Foci a barátságért: egy hét nyár, Guinness-rekord és BL-döntő Madridban

IZSÁNYI SZABOLCS (Madrid)IZSÁNYI SZABOLCS (Madrid)
Vágólapra másolva!
2019.06.02. 16:25
Élete eddigi legnagyobb kalandját élhette át Madridban a Ferencváros három fiatal labdarúgója, az U12-es fiúcsapatból Madarász Ádám, és Mudra Márk, valamint az U14-es lánycsapatból a szintén 12 esztendős Vas Hajna, akiket a Gazprom égisze alatt zajló Foci a barátságért program keretében hívtak meg, hogy együtt futballozzanak a világ minden tájáról érkező, hasonló korú gyermekekkel, majd megnézzék a Bajnokok Ligája döntőjét.

A program magyarországi társszervezője nem véletlenül fordult a Ferencvároshoz, az U12-es fiúcsapat fölényesen megnyerte a Közép-nyugati első osztály küzdelmeit, a legfiatalabb korosztályú lánycsapat pedig alig maradt le az MTK-tól a Közép-csoportban. A kis Fradi-küldöttséget Korolovszky Gábor, az U12-es fiúcsapat edzője kísérte el a madridi eseményre, amely a nevéből adódóan a futball mellett a barátság fontosságát hirdette, és tett is érte, hogy az egy országból érkező gyerekek ne „nőjenek össze”, hanem vegyüljenek a többiekkel.

A szabályokból adódóan a magyarok nemcsak, hogy nem lehettek egy csapatban, arra is kényesen ügyeltek, hogy a Madridtól mintegy 60 kilométerre fekvő táborban más-más kunyhókban legyenek elszállásolva. A hivatalos nyelv az angol volt, amivel azért a 12 éves magyarok többségének alaposan meggyűlik a baja. A magyar küldöttségből az egyetlen kivételt Kupa-Kovács Barnabás jelentette, aki nem focizni, hanem fiatal újságíróként egy más szakmába való betekintés miatt érkezett, és villámgyorsan megtalálta új cimboráit…

HAJNA EDZÉS KÖZBEN

Az első két nap a többiek számára azért döcögősebb ismerkedéssel telt, a gyerekek ekkor edzettek együtt új csapattársaikkal és szintén gyermek edzőikkel, s ekkor látszott, hogy nem mindenhol feltétlenül a futballtudás döntött a gyerekek kiválasztásakor.


Mudra Márk (első sor, jobbra) és a Hópárducok csapata
Mudra Márk (első sor, jobbra) és a Hópárducok csapata

Madarász Ádám és Mudra Márk azért nem panaszkodhatott, mindkettejük csapatában voltak nagyon ügyes labdarúgók, akik közül egy a szabályoknak megfelelően lány volt. Vas Hajna csapatába ketten is kerültek, ráadásul egy csoportba sorsolták őket Márkékkal.

MÁRK GÓLJA HAJNÁÉK ELLEN

A nyolc csoportból csak az elsők jutottak tovább, ez a magyar trióból csak Madarász Ádám csapatának, a Piszeorrú Majmoknak (mindegyik csapatot egy-egy veszélyeztetett állatfajról nevezték el), amelyben egy mozgáskorlátozott brit srác is volt, sikerült. Hajnáék (a csapat neve Fossza volt) győzelem, Márkék (Hópárduc) vereség nélkül, egy győzelemmel és két döntetlennel estek ki, az egyetlen magyar rangadó 5–0-val zárult.

Madarász Ádámot (középen) az elődöntőig menetelő Piszeorrú Majmok csapatkapitányának választották
Madarász Ádámot (középen) az elődöntőig menetelő Piszeorrú Majmok csapatkapitányának választották

Az a hetes, amelyben Ádám megkapta a csapatkapitányi karszalagot, végül egészen az elődöntőig menetelt, de abban kikapott a későbbi győztes, a finálét szombaton a madridi főtéren, a Plaza Mayoron szétlövéssel megnyerő Antiguai Siklóktól.

Elszontyolodva azonban egyik magyar sem lehetett, egyfelől, mert az egész héten egy szál felhőt sem láttunk az égen, másrészt mert az időközben edzőkonferenciák és kisebb szakmai kurzusok sorát végigjáró Korolovszky Gábor ugyanis nem győzte hangsúlyozni a srácoknak, hogy bár futballozni jöttek Madridba, ez az egész inkább a jókedvről, a lazításról, a kikapcsolódásról és a barátkozásról szól.

Vas Hajna (középen fejel) a Guinness-rekord megdöntése közben
Vas Hajna (középen fejel) a Guinness-rekord megdöntése közben

Hajnának a focitornán felül még volt egy különleges feladata: részt vehetett azon az edzésen, amelyből végül hitelesítettGuinness-rekord lett: egyszerre 57 nemzet (egy-egy) képviselője vett részt egy fociedzésen (a korábbi csúcs 50 nemzet volt). Nem nagyolták el a tréninget, Miguel Puig, a Barcelona utánpótlás-akadémiájának vezetője minden gyakorlatot pontosan leírt a fiúknak és lányoknak, nem is lehetett kérdés, hogy a Guinness hivatalossá tette a rekordot.

HAJNA A GUINNESS-REKORDOT JELENTŐ EDZÉS KÖZBEN

A szombat ezek után a döntő megtekintésével, városnézéssel, és az egész program megkoronázásaként a Liverpool–Tottenham BL-döntő megtekintésével telt. Bár a meccs színvonalára rányomta a bélyegét a tét, az angol szurkolók által teremtett fergeteges hangulatnak köszönhetően is feledhetetlen élménnyel gazdagodtak a gyerekek a Wanda Metropolitanóban és a madridi nyárban.

A Guinness-rekorder társaság, köztük Vas Hajna (a gyerekek közül a hátsó sorban jobbról az ötödik)
A Guinness-rekorder társaság, köztük Vas Hajna (a gyerekek közül a hátsó sorban jobbról az ötödik)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik