bajnokok Ligája himnusza!

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Gulácsi Péternek a Manchester City támadói ellen kellene kifőzni valamit (Fotó: AFP)
Gulácsi Péternek a Manchester City támadói ellen kellene kifőzni valamit (Fotó: AFP)

Az RB Leipzig az előző hétvégén a Bayern Münchentől kapott ki 4–1-re a Bundesligában, s kisebb meglepetésre négy fordulót követően mindössze a 12. helyen áll az eddig megszerzett három pontjával. A Manchester City szintén négy bajnokin van túl a jelenlegi évadban: a Tottenham ellen kikapott, azt követően kétszer is 5–0-ra nyert, előbb a Norwichon, majd az Arsenalon átgázolva. A legutóbbi fordulóban a Leicester City elleni rangadót 1–0-ra nyerte meg Pep Guardiola együttese.

A két csapat most először találkozik a Bajnokok Ligájában, sőt, még soha egyetlen tétmeccsen sem mérkőzött meg egymással a Leipzig és a Manchester City. A City az európai kupaporondon eddig 27-szer meccselt német együttessel, 17 alkalommal nyert, háromszor döntetlent játszott és hétszer kikapott. Legutóbb a 2020–2021-es BL-kiírásban a Borussia Dortmund volt német klubcsapatként az „égszínkékek” ellenfele, a manchesteriek a negyeddöntő mindkét meccsét 2–1-re nyerték.

A Leipzig hat mérkőzést tudhat maga mögött angol klubok ellen, a mérlege kiegyenlített: három győzelem, három vereség. 2020 tavaszán a Tottenhamet kiejtette a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében (1–0, 3–0), majd a 2020–2021-es kiírás csoportkörében előbb Manchesterben kapott egy ötöst a Unitedtól, később pedig nyert Ole Gunnar Solksjaer együttese ellen 3–2-re. Gulácsi Péterék legutóbbi élménye nem túl édes az angolokról: a Budapesten lejátszott párharcban két vereséggel (0–2, 0–2) maradtak alul a Liverpoollal szemben a legjobb 16 között.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik