A csereemberek döntöttek Lipcsében a City javára

Vágólapra másolva!
2023.10.04. 20:45
null
A kispadok döntöttek (Fotó: AFP)
A Bajnokok Ligája G-csoportjának 2. fordulójában az RB Leipzig 3–1-re kikapott odahaza a címvédő Manchester Citytől. A csoport másik mérkőzésén a Crvena zvezda 2–2-es döntetlent játszott a Young Boysszal.

 

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
2. FORDULÓ
G-CSOPORT
RB Leipzig (német)–Manchester City (angol) 1–3 (0–1)
Lipcse,
RB Aréna, 45 228 néző. Vezette: Artur Soares Dias (portugál)
Leipzig:
Blaswich – Klostermann, Simakan, Lukeba, Raum – Simons, Schlager, Seiwald (A. Haidara, 85.), Forsberg (Sesko, 70.) – Openda (Werner, 70.), Poulsen (Baumgartner, 75.). Vezetőedző: Marco Rose
Man. City: Ederson – Walker, Dias, Akanji (Aké, 72.),Gvardiol – Rodri, R. Lewis – Foden (Julián Álvarez, 79.), Bernardo Silva (Matheus Nunes, 87.), Grealish (Doku, 72.) – Haaland. Menedzser: Pep Guardiola
Gólszerző:
Openda (48.), ill. Foden (25.), Julián Álvarez (84.), Doku (90+2.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Ahogy várni lehetett, nem volt magyar játékos az RB Leipzig kezdőcsapatában a Manchester City elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen. Willi Orbán sérülés miatt nem léphetett pályára, Gulácsi Péter pedig nemrégiben tért vissza térdszalag-szakadásából felépülve, a kaput pedig mostanság nem ő, hanem Janis Blaswich védi.

A két együttes nem olyan régen találkozott egymással, ugyanis a Bajnokok Ligája előző kiírásában a nyolcaddöntőben is összecsaptak, akkor Angliában 7–0-ra nyert a City, míg Lipcsében 1–1-es döntetlen született. A februári németországi összecsapáson Szoboszlai Dominik és Willi Orbán is végig játszott, a németek gólját pedig az a Josko Gvardiol szerezte, aki ma már a Manchester Cityt erősíti.

Az angolokra nem jellemző, hogy egymás után kétszer is vereséget szenvednek, ám most megtörtént, így egy Newcastle (0–1, Ligakupa) és egy Wolverhampton (1–2, Premier League) elleni vesztes találkozóval a hátuk mögött léptek pályára a Red Bull Arénában.

Fotó: AFP
Fotó: AFP


Már a mérkőzés elején úgy tűnt, nem szenvedi el sorozatban harmadik vereségét a Manchester City, ugyanis már az első perctől a kezébe vette az irányítást, és Phil Foden révén a 25. percben megszerezte a vezetést. Szép támadás végén talált be az angol középpályás, a 18 éves Rico Lewis remekül szolgálta ki csapattársát, a fiatal támadónak ez volt a negyedik mérkőzése a BL-ben, és először fűződött gólpassz a nevéhez. Az első félidőben nagy volt a vendégek fölénye, a Leipzig csupán 23 százalékban birtokolta a labdát, és nem volt lövési kísérlete sem...

Ám a fordulás után három perc sem telt el, és első kapura lövéséből gólt szerzett a lipcsei együttes: Lois Openda talált be. A 23 éves belga támadó a nyáron érkezett Lensból Lipcsébe, s remekül kezdett új klubjában, tizedik meccsén már az ötödik gólját szerezte, ráadásul ez a találat volt az első, amelyet a Bajnokok Ligájában ért el.

Foden közel volt hozzá, hogy ismét megszerezze a vezetést csapatának, ám szabadrúgása után a lécről pattant ki a labda. A folytatásban úgy tűnt, a Manchester City nem tudja gólra váltani a hatalmas fölényét, amikor a csereként beálló Julián Álvarez, Jérémy Doku páros eldöntötte a mérkőzést: mindketten betaláltak egyszer a másik gólpasszából.

A City először nyert a BL-ben Lipcsében. 1–3

#ManCity pic.twitter.com/jvpA4kk1kV



A csoport másik mérkőzésén
a Zvezdának már a 6. percben volt egy nagy lehetősége, ezt viszont még a vendégek kapusa, Anthony Racioppi bravúrosan hárította. A 35. percben viszont már nem úszta meg a Young Boys, Cherif Ndiaye gyönyörű passzt helyezett a hálóba, megszerezve a hazaiaknak a vezetést. A svájciak a 48. percben egyenlítettek, majd a 61. percben büntetőből is betaláltak, hogy átvegyék a vezetést. Ennek ellenére a szerbek sem hátráltak meg, és a 88. percben ismét eredményesek voltak, ezzel döntetlenre mentették a találkozót, és megszerezték első pontjukat a csoportkörben.

Crvena zvezda (szerb)–Young Boys (svájci) 2–2 (Ch. Ndiaye 35., Bukari 88., ill. Ugrinic 48., Itten 61. – 11-esből)

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Manchester City 2 2 0 0 6–2 +4 6
2. RB Leipzig 2 1 0 1 4–4 0 3
3. Young Boys 2 0 1 1 3–5 –2 1
4. Crvena zvezda 2 0 1 1 3–5 –2 1

PERCRŐL PERCRE

90+4. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+2. PERC NAGYON ELDŐLT, egy kiváló, Walker indította kontra végén JÉRÉMY DOKU Álvarez remek passzát jobbal a bal alsóba teszi 14-ről, picit balról, 1–3!

Három perc a ráadás.

87. perc Matheus Nunes váltja a végére az elfáradó Silvát.

86. perc Baumgartner 18-ról jobbal nem sokkal lő a bal felső fölé!

85. perc Amadou Haidara be, Seiwald le, szűrőcsere.

84. PERC VEZET A CITY, Doku passzol balról laposan egy csel után JULIÁN ÁLVAREZHEZ, aki picit balról, 17 méterről jobbal a bal felső sarokba tekeri a labdát. 1–2!

83. perc Lewis remek passzával az ötös előtt Haaland, lőne is, de közbelép az utolsó pillanatban Klostermann!

82. perc Gvardiol felcsap balszellőnek, de nincs, aki kísérje. Vissza is fordul gyorsan.

Álvarez 8-szor lőtt kapura a Crvena zvezda ellen, és 7 helyzetet alakított ki a társaknak. Ez BL-rekord, Karim Benzemával s Arjen Robbennel egyetemben.

79. perc Julián Álvarez váltja Fodent, karmester helyett csatár.

78. perc David Raum kap sárga lapot Gvardiol ellökéséért.

75. perc Christoph Baumgartner be, Poulsen le.


73. perc Xaver Schlager kap sárga lapot, nekiment Lewisnak.

72. perc Akanji és Grealish le, Jérémy Doku és Nathan Aké be.

71. perc Haaland 22-ről jócskán a léc fölé lő.

70. perc Benjamin Sesko és Timo Werner be, Forsberg és Openda le.

68. perc Foden jobbról középre adott labdája az ötösön Klostermanné. Foden újabb beadása is a német védőé!

A Manchester City menedzsere, Pep Guardiola négy alkalommal találkozott Marco Rosével ellenfélként, a négy meccsből hármat megnyert a legénysége, egyszer ikszelt. Amikor nyert a spanyol csapata, soha nem kapott gólt.

65. perc Újabb veszélyes hazai kontra, Simons passzát Forsberg 13-ról, kissé jobbról jócskán a jobb alsó mellé vágja.

Az RB Leipzig a legutóbbi hét BL-meccséből csak egyet veszített el: a City ellen, hét nullára. A német csapat először nyerheti meg a csoportkör első két mérkőzését a BL-ben.

Nem megy ma neki


64. perc Haaland ballal a jobb alsóba lőne 18-ról, vetődve véd Blaswich.

62. perc Raum akasztja azonnal a jobb szélen meginduló Silvát. Szabadrúgás. Foden éles szögből kapura tekeri a szabadrúgást, amely majdnem beakad a túlsó felsőbe... LÉC! Fordított Détári-szögből lőtt az angol, ballal.

60. perc Foden most balról ad be, ballal, Haaland fejelne az ötösről, de megelőzi őt az utolsó pillanatban Lukeba!

57. perc Majdnem négy! Foden bal oldali, lapos beadását az ötös jobb sarkáról jobbal a bal alsó mellé rúgja bevetődve Haaland, Simakant éppen csak megelőzve.

56. perc Nyom a City, helyzetek nélkül. Haaland négy meccse góltalan a BL-ben, ez a negatív rekordja.De 31 meccsen 35 gólja van.

50. perc Gvardiol ellöki Simonst, sárga lap nincs, előtte Simanak ment neki Gvardiolnak. Dettó.

Openda: 10 meccs a Lipcsében, 5 góllal és 2 gólpasszal. Az első 4 hazai meccsén mindig eredményes volt.

Az első hazai lövés a kapu felületére. 1/1.


48. PERC EGYENLŐ, Poulsen passzával lefutja, majd leütközi védőjét, Akanjit LOIS OPENDA, és jobbal a jobb alsóba lő kissé jobbról, 14 méterről. 1–1!

46. PERC FOLYTATJUK!

45 228 néző, abszolúte telt ház.


73 százalékban volt a Citynél a labda, 393-at passzolt, a hazaiak csak 128-at. 10-szer lőttek kapura a vendégek, 4-szer annak felületére, a Lipcsénél ez az arány 1/0.

E párharc legjobb góllövői:
Erling Haaland 5
Christopher Nkunku 3
Rijad Mahrez 3


45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

43. perc Openda 18 méteres lövése Gvardiolról szögletre pattan.

40. perc Poulsen jobb oldali beadása éppen csak magas középen Forsbergnek. Veteránok: előbbi 2013, utóbbi 2015 óta a Lipcse játékosa. A jelenlegi keretből Poulsen került leghamarabb a klubhoz!

35. perc Támadnak a hazaiak, de igen pontatanul. A feladat pedig adott: az RB Leipzig az előző idényben megverte odahaza a címvédőt, a Real Madridot. Az egyetlen csapat, amely egymást követő két idényben is megverte a BL címvédőjét, az az Atlético Madrid, amely 2015-ben a Barcát, 2016-ban a Real gyűrte le.


30. perc
Simons váratlanul sarkazza a labdát Openda elé, annyira, hogy az ék sem számít erre. Foden fifikás passzát balról, éles szögből a túlsó alsó mellé vágja Haaland.

A Manchester City a legutóbbi 21, németek elleni BL-mérkőzéséből mindössze egyet veszített el, 4 iksz mellett. Az a vereség azonban éppen Lipcsében történt, 2021 decemberében.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

 

28. perc Feljebb tolja a védekezését a hazai csapat, de egyelőre nem sok látszatja van a gyakorlatban. Haaland visszatolja a labdát Fodennek, aki lő is a 16-os előteréből, de blokkol Seiwald.

Foden: 12 meccs az idényben, 2 góllal és 4 gólpasszal. Lewis: 6/0/1.


25. PERC VEZET A CITY! Lewis passzol a jobb szélen Silvának, a visszakapott labát jobbról laposan középre adja, 11 méterről PHIL FODEN a bal sarokba lő, jobbal, félmagasan, Seiwald mellől. A labda lepattant a földre is, a kapusnak esélye sem volt: 1–0 a Citynek!

23. perc
Forsberg adhatna be jobbról, de szereli őt Rodri és Gvardiol. Poulsen kioszt egy sallert a mellette elfutó Lewisnak. Sárga lap nincs. Gvardiol: 87 meccs a Lipcsében, 8 kanadai ponttal.

18. perc Foden labdát szerez a 16-os előtt, két remek csel után jobbal nagyon a bal felső mellé lő középről, 14-ről. Forsberg értő, testtel történő lökése is kellett hozzá.

16. perc Kissé balról, hét méterről ballal az előtte álló, elforduló Lukebába lő Silva. Büntető lesz? Mit mond a VAR? Tovább.

12. perc MELLÉ! Lewis beadását rossz helyre fejeli az ötösről Simakan, középre, Lewis lövését blokkolja Klosterman, de Foden elviszi balra a labdát, és ballal a bal, azaz a túlsó alsó mellé lő, ám úgy, hogy Silva éppen csak lemarad a labdáról!

A Manchester City a legutóbbi 30 Bajnokok Ligája-csoportmeccséből mindössze kettőt veszített el.

8. perc
Foden lő kapura a 16-os előteréből, de közbelép Simakan... és könnyedén blokkol.

6. perc Lewis ad be jobbról rosszul be egy szabadrúgást. Simons lökte el fiatal kollégáját előtte.

4. perc Akanji többnyire középpályást játszik ma, mint Stones szokott olykor a Cityben.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak piros-fehér mezben és fehér nadrágban, a vendégek tiszta szürke-feketében.

 


 


Egy kis örökmérleg: 4 mérkőzés, 1 német és 2 angol sikerrel, 6, ill. 15 rúgott góllal.

JÖTTEK-MENTEK!
A Leipzigtól a Manchester Cityhez:

2023, Josko Gvardiol, 90 000 000 euró
A Citytől a Lipcséhez:
2021, Angelino, 18 000 000
2019, Angelino, kölcsönbe, 2 000 000
2019, Noah Ohio

Eltiltott nincs.

A hazaiaktól Dani Olmo, Timo Werner, Benjamin Henrichs, El Chadaille és Willi Orbán sérült, a vendégektől Kevin De Bruyne, John Stones és Zack Steffen maródi.

Simakan: de Orbán, se Gulácsi nincs körötte (Fotó: AFP)
Simakan: de Orbán, se Gulácsi nincs körötte (Fotó: AFP)

 

Az Opta adatelemző cég nyáron készített elemzést a PSV-nél eltöltött idényéről, számítása szerint Simons stílusa és eddigi számai az utóbbi 15 évben Claudio Pizarro, Alexis Sánchez és Sadio Mané egy-egy nagyszerű idényeihez hasonlíthatók. Ha Marco Rose az átmenetekre épít a City ellen, Simons rendkívül veszélyes fegyver lehet az elmúlt héten a Newcastle-tól és a Wolverhamptontól is vereséget szenvedő Manchester City kapujára.

A húszéves támadó középpályás nyolc tétmeccsen lépett pályára piros-fehérben, három gólt szerzett és négy gólpasszt osztott ki. A sokatmondó adatok mellett érdemes kiemelni, mennyire hatékonyan alakít ki helyzeteket váratlan előretörések, megindulások nyomán.

„Libabőrös vagyok az izgalomtól, nagyon várom már a Manchester City elleni találkozót – nyilatkozta az RB Leipzig honlapjának Xavi Simons. – Ilyen ellenféllel szemben csak jó meccset lehet játszani. Két hete bemutatkoztam a Bajnokok Ligájában, de sokáig nem érezhettem magam elvarázsolva, hiszen háromnaponta játszunk, és mindig ugyanaz a mentalitás kell. Amikor meghallottam a sorozat indulóját, akkor jöttem rá, hogy hol is vagyok. Mindenki tudja, milyen jól bánik a labdával a Manchester City, és hogy milyen minőséget képviselnek a támadói. Én most azt mondom, ötven-ötven százalék az esély, mi leszünk itthon, s bár az előző kiírást ők nyerték meg, ez már új idény, és már nem számít a múlt.”

Az idényt fantasztikusan kezdő Xavi Simons azonban biztosan játszik, és ezúttal a City ellen mutathatja meg, miért ő az egyik legizgalmasabb játékos Európában.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy az idegenbeli mérleg két vereség, 3–13-as gólkülönbséggel (tavasszal 7–0-ra, két éve 6–3-ra nyert a City Angliában), ám ezzel a problémával egyelőre nem kell foglalkoznia Marco Rosénak. Willi Orbánra még mindig nem számíthat a német szakember, és arra is várni kell, hogy Gulácsi Péter kiszorítsa a kapuból Janis Blaswichot.


Az RB Leipzignek van miért visszavágnia a Manchester Citynek, hiszen tavasszal óriási pofonba szaladt bele a BL-nyolcaddöntőben. A 2021–2022-es idény csoportkörében hazai pályán 2–1-re legyőzte az akkor épp Achim Beierlorzer megbízott edző által irányított csapat Josep Guardioláékat, és a 2023-as nyolcaddöntőben is jól sikerült a hazai első meccs, 1–1-re végeztek a felek a Red Bull Arenában.

De...

KÉTARCÚ PÁROSÍTÁS az RB Leipzig–Manchester City. A felek négyszer találkoztak történetük során, kétszer Lipcsében, kétszer Manchesterben, és az eddigi eredmények alapján megnyugodhatnak a németek, szerdán nem lesz kiütés…

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A LIPCSE–MAN. CITY MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik