Nincs jegye? Berlinben nézné a BL-döntőt? Kivetítőn? Azt ugyan nem!

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2015.06.05. 14:33
null
A BL-parti a hivatalos szurkolói zónában a meccs előtt véget ér (Fotó: Marosi Gergely)
Csak jeggyel rendelkező Juventus- és Barcelona-szurkolóból negyvenezret várnak Berlinbe a szombati labdarúgó Bajnokok Ligája-döntőre, ám belépő nélküli társaikból is itt lesz néhány tízezer. A BL-hangulatot valamennyire ők is átélhetik – példának okáért ott van a Brandenburgi kapunál kialakított hivatalos szurkolói zóna, rengeteg programmal –, ám a Champions League Festival szombaton 20 órakor, negyvenöt perccel a meccskezdés előtt bezár, a képernyő elsötétül – aki óriáskivetítőn akart BL-döntőt nézni, hoppon marad.

 

Az első nagy felirat, amit meglátunk a BL-döntő helyszínénél, az Olympiastadion S-Bahn-megálló nevének kivetülése hatalmas árnyjátékként. A második az utcára kilépve:

„I need tickets!" – „Jegyekre van szükségem!"

Az ötméterenként akkurátusan elhelyezett, telefonszámmal ellátott kiírás – ez alapján cseh drukker keres kétségbeesetten belépőt – mellett akadnak más megoldások is, van, aki a pólóján többnyelvű felirattal, e-mail-címmel és WhatsApp-hívószámmal próbálja felhívni magára a figyelmet, és van, aki minden, a jegyfelszedő pontokra érkező szurkolót lerohan a kérdéssel.

„Van eladó jegyetek?”

Nincs (pedig akár 3500 eurót is kínálnak érte).

Akinek van – a jegyfelvételi pontoknál még nem nyüzsögtek, Juventus-drukker elvétve érkezett, és a barcelonaiak sem kígyóztak hosszú, tömött sorban, bár ez ilyenkor még nem is meglepő –, az az Olimpiai Stadion előtt pózol és fényképezkedik vele.

Addig jó, amíg nem pont egy jegyet keresőt kér meg arra, hogy készítsen fotót róla és BL-döntős tikettjéről...

Kétségbeesetten keresem BL-jegyem! (Fotó: Marosi Gergely)
Kétségbeesetten keresem BL-jegyem! (Fotó: Marosi Gergely)

Berlin gigantikus kaszálásra készült fel a hétvégén – a német főváros ötvenmillió eurós bevételt remél a BL-döntőből. Igaz, költ is: a város ötmillió eurót költött „szépítkezésre”, az Olimpiai Stadion körüli felújítások 2.4 millió euróba kerültek.

Csütörtökön még normális életét élte a stadion körüli park: a Hertha edzőközpontjában az U-csapatok tréningeztek és játszottak (az U14 a TeBe ellen vívott „kisderbit”), az 1936-os ötkarikás játékokra felhúzott létesítmények között minden nyugodt, napfényes idillt árasztott. Kivéve a közvetítő televíziós társaságok zónáját a stadion mellett.

Az ingyenes szurkolói fesztivál csütörtökön nyitott meg, egy kis meglepetéssel – szombaton 17.30-kor Világválogatott–Barcelona/Juventus-legendák összecsapás lesz (nagyjából hatszáz hely van a lelátón, aki előbb jön, az ülhet be), igaz, Luís Figo nélkül – mint arról beszámoltunk, a Barca nem viselte túl jól, hogy a portugált az ő legendáik közé rakták, így lekerült a nevezési listáról...

A fesztivál kivetítője szombaton 20 óráig működik, a meccsre elsötétül – az a drukker, aki a mérkőzést a Brandenburgi kapunál szeretné megnézni, hoppon marad. Hogy miért?

Erről több indoklást is hallottunk. Az első szerint az európai szövetség (UEFA) benne lett volna a meccs alatti kivetítésben, ám a berlini rendőrség biztonsági okokból nem akarta ezt engedélyezni, mondván, nem lehet megoldani a két szurkolótábor elszeparálását, és könnyen lehet rendbontás. A tavaszi torinói derbi után pláne nem rajongtak a kivetítő ötletéért a rendfenntartók – így miattuk nem lesz nagy, közös BL-döntő-nézés.

A másik verziót Bernd Schultz, a Berlini Labdarúgó-szövetség elnöke közölte, aki elmondta: a kivetítés tilalma pont az európai szövetség parancsa.

„Ez az UEFA döntése, amely teljesen érthetetlen számomra” – mondta.

Az eredmény mindenesetre ugyanaz: a tömeges meccsnézés elmarad, még ha akadt is berlini lap, amely ezt „rossz viccnek” nevezte.

A haszonélvezők? Berlin sportkocsmái, amelyek viszont külön térképpel hirdetik a vetítési helyszíneket. Nem kell aggódniuk: a várost néző zebra- és gránátvörös-kék mezes drukkerek biztosan megtöltik őket szombat este.

BL-döntő előtt, alatt és után.

Az Olimpiai Stadion árnyai (Fotó: Marosi Gergely)
Az Olimpiai Stadion árnyai (Fotó: Marosi Gergely)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik