BL: ott lesz a döntőn a 14 éves debreceni gyermekújságíró is

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.05.18. 11:03
null
A milánói nemzetközi focifórum a fiatal újságírók számára is nagy lehetőség
Harminckét ország, köztük Magyarország gyermekújságíró- és futballtehetségeiből jön létre Milánóban a Nemzetközi Gyermeksajtóközpont, amelynek tagjai is tudósíthatnak a Bajnokok Ligája-döntőről és az azzal párhuzamosan zajló sport- és társadalmi célú eseményekről.

 

A Gazprom, az UEFA Bajnokok Ligájának hivatalos szponzora „Foci a barátságért” programjának keretein belül létrehozott gyermeksajtóközpont tagjai részt vesznek a május 26–29. között megrendezendő 4. Nemzetközi Foci a Barátságért Fórum rendezvényein, amelyen Franz Beckenbauerrel és a BL-ben részt vevő csapatok sztárfocistáival is személyesen találkozhatnak és élőben nézhetik meg a döntőt.

Afrika, Ázsia, Európa és Dél-Amerika 32 országából érkeznek tehetséges, fiatal játékosok és újságírók Milánóba, hogy megvitassanak egymással fontos kérdéseket, mint az egyenlőség, tolerancia és más kultúrák, nemzetek tisztelete.

Az évente Beckenbauer támogatásával megvalósuló Foci a barátságért program a világ különböző részeiről egyesít fiatal futballistákat. A szervezők minden részt vevő országban kiválasztanak egy focicsapatot, amely képviselheti az országot a program nagyszabású nemzetközi, sport- és társadalmi célú eseményén. Minden csapatot elkísér egy 12–14 éves újságíró, aki írástehetsége mellett a sport és társadalmi értékek iránti elkötelezettségét is megmutathatja.

A sajtóközpont a legjobbak legjobbjait egyesíti. A 2016-os résztvevők között van, akit országos pályázat útján választottak ki, de bloggerek, tehetséges fotósok és írók is szerepelnek a központ tagjai között. Minden gyerek más területen sikeres.

A magyar Sitku László amellett, hogy elszánt és sikeres hátvédként focizik a Debreceni Labdarúgó Akadémián, egyben nagyon jó tanuló, aki izgatottan készül arra, hogy gyakorolhassa az angolt a milánói Fórumon. Az Algériát képviselő Nur Debszi máris három nyelven, franciául, angolul és arabul beszél. Az argentin Joaquín Flammin nem csak nagy focirajongó és sikeres véleményvezér, de ígéretes színész is, aki országa egyik legnépszerűbb tv-sorozatában szerepelt. Jü Ce-hszüan 13 éves és Kínát képviseli, egy iskolaújságnak ír cikkeket és már a „fiatal újságírózseni” kitüntetést is elnyerte egyedi és profi tudósításaiért. Törökországból Seda Sacmaci utazik Milánóba, aki fantasyíró, japánul tanul, képeket fest, emellett hegedűn, zongorán és fuvolán játszik. A Hollandiát képviselő Fabiënne Koeman nem csak ír a fociról, de játszik is, védő, csapatának egyetlen lány tagja.

Az ifjú tehetségek már most megkezdték munkájukat. Jelenleg információt gyűjtenek, fociedzésekre járnak, interjút készítenek futballjátékosokkal, jegyzeteket készítenek a program során rendezett nemzeti eseményekről és készülnek arra, hogy elkísérjék csapatukat Milánóba. A Fórum során a Nemzetközi Gyermeksajtóközpontban profi újságírókkal dolgozhatnak együtt, riportokat készítve, híreket írva a Foci a barátságért hivatalos közösségimédia-oldalaira.

„A jó sportújságírás számomra informatív, izgalmas és érdekes, ezért nekem Szöllősi György a kedvenc újságíróm. Az anyanyelvem mellett nagyon szeretem az angolt, ezért is örülök neki, hogy utazhatok, világot láthatok, és tudósíthatok a milánói eseményekről. A Real Madrid győzelmét várom, és az a célom, hogy egyszer én is játszhassak ebben a csapatban” – mondta Sitku László.

Sitku László a debreceni csapattársaival
Sitku László a debreceni csapattársaival
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik